cemrom doloflor
update 25 Jun 2018

GATA CU VACANŢA

  • Publicat în Editorial

Mai trecu o vară, o vacanţă, inclusiv parlamentară, vreme în care s-au dospit ideile plămădite de dinainte de vara fierbinte care, spun oamenii, parcă a alterat până şi minţile unora.

Cu siguranţă referirile sunt la „biblia“ guvernanţilor aflaţi acum la cârma ţării care se îndepărtează pe zi ce trece de „canoanele“ ei. Şi, în nebunia asta dau din zid în zid în căutarea de soluţii prin care să-şi poată respecta promisiunile. Greu însă de găsit şi banii atât de necesari pentru a putea rămâne cu fruntea sus măcar cât au putut-o ţine în faţa Înaltei Porţi de la Bruxelles.

În ciuda a tot ce se petrece – şi se vor mai petrece în zilele, săptămânile şi lunile următoare – mergem înainte. Cu bani tot mai puţini, cu şomaj „la înălţime“, dar cu creştere economică. Mănâncă românii şi se îmbracă chiar dacă asta se face şi cu bani „de-afară“. De la noi tot mai puţini că doar nu cresc pe şanţ. Poate doar dacă mai dăm drumul la vreo investiţie majoră, ori deschidem nişte… fabrici şi uzine în care să întâlnim şi miile de asistaţi sociali aflaţi acum la umbră sau prin cârciumile din mai toate colţurile uliţelor.

Ei, cam asta ar fi soluţia… tovarăşi, la treabă tot românul, la treabă de unde se pot aduna taxele şi impozitele. Soluţia creşterilor de preţuri, impozite şi „ştrangularea“ iniţiativelor private nu este cea care va aduce progres şi bunăstare. „Biciuirea“ micilor întreprinzători, care ar trebui să fie tot mai mulţi, poate va aduce ceva bănuţi acum. Dar mâine? Şefii zapciilor ar trebui să priceapă un lucru simplu: cu cât stimulezi micile afaceri private, alături de cele mari, cu atât mai mult se pot asigura venituri pe termen lung.

Nu cred că acele creşteri de salarii, pensii etc., promise cu atâta tam-tam în campania electorală, fără susţinere din economie, este soluţia dezvoltării şi bunăstării. Cred că s-a cam pus carul înaintea boilor.

Apoi trebuie găsite soluţii prin care să se creeze plusvaloare. Sunt ceva încercări în acest sens pe la agricultură, dar cum descoperă cineva misterul prin care se pot pune în mişcare angrenaje ale economiei, altcineva îi taie elanul fără să realizeze că acest gen de atitudine este similar cu ceea ce, se spune în popor, „îţi tai singur craca de sub picioare“.

Se vorbeşte adesea de susţinerea financiară a sănătăţii, învăţământului, dar mai puţin de sprijinul necesar pentru siguranţa naţională care presupune în primul rând asigurarea hranei. Un popor bine şi sănătos hrănit are mai puţină nevoie de spitale, doctori şi, mai cu seamă de farmacii. O minte sănătoasă într-un corp sănătos este capabilă să asimileze mai uşor cunoştinţele necesare progresului. Şi de aici tot lanţul care înseamnă inclusiv protecţia şi siguranţa fiecăruia dintre noi şi a statului în ansamblul său. Este greu de priceput? Nicicum! Din păcate, interese de care suntem ţinuţi departe printr-o manipulare bine ticluită, fac să fie totul parcă pe dos.

Asta-i România în care încă trăim. Nici timpii de răgaz, nici vacanţele nu mai sunt de bun augur. Unii se-ntorc din voiaje parcă mai porniţi pe fapte rele decât la plecare. Tare aş vrea să mă-nşel.

Ion Banu

Mai multe din această categorie: « Cucuveaua din balcon De ce tot aşa… »