Zootehnie 17 Mai 2024, 14:44

A simțit chemarea pentru agronomie, iar acum pilotează utilajele agricole din ferma familiei

Scris de

Iubirea pentru animalele de rentă, ca de exemplu pentru calul din rasa Lipițan sau exemplarul din rasa Merinos de Palas, a determinat-o pe Gabriela Georgiana Mihai, o tânără de 20 ani, studentă la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucuresti, să aleagă ca job full-time ferma vegetală și de animale a familiei din comuna Periș, județul Ilfov.

Iubire pură pentru animale…

Tânăra nu se laudă cu haine scumpe sau vacanțe exotice. În perioda de campanie muncește pe câmp ore bune cu tractorul și a ajuns să se ocupe chiar de zeci de hectare de teren, la fel ca fermierii mult mai experimentați.

„Avem o fermă de circa 400 de hectare de teren agricol, unde cultivăm porumb, grâu, floarea-soarelui, orz, ovăz și câteva hectare de lucernă, acestea reprezentând și o parte din hrana pentru animale, respectiv taurine de diferite rase (Angus, Limousin, Bălțata Românească etc.), ovine din rasa Merinos de Palas, Țigaie și Ile-de-France, suine din rasa Pietrain și un cal din rasa Lipițan, toate undeva la un efectiv de 80 animale. Ferma s-a dezvoltat mai întâi cu terenul și utilajele agricole, iar pe parcursul anilor am început să prind drag de tot ce înseamnă agricultură și animale, implicându-mă 100%! Tatăl meu fiind un tehnician veterinar foarte bun, în special pe animalele de rentă, mi-a transmis această iubire pură pentru totdeauna“, specifică Gabriela Georgiana Mihai.

Recent, familia Mihai a accesat fonduri europene cu ajutorul fiicei mijlocii. „Sora mea mijlocie, care este foarte pricepută pe partea birocratică, s-a ocupat de tot. Este prima inițiativă de acest fel și sperăm să avem rezultate constructive pe termen lung“, mai adaugă tânăra.

Manevrarea utilajelor din fermă, floare la ureche

Aceasta a moștenit dragostea pentru agricultură din familie și a îmbrățișat această meserie cu tot sufletul. Nimic nu i se pare complicat.

„Nu există un motiv anume, deoarece am simțit acea chemare unică care se simte doar o dată în viață. Aici este locul meu, nu mă văd făcând altceva și am planuri mărețe în viitorul apropiat. Având în vedere că forța de muncă scade semnificativ, am învățat de ceva ani să manevrez toate utilajele din fermă, devenind o deosebită plăcere pentru mine și totodată ajungând să fiu «mâna dreaptă» a tatălui meu. Când nu sunt la facultate, sigur sunt cu treabă la câmp sau am grijă de animale. În timpul sesiunii am parte de provocări reale, deoarece trebuie să mă împart între studiu și muncă fizică. Este foarte greu de atins un echilibru în acele momente culminante, dar cum nimic nu e imposibil pentru o persoană de succes, consider că reușesc să gestionez lucrurile cu brio de fiecare dată“, menționează aceasta.

Agricultura și medicina veterinară… într-o bună zi își vor da mâna

Gabrielei i se luminează fața când discută despre pasiunea ei. Adevărata bucurie e să lucreze pământul și să îngrijească animalele, indiferent de greutăți.

„Atât agricultura, cât și medicina veterinară sunt domenii pe care le recomand tinerilor, fiind experiențe frumoase și de perspectivă. Nu este deloc ușor, dar merită să lupți pentru propriile visuri atât timp cât faci ceea ce îți place. Este important să-ți setezi ținta și, indiferent de obstacole sau de părerile celor din jur, să nu renunți niciodată la scopurile propuse. În acest context am și două motto-uri pe care le păstrez cu drag în minte și le recomand tuturor să reflecteze asupra lor, iar într-o bună zi să le pună în aplicare: «Agricultura este maica neamului omenesc care hrăneşte fiii săi» și «Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea»“, încheie Gabriela Georgiana Mihai.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti