Romania

Cum ne protejăm eficient gospodăria de prădători

Cum ne protejăm eficient gospodăria de prădători
Distribuie:  

Fiecare gospodar știe că, pentru a obține o producție mai mare de ouă sau de carne, trebuie să urmeze sfaturile specialiștilor când vine vorba de îngrijirea animalelor. Dar chiar și așa, un inamic de neevitat din gospodării este prădătorul. Printre prădători se numără vulpile, dihorii, șerpii și altele. De aceea, venim cu câteva sugestii care îți vor fi de folos în protejarea păsărilor de curte.

Cunoaște-ți tipul de prădător

Trebuie să fiți atenți la tipul de prădător. Aceștia se pot adapta condițiilor și îți pot ataca ușor cotețele. Țineți cont și de perioada de reproducere a animalelor sălbatice, primăvara fac pui și au nevoie de hrană mai multă.

Vulpile sunt amatoare de scotocit prin gunoaie, așa că este indicat să nu depozitați în curte tot felul de lucruri nefolositoare. Totodată, trebuie să fiți atenți că vulpile au obiceiul de a săpa și de a face găuri pe sub garduri. Vulpile degajă un miros extrem de neplăcut, prin care își marchează teritoriul, astfel vei observa ușor dacă s-au apropiat de gospodăria ta. Vulpile nu atacă în locuri zgomotoase. De aceea, asigură-te că în apropierea păsărilor tale există o sursă de gălăgie.

Dihorii atacă numai dacă este liniște. Prin urmare, dacă ai lângă cotețul păsărilor o sursă de zgomot, îi poți ține departe. Adăposturile dihorilor pot fi ușor găsite, după urmele pe care le lasă în zăpadă sau în țărână. În plus, au un miros specific, ce se simte de departe.

Șerpii își fac adăpost printre lemne, paie sau locuri ascunse ale cotețelor. Sunt atrași de ouăle păsărilor, dar pot ataca și puii foarte mici.

Metode de protejare

Pentru a-ți apăra gospodăria de prădători poți să pui o plasă de sârmă în jurul cotețelor. Însă, trebuie să ții cont că un animal înfometat va săpa pe sub plasă sau va roade sârma, de aceea pe lângă plasa obișnuită pe care o pui deasupra și de jur-împrejurul cotețului, îngroapă chiar sub adăpostul păsărilor o plasă de protecție, la cel puțin un metru adâncime. O altă metodă este gardul electric. Astfel, păsările rămân în perimetrul delimitat și prădătorii vor renunța la hrana mult râvnită. Să nu uitați că pentru o astfel de metodă trebuie să ai certificate de conformitate, eliberate de instituțiile abilitate ale statului prin care demonstrează că nu pui în pericol mediul. Pentru prădătorii care atacă deseori noaptea, o soluție de a-i ține departe de păsările tale este să montezi în apropierea cotețelor câțiva senzori de mișcare cu baterie solară și câteva LED-uri inteligente, pe care le poți programa cu ajutorul aplicațiilor de pe un smartphone. În momentul în care senzorii vor detecta mișcarea, lumina se va aprinde, iar prădătorii se vor speria. O altă metodă eficientă sunt aparatele cu ultrasunete. Tot ce trebuie să faci este să conectezi un astfel de dispozitiv la o sursă de curent electric. Apoi aparatul va emite ultrasunete, iar prădătorii nu se vor apropia păsări. 

Organizarea gospodăriei

Trebuie să știți că în lupta cu prădătorii este foarte important cum îți organizezi gospodăria, astfel încât să eviți atacurile acestora. În primul rând, țineți toate păsările într-un singur loc. Cu cât acestea au mai multă libertate, cu atât mai mare este spațiul de manevră al prădătorilor. Desigur, nu în același adăpost, ci într-un spațiu amenajat special pentru ele. În cel de-al doilea rând, dacă condițiile îți permit, ai grijă să amplasezi cotețele păsărilor tale într-o zonă pe care poți să o supraveghezi vizual în permanență. Iar în cel de-al treilea rând, verifică adăposturile păsărilor și asigură-te că nu există găuri sau fisuri pe unde ar putea pătrunde prădătorii. Și, nu în cele din urmă, nu lăsa adăposturile deschise pe timpul nopții și alege încuietori mai complicate, care să nu permită prădătorilor să le desfacă. Ai grijă să verifici zilnic cotețul păsărilor și să nu lași ouăle, prădătorii pot fi atrași de gustul lor delicios. În plus, uită-te prin toate cotloanele și vezi dacă nu cumva și-au făcut acolo cuib sau vizuină musafiri nepoftiți ca șoarecii.

Liliana POSTICA

daunatori, gospodarii, pradatori

Alte articole: