Câte efective de animale mai are România
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Avem o țară preponderent agrară, care are avantajul unor condiții de relief și de climă care permit dezvoltarea zootehniei în toate regiunile țării. În plus, în patrimoniul genetic pe care îl deținem există rase adaptate pentru toate formele de relief. Cu toate acestea, în anumite sectoare de activitatea, zootehnia a înregistrat un regres în ceea ce privește numărul de efective. În rândurile următoare vă prezentăm o sinteză statistică a zootehniei din ultimii ani, realizată de Institutul Național de Statistică.
A crescut numărul de capre și oi, dar avem mai puține păsări, vaci și porci
Potrivit rezultatelor cercetării statistice „Efectivele de animale și producția animală, în anul 2020“, întreprinse în cadrul Institutului Național de Cercetare făcută în publică în 2021, față de anul precedent, efectivele de ovine şi caprine au crescut, iar efectivele de bovine, porcine şi de păsări au scăzut.
Numărul total de bovine la 1 decembrie 2020, față de 1 decembrie 2019, a scăzut cu 0,6%, iar efectivul matcă (vaci pentru lapte, bivolițe pentru reproducție și juninci pentru reproducție) a crescut cu 0,7%. Numărul total de porcine şi efectivul matcă (scroafe de prăsilă) au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,1%. Atât numărul total de ovine şi caprine, cât şi efectivul matcă (oi, mioare şi capre) au crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,6%. Numărul total de păsări şi numărul de păsări ouătoare adulte au scăzut cu 6,5%, respectiv cu 10,5%.
În anul 2020, comparativ cu anul 2019 s-au constatat următoarele:
– greutatea animalelor şi păsărilor destinate sacrificării pentru consum a scăzut cu 4,7% la ovine şi caprine, cu 3,4% la bovine, cu 2,7% la porcine şi cu 0,7% la păsări;
– producția totală de lapte a fost cu 1,2% mai mare;
– producția de lână a scăzut cu 3,2%;
– producția de ouă a scăzut cu 2,4%.
Ce locuri ocupăm în topul Uniunii Europene
Statisticile emise de INSE arată că, în cazul efectivelor de bovine, la sfârșitul anului 2020, România s-a situat pe locul nouă în Uniunea Europeană, după Franţa, Germania, Spania, Irlanda, Italia, Polonia, Olanda şi Belgia. În ceea ce privește densitatea la 100 ha teren, ţara noastră s-a aflat pe locul 20 din cele 22 de ţări prezentate, fiind urmată de Grecia şi Bulgaria. La efectivele de porcine, România s-a situat pe locul nouă în Uniunea Europeană, după Spania, Germania, Franţa, Danemarca, Polonia, Olanda, Italia şi Belgia. În ceea ce privește densitatea la 100 ha teren, ţara noastră s-a aflat pe locul18, din cele douăzeci şi două de ţări prezentate, fiind urmată de Grecia, Slovacia, Lituania şi Bulgaria. La efectivele de ovine şi caprine, România s-a situat pe locul doi în rândul statelor membre, după Spania. În ceea ce priveşte densitatea la 100 ha teren, ţara noastră s-a aflat pe locul doi din cele 14 ţări prezentate, după Grecia.
- În luna martie 2022, faţă de luna februarie 2022, numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut la toate speciile de animale și păsări.
- În comparaţie cu luna martie 2021, numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut la bovine și la păsări, iar la porcine, ovine și caprine au scăzut.
- Evoluţia efectivelor de animale în perioada 2006 – 2020 arată că numărul bovinelor a scăzut continuu din anul 2006 până în anul 2011, ajungând la 1988,9 mii capete. Din anul 2011 până în anul 2020, efectivele de bovine s-au menţinut la un nivel aproximativ constant, reprezentând 65,1% în anul 2020, faţă de anul 2006. Efectivele de porcine au scăzut, ajungând la 55,0% în anul 2020 faţă de anul 2006. Efectivele de ovine şi caprine au început să crească, atingând în anul 2020 un nivel de 12.094,8 mii capete, respectiv cu 43,9% mai mult faţă de anul 2006.
Laura ZMARANDA
Articole înrudite
-
Utilizarea deșeurilor agroindustriale bogate în acizi grași polinesaturați de tip omega-3 în timpul stresului de înțărcare în scopul îmbunătățirii sănătății intestinale a purceilor înțărcați
in Zootehnie -
„Glasul pământului“ din fermele zootehnice, din nou ascultat de tineri
in Zootehnie -
APIA primește Cereri de plată pentru intervenția DR-06- Bunăstarea animalelor
-
Trei frați au investit 120.000 de euro într-o fermă de ovine
in Zootehnie -
Recomandări privind asigurarea statusului de sănătate a efectivului de ovine în decursul unui an de întreținere și exploatare
-
Flavius Orvat, administrator fermă vaci de lapte: „E jale mare!“
in Zootehnie -
Recomandări pentru pregătirea şi desfăşurarea campaniei de fătări la specia ovină
in Zootehnie -
Un tânăr crescător produce miei doar pentru piața arabă
in Zootehnie -
Porcul românesc, „sacrificat“ de pesta porcină africană
in Zootehnie -
2023 - an crucial pentru crescătorii de bovine de lapte
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- Investiție de 40.000 de euro, fonduri europene, într-un business de succes. Roiesc albinele în jurul unui tânăr apicultor din Iași
- Glasul Papilor din inima Vaticanului (I)
- Defrișarea, cauze și efecte
- Metamorfoza lutului până la produsul finit
- Dunărea și brațele ei
- Totul despre tuberoze. Cum să le crești, să le îngrijești și să te bucuri de beneficiile lor
- Meșterii populari, vestitori ai primăverii la Iași
- Rețetă de post - chiftele de ghebe
- Reducerea stresului de înțărcare cu ajutorul nutrețurilor combinate ale institutului IBNA BALOTEȘTI
- Schimbările climatice și epoca de semănat