Efectele utilizării semințelor de în extrudat și adaosul de probiotic în hrana puilor de carne
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
IBNA Balotești
Luând în considerare, pe de o parte, importanța cărnii de pasăre și calitatea acesteia și, pe de altă parte, cererea tot mai mare a consumatorilor pentru produse naturale, utilizarea în hrana puilor de carne a aditivilor microbieni care acționează ca probiotic asociat cu ingrediente bogate în acizi grași polinesaturați omega-3 ar putea reprezenta o modalitate practică de a îndeplini aceste cerințe.
De-a lungul timpului, mai multe semințe de oleaginoase (in, camelină, cânepă, rapiță) și leguminoase (mazăre, linte, năut, fasoliță) au fost propuse ca soluții alternative naturale pentru a îmbogăți hrana cu compuși bioactivi (acizi grași, aminoacizi, antioxidanți naturali, fibre solubile etc.).
Dintre acestea, semințele de in (Linum usitatissimum L.) sunt considerate un ingredient valoros pentru conținutul ridicat de ulei (35-45%), cu un profil unic de acizi grași polinesaturați, în special acid α-linolenic (până la 50% din conținutul total de ulei), dar și proteine (20-30%), fibre solubile, lignani, vitamine și minerale (Jia şi col., 2014; Beheshti Moghadam și Cherian, 2017; Hăbeanu și col., 2019; Gheorghe și col., 2020). Cu toate acestea, utilizarea semințelor de in în hrana puilor de carne este limitată din cauza factorilor antinutriționali (de exemplu, mucilagii, glicozide cianogenice, inhibitori de tripsină și acid fitic), care pot afecta negativ sănătatea gastrointestinală, digestibilitatea nutrienților și performanțele puilor de carne (Apperson și Cherian 2017). Extrudarea este o metodă adecvată pentru a reduce factorii antinutriționali din semințele de in (Anjum şi col., 2013; Kostadinović şi col., 2016), pentru a modifica structurile lipidelor și carbohidraților, și pentru a reduce vâscozitatea digestei ileale (Pirmohammadi şi col., 2019).
Totodată, ca răspuns la preocupările emergente de sănătate publică cu privire la reglementările și siguranța alimentară, mai multe studii au investigat aditivii funcționali pentru hrana păsărilor, cum ar fi probioticele, pentru a îmbunătăți capacitatea imunologică naturală și rolul lor în menținerea sau îmbunătățirea sănătății intestinale, a performanțelor și produselor avicole (Al-Sagan şi col., 2020; De Cesare şi col., 2020). Una dintre cele mai utilizate bacterii lactice ca probiotic este Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus), din familia Lactobacillaceae, datorită nepatogenității și efectelor benefice asupra metabolismului gazdei, de exemplu, modularea micro-biotei intestinale, dezvoltarea și stimularea sistemul imunitar intestinal (De Cesare şi col., 2020).
Studiul recent efectuat de Gheorghe și col., (2020) în cadrul INCDBNA-Baloteşti, a evaluat efectele includerii în hrana puilor de carne Ross 308 a semințelor de in extrudat (6 și 12%) și adaosul de L. acidophilus D2/CSL concentrație 1,0 x 109 UFC/kg (20 g tonă furaj) asupra performanțelor productive, indicilor de calitate ai carcasei, greutății organelor imune, răspunsul lipo-proteic plasmatic și microflora intestinală.
Rezultatele au arătat că nivelul de semințe de in extrudat sau suplimentarea cu L. acidophilus nu influențează semnificativ performanțele de creștere ale puilor de carne, indicii de calitate ai carcasei și greutatea organelor imune, cu excepția reducerii semnificative a procentului de grăsime abdominală în carcasă. Factorul de eficiență al producției crește semnificativ odată cu adăugarea probioticului. Nivelul de semințe de in extrudat din hrană a fost corelat semnificativ cu scăderea colesterolului total în plasmă, a trigliceridelor și a concentrațiilor de lipoproteine cu densitate mică (LDL-colesterol), în timp ce adaosul de probiotic a fost corelat semnificativ cu scăderea plasmatică a colesterolului total. La nivel intestinal, adaosul de probiotic reduce semnificativ pH-ul cecal și populațiile bacteriene patogene (Staphylococcus spp. și E. coli) și crește populațiile benefice de Lactobacillus spp. și raportul lactobacili: E. coli.
În concluzie, utilizarea semințelor de in extrudat până la un nivel de 12% în hrana puilor de carne și suplimentarea cu L. acidophilus are efecte pozitive asupra stării de sănătate prin reducerea lipidelor plasmatice și a populației bacteriane patogene de E. coli la nivel cecal, fapt ce se reflectă în performanțele productive.
Dr. ing. Anca GHEORGHE
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală-Balotești
Articole înrudite
-
Suceava: Ediţia 55 a evenimentelor „Seminţe cu Suflet!“
in Evenimente -
Tehnologia de cultură pentru grâul de toamnă
in Agrotehnica -
Creșterea puilor fără antibiotice
-
Importanța folosirii luminii colorate în creșterea puilor pentru carne
in Zootehnie -
Sorgul și secara în hrana puilor de carne
in Agrotehnica -
Corteva Agriscience a inaugurat primul Centru de Tehnologii Aplicate Semințelor din Europa
in Actualitate -
România se confruntă cu un deficit de semințe certificate bio
in Actualitate -
Fasolița - sursă alternativă de proteină pentru hrana puilor de carne
in Zootehnie -
Bacillus licheniformis, sursă probiotică în hrana purceilor. Importanță, disponibilitate, efecte potențiale
in Zootehnie -
Specii de legume exotice aclimatizate în România
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene
- Clubul Fermierilor Români susține poziția Ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale și oleaginoase din Uc
- RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție