Produsele handmade, din ce în ce mai căutate
Sectorul de producere a articolelor handmade este într-o creștere constantă în ultimii ani. Acest lucru se datorează faptului că oamenii au început să aprecieze din ce în ce mai mult unicitatea obiectelor. În spatele unor astfel de lucrări stau oameni pasionați și creativi. Pe lângă munca propriu-zisă, meșterul are nevoie de inspirație ca să realizeze un obiect unic și atractiv. „Poate se află și în tine o latură creativă“, de aceea meșterii spun că, deși pare un lucru greu de realizat la început, trebuie doar să ai puțină ambiție și să lași frâu liber imaginației.
La unul dintre târgurile organizate la Muzeul Țăranului ne-am întâlnit cu Nicoleta Ionici, meșter din București care ne-a împărtășit din experiența sa: „Activez de un an în acest domeniu și trebuie să recunosc că dintotdeauna am fost pasionată de frumos, dar cred că doar acum am avut curajul să îmi fac timp pentru asta. Îmi promovez obiectele pe Internet, iar clienții sunt interesați de ele. În perioada iernii am realizat globulețe din polistiren cu catifea elastică. Am îmbrăcat globulețele de polistiren în catifea. Pentru un alt tip de globulețe am folosit hârtia de orez, adeziv și lac. Hârtia de orez, denumită uneori și hârtia de dud, nu este, de fapt, făcută nici din orez nici din dud, ci din amidon și fibre pe bază de plante, adică din scoarță de copac. Ea poate avea diferite dimensiuni și grosimi, la fel ca toate celelalte șervețele de hârtie sau coli de decoupage. De asemenea, sunt mândră de un brăduț care este la fel din polistiren, un con, de această dată, pe un lemn vopsit și, bineînțeles, împodobit cu luminițe și fundițe. Este la prețul de 150 și durează aproximativ 3 ore ca să faci o astfel de lucrare. Cele mai vândute dintre obiectele mele sunt mini-țărăncuțele ce au simboluri naționale pe ele. Este un domeniu frumos, de aceea le sugerez celor mai puțin curajoși să încerce și să vadă că într-adevăr pot obține rezultate.“
Irina Larisa-Georgiana este din Piatra Neamț. Este o tânără pasionată de lucrările handmade, care a făcut din pasiune un job, și în viitor ne spune că speră să își poată deschide propria afacere cu astfel de obiecte.
„De mică am cochetat cu tot ceea ce înseamnă handmade, însă, abia de 2 ani jumătate, am acordat o adevărată importanță lucrului manual. Primele lucrări au fost cele cu flori naturale; astfel am învățat toți pașii necesari pentru realizarea aranjamentelor și buchetelor din flori pentru diverse ocazii. De la primul meu contact cu florile m-am îndrăgostit iremediabil și am realizat că asta vreau să fac pe parcursul vieții. Dacă ar fi să mă inspir de undeva, și cu siguranță mă inspir uneori, consider că Pinterestul este o platformă în care găsești orice ai căuta. Apoi poți să îți pui amprenta proprie asupra lucrului pe care urmează să îl realizezi. Însă, pot spune că deseori sursa principală de inspirație sunt chiar eu. Orice activitate care îți hrănește sufletul este rentabilă. Dacă e să vorbim despre câștigurile financiare, aș putea spune că îți pot aduce un profit. Frumosul fură ochii privitorului, iar, dacă este realizat cu dăruință și implicare, privitorul se va transforma în cumpărător, lucru care duce și la satisfacerea nevoilor financiare. Produsele pe care eu le realizez sunt buchete de mireasă, aranjamente și, uneori, lumânări ornamentate pentru cununie și botez. Prețurile diferă în funcție de ceea ce folosesc pentru realizarea produsului final. De exemplu, încă din noiembrie am început realizarea de aranjamente pentru Crăciun și coronițe, am împodobit câțiva brăduți și am realizat decorul unui șemineu.
Timpul în care realizez un proiect, un aranjament sau orice ține de sfera creației este relativ. Niciodată nu pot ști cât durează deoarece fiecare lucrare se realizează diferit. Clienții mă pot găsi pe platformele sociale. Dacă ar fi să recomand un cadou pentru o persoană dragă, cu siguranță aș merge pe ideea unui lucru pe care ar putea să îl păstreze o perioadă îndelungată de timp. De exemplu, un aranjament atent realizat sau chiar un tablou cu licheni stabilizați. Nu este o muncă ușoară, însă atunci când creez ceva nu observ cum trece timpul“, a menționat Irina Larisa-Georgiana.
Liliana POSTICA
- Articol precedent: Argăsirea pieilor, un meșteșug tot mai rar
- Articolul următor: Simboluri românești încrustate în oțel