cemrom doloflor
update 21 Jun 2018

Praful din ochii proștilor

  • Publicat în Editorial

Zilele trecute, dintr-un buletin de știri am aflat cu stupoare că parlamentarii și-au triplat indemnizațiile chiar înainte de a pleca în vacanță... „Parlamentarii au plecat în vacanță, mulți dintre ei chiar înainte de 1 iulie când a început oficial vacanța parlamentară. Pentru cele două luni de concediu, aleșii noștri au 80.000 de lei de cheltuială, bani pe care nu trebuie să-i justifice în vreun fel“, ne anunța pe un ton grav prezentatoarea de la televiziunea respectivă. Că o fi reală sau nu știrea respectivă nu putem știi. Pentru că bunul simț ne spune că 800 de milioane în bani vechi par cam mult...

Cert este că, tot potrivit presei, senatorii şi deputaţii primesc începând cu luna iulie sume forfetare mai mari cu aproximativ 7.000 de lei lunar în urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării care prevede majorarea indemni­zaţiilor de la 7.700 lei brut la peste 13.000 lei brut pe lună. În paranteză fie spus, „cine împarte, parte-și face“, pentru că „fraierii“ de medici și profesori își vor primi salariile majorate cu numai 25% d-abia de la 1 ianuarie 2018... Și stați că nu e tot... Pe lângă dublarea indemnizaţiilor, aleșii poporului vor primi aproape 20.000 de lei pentru cheltuielile cu cabinetul și vor beneficia de bani mai mulţi pentru cazare. Adică „trebuie create toate condițiile pentru ca democrația să funcționeze în România“, după cum spunea un distins domn parlamentar. Adică o „democrație“ reală cu bani grei se ține, cum ar fi cei 500.000 de mii de lei, cât costă poporul român numai vacanța parlamentară.

Dar atenție! Lăfăiala parlamentară se petrece în contextul în care România este țara membră a Uniunii Europene care are cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuie cel mai puțin pentru sănătatea și educația populației, iar ca nivel de sărăcie e pe primele locuri în UE, după cum arată raportul „România în Uniunea Europeană“, reali­zat de Institutul Național de Statistică. Țin minte, înainte de crearea noului parlament „liber“ de după LoviLuția din 1989, un domn revoluționar propunea ca indemnizația parlamentară să fie egală cu salariul minim pe economie. „Dacă parlamentarii muncesc bine, țara o duce bine. Iar dacă țara o duce bine și parlamentarii merită un trai bun“, își argumenta pe atunci ideea domnul respectiv. Tu cât de bine o duci?

(IB)

Revista Lumea Satului nr. 14, 16-31 iulie 2017 – pag. 3

Mai multe din această categorie: « Măi fătucilor… Mort cu arma la picior »