Adama aprilie 2020
update 8 Apr 2020

Vremuri grele...

  • Publicat în Editorial

„Vremea e după sufletul omului. Și așa a fost dintotdeauna. D-asta să nu vă mirați și să nu ziceți că vremea e din ce în ce mai rea. Pentru că așa sunt și oamenii“... Uitându-mă la televizor, la nenorocirile climatice care au lovit România, Europa și restul lumii nu am putut să nu-mi aduc aminte de vorbele spuse de un călugăr pe când vizitam, cu ani în urmă, o mănăstire din nordul Moldovei. Sigur, și acum 10 ani aveam probleme cu vremea, viituri erau și atunci, furtuni erau și atunci – „vreme extremă“ cum se spune la știri, dar nu am putut să nu remarc o mare diferență. Dacă în anii trecuți viitura, inundația loveau o dată și bine într-un loc, acum în același loc pot să apară și de trei ori într-o săptămână. Iar oamenii nu-și mai pot reveni în fire... Asta e problema! Și se pare că lucrurile vor fi tot mai rele, de la an la an, spun meteorologii.

Adevărul e că lucrurile au început să o ia razna după anul 2000. Iar în ultimii 10 ani toate problemele Pământului parcă s-au înmulțit. Și nu vorbesc aici doar de vreme. E limpede că ceva se întâmplă, că trecem printr-un proces de schimbare cu toții... Legat de subiect, mi-am adus aminte de o carte pe care am citit-o relativ recent și care se numește „Homo aggressivus“, scrisă de Dorian Furtună. „Într-un studiu publicat în 2013 în revista științifică Science, doi cercetători ai fenomenelor climaterice de la Stanford Woods Institute for the Environment avertizează că în acest secol schimbările climaterice ar putea să se producă în tempouri… de 10 ori mai accelerate decât orice alte schimbări climaterice care s-au produs în ultimii 65 de milioane de ani (deci, de la dispariţia dinozaurilor încoace).

Astfel, dacă emisiile de gaze se vor menţine în acelaşi volum şi efectul de seră se va acutiza, către sfârşitul secolului XXI temperatura în emisfera nordică va fi cu 5-6°C mai mare decât în prezent; verile aride vor deveni o normă, iar deşerturile vor acoperi o parte bună din teritorii. Ca să înţelegem ce înseamnă o majorare cu 5°C a temperaturii atmosferice globale, e destul să ne amintim că o asemenea creştere a temperaturii a pus capăt, acum 20 mii de ani, ultimei ere glaciare; numai că de această dată schimbările se vor produce mult mai rapid. Această «revoluţie climaterică» va cauza un stres nemaipomenit asupra tuturor ecosistemelor şi foarte multe specii vor trebui să se adapteze în plan comportamental, ecologic şi fiziologic noilor condiţii extreme, ceea ce e foarte dificil. Dacă anterior organismele aveau un răgaz de milenii pentru a evolua şi a se adapta, în curând ele vor trebui să se adapteze într-un timp record, de câteva decenii, sau să piară.“ Credeți că trăim vremuri grele? Se pare că se poate și mai rău...

Ion Bogdan

Mai multe din această categorie: « Poveste de adormit copiii Sub tirul incompetenţei »