Romania

Noi tradiții și obiceiuri

Noi tradiții și obiceiuri
Distribuie:  

Este clar că „încălzirea globală“ ne schimbă viețile... Iar, dacă respectiva încălzire poate fi pusă sub semnul întrebării (au mai fost perioade în istoria omenirii fie cu „încălziri“ globale, fie cu „răciri“) modul în care politicile duse de majoritatea guvernelor lumii ne va schimba viețile, cu siguranță. Cel puțin teoretic... De exemplu, până nu demult se dorea adoptarea unei legislații care să limiteze numărul de porci dintr-o gospodărie la 5, din motiv de scădere a emisiilor de dioxid de carbon. Când și-au dat seama că măsura e cam extremă și că și-ar putea pune în cap jumătate de țară, guvernanții au dat-o la întors. Astfel, pe lângă eliminarea restricțiilor privind numărul de maximum

5 porci care pot fi crescuți în gospodării pentru consumul propriu sau chiar pentru comercializare, s-au menținut totuși o serie de cerințe care condiționează creșterea acestor animale și pentru persoanele fizice. De asemenea, în toate cazurile vor fi obligatorii „spălarea și dezinfectarea mâinilor și încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele“, iar pentru gospodăria țărănească și exploatația familială vor fi obligatorii și „schimbarea hainelor și a încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele.“ La acestea se mai adaugă și alte măsuri pe care cei interesați le știu deja.

O altă problemă... Mai țineți minte ce se spunea anul trecut? Și anume că, în PNRR, România se angajează să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023, un cadru legislativ pentru decarbonizarea sectorului de încălzire și răcire, care să includă măsuri de diversificare a mixului energetic, prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector. Cu alte cuvinte, lemnul de foc va fi interzis. Când? Încă nu se știe... 2030, 3035? Vom vedea. Cert este că, în numele decarbonizării, va trebui să renunțăm la un moment dat și la lemne. Teoretic, o tradiție de mii de ani ar trebui să se evapore. Probabil că, la un moment dat, se va elimina și motorina din agricultură și se va trece la tractoare electrice.

Este drept, în Occident satul a dispărut. Nu mai există porci în gospodărie, ci doar în ferme. Și asta pentru că, nu-i așa, Occidentul s-a civilizat. Dar, oare, de ce înțelepții spuneau, încă din Antichitate, că „civilizația distruge cultura“?

Teoretic, într-un număr de ani, pot fi 10, 50 sau 100, dacă lucrurile merg tot așa, satul românesc va dispărea, cu tot ceea ce înseamnă el: tradiții, cultură, obiceiuri. Să plângem? Să ne bucurăm că ne „civilizăm“, în sfârșit? Rămâne la latitudinea fiecăruia să găsească răspunsul la această întrebare.

Ce urmează? Păi, reducerea și interzicerea pesticidelor. Cu toate că au fost discuții aprinse pe această temă, în urma unei Inițiative a Cetățenilor Europeni (ICE), semnate de peste un milion de oameni din UE, ca până în 2035 să fie interzise toate pesticidele în agricultură, problema a rămas, cumva, în aer...

Recent, PPE a respins obiectivul Comisiei Europene de a reduce consumul de pesticide cu 50% în toate țările membre până în 2030. „În primul rând, aplicarea acestei ținte va duce la o scădere imediată a producției și veniturilor din agricultură pe care nu ne-o permitem în contextul crizei agricole globale, cu război la granițele noastre. În al doilea rând, unele țări vor fi mai dezavantajate decât altele. România, spre exemplu, consumă mult mai puține pesticide decât alte țări cu sectoare agricole mai industrializate. Dacă obligi agricultorii români să reducă cu 50% consumul de pesticide, care este oricum mai redus, acestora le va fi mult mai greu să obțină o producție suficient de mare pentru a se întreține și a continua să producă“, a menționat vicepreședintele PPE, Siegfried Mureșan.

Ce-o mai fi, vom mai vedea…

Ion BOGDAN

editorial

Alte articole:

107 - Ordonanța austerității

RĂSCRUCE CU ȘAPTE CĂRĂRI

CU FRUNȚILE PLECATE

Munții noștri aur poartă…

Arde pământul, scrumește teșchereaua

Deriva elitelor

GRINDINĂ ȘI... ANTIGRINDINĂ

PROVOCĂRILE PRIMĂVERII

S-a stins și Ultimul Cronicar al Țăranului Român...

ZĂRNĂIE PUȘCA LA PÂRLEAZ