Lumea satului 750x100

update 26 Oct 2020

Cine strigă: „Hoţii!“?

Mărturisesc că nu mi-a displăcut titlul, de altfel sugerat de câţiva interlocutori supăraţi din cale-afară pe... nici ei nu mai ştiau pe cine trebuie să judece pentru atâtea lucruri „puse pe dos“ de mai bine de două decenii.

În rândurile ce urmează voi prezenta opiniile zecilor de români pe care îi ascult aproape zilnic în mai toată ţara. Îmi asum răspunderea de a vi le oferi aproximativ aşa cum mi-a fost dat să le aud.

O economie „pusă pe butuci“ de indivizi – de-ai noştri din popor, de bună seamă – vânduţi magnaţilor de oriunde. O industrie care „duduia“ pe vremea lui Ceauşescu ajunsă ruină, fier vechi care a umplut visteriile multor state şi, mai cu seamă, buzunarele afaceriştilor din toată lumea, sărăcind grav România.

Ţară prost guvernată în mai toţi aceşti ani, vândută pe doi bani străinătăţii sub pretextul privatizării şi nevoii – vezi Doamne – de investiţii străine.

O agricultură decapitalizată şi ţinută „sub papuc“ doar pentru a fi nevoiţi să mâncăm ce nu le mai trebuie altora ori să nu-i prea deranjăm cu minunatele noastre bucate. Sau şi una şi alta.

Mănoasele câmpii de altădată au devenit aproape deşert în lipsa irigaţiilor şi decapitalizării planificate a proprietarilor de pământ şi animale. Despre tehnica agricolă? Numai de bine! Multă, bună, scumpă. Sub masca sprijinului comunitar le cumpărăm, atunci când putem, adică atunci când reuşim să convingem băncile să ne vândă ceva bani, la preţuri cu mult prea mari faţă de cele reale.

Veni vorba despre bănci! Bancherii, bieţii de ei, se află într-o ţară cu risc mare, un motiv în plus de a face capital pe seama românilor vânzând banii cu de patru-cinci ori mai scump aici decât în ţara lor de baştină. Ce rai pentru ei pe plaiurile noastre mioritice! Ca şi pentru fabricanţii de maşini, utilaje, echipamente etc. din Europa. Că de, numai de aici poţi cumpăra cu bani europeni!

Despre fonduri? Parcă şi pe-astea le „căpătăm“ prea scump. Plătim mult şi luăm puţin. Este vorba de cotizaţie şi susţinere financiară europeană. Şi dacă nu ne-ajung banii ăia, luăm de la FMI.  Cât mai mulţi, că doar are cine şi pe ce să-i cheltuiască.

Să venim mai prin bătătură, cum se mai spune pe la noi. Încă sunt mulţi dintre cei care strigă: „Hoţii!“, în vreme ce ei înşişi înşfacă tot ce apucă. Mai pică pe ici, pe colo câte unul, dar de-ar fi să-i ia pe toţi ar trebui puşcării cât un judeţ să-ncapă. Prea mult se fură din banii noştri, via bugetul de stat.

Cam atât pentru acum. Ar fi multe de spus, dar parcă nici hârtia nu mai suportă câte rele mi-a fost dat să aud din gura unor oameni simpli, dar nu proşti.

Fără îndoială sunt şi multe lucruri bine făcute, dar când e să judeci, pe-acelea nu le iei în seamă. Poate n-ar strica mai multă informare şi un permanent contact al celor care doar promit în campaniile electorale cu oamenii care au făcut uneori greşeala de a-i alege. Altfel gura lumii...

Ion BANU