Adama Sultan iulie 2020
update 6 Aug 2020

...S-A PIERDUT CADENŢA

  • Publicat în Editorial

De peste douăzeci de ani ne tot căutăm drumul, dar parcă cineva ne-a legat la ochi ca să nu nimerim cărarea. O minte sănătoasă însă ar fi putut-o descoperi precum „orbul Brăila“. Numai că, se vede treaba, nu prea mai există minţi care să vadă, să simtă ce trebuie de făcut şi, mai cu seamă, să se dedice semenilor în preajma cărora se află. Cei de bună credinţă, fiindcă mai sunt în neam, ori stau deoparte, ori sunt marginalizaţi şi descurajaţi.

Păi, să mă explic! De tot atâta vreme economia este în continuă... reorganizare. Demolăm, lăsând totul pradă... prădătorilor; vindem sub masca... nevoii de privatizare şi descentralizare; ne împrumutăm pentru a susţine nemunca şi stimula... alegătorii; promitem programe pentru relansarea economică care încep şi nu se mai termine etc., etc. Doar datorită banilor europeni se mai mişcă ceva în ţara asta, bani pe care suntem aproape rugaţi să-i cheltuim. Dar şi aşa batem pasul pe loc, „graţie“ minţilor încâlcite ale unor funcţionari rupţi de realitate, neprofesionişti şi ca atare incapabili de a-şi asuma răspunderi pentru ceea ce fac.

Nu reuşesc să înţeleg, bănuiesc că asemenea multor semeni ai mei, de ce lucrurile nu pot intra pe un făgaş normal în ţara asta despre care ne place să spunem că dispune de mari bogăţii şi multe rezerve, inclusiv intelectuale?! Să fie oare una din cauze, aşa cum îmi spunea recent cineva, dispariţia... clasei muncitoare căreia i-au luat locul inşi ce-aşteaptă doar... ajutorul social pentru a-şi duce zilele de azi pe mâine? Sau lipsa programelor pe termen lung precum... cincinalele de altă dată? De ce n-om fi reuşit să păstrăm tot ce a fost bine şi temeinic construit, iarăşi nu înţeleg. Cum n-am reuşit să pricep de ce o iniţiativă de interes general nu se pune în practică decât atunci când răspunde unor interese de „gaşcă“?

Am susţinut multe iniţiative de interes naţional, printre ele aflându-se şi înfiinţarea Camerelor Agricole. S-a pornit cu dreptul, dar din lipsa unui interes unanim s-a pierdut cadenţa şi iată-ne... cu stângul înainte. Să fie oare iarăşi efectul unor jocuri politice? Aş vrea să cred că nu. Şi aş mai vrea să cred că aceste structuri nu vor fi „căpuşe“ pe spatele agricultorilor, aşa cum afirma recent cineva, ci le va fi acestora de mare ajutor. Dar să fie ale lor. Bănuiesc că politicienilor le ajung cele două camere ale Parlamentului, de ce ar mai tânji şi la cele ale... Agricultorilor. Dar, cine ştie?! Interesele sunt mari, iar căile domnului...

Dar, să le vedem înfiinţate. Până una, alta, ele se lasă aşteptate cel puţin de către o bună parte a agricultorilor care au înţeles rostul lor şi avantajele de care pot beneficia devenind membrii în aceste structuri.

Tergiversarea înfiinţării Camerelor Agricole este motivată se pare şi de lipsa banilor. Dar cu câte alte lucruri nu se întârzie din acelaşi motiv?! Interesant este că atunci când se manifestă interes politic pentru nu ştiu ce obiective se găsesc bani, mai puţin pentru sectorul care trebuie să ne asigure... existenţa noastră până la urmă: agricultura. Chiar dacă mult mediatizata criză alimentară bate la uşă. Dar cui îi pasă? Ne vom trezi – ne stă în fire – poate când va fi prea târziu. Ne vom trezi oare? Oricum, s-a pierdut cadenţa.

Ion BANU

REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1-15 OCTOMBRIE 2012

Mai multe din această categorie: ÎNCĂTUŞAŢI… FĂRĂ CĂTUŞE »