Zootehnie 25 Octombrie 2022, 13:26

„Jobul“ de acasă a unei tinere de 19 ani. Dezvoltarea stânei Vieriu

Scris de

Loredana-Iuliana Vieriu are 19 ani și a crescut printre oi. În timpul săptămânii urmează cursurile și laboratoarele facultății mult visate din Iași, respectiv Facultatea de Agricultură, specializarea Inginerie și managementul afacerilor agricole, unde se străduiește să ia note cât mai mari pentru că dorește să devină inginer agronom. În timpul săptămânii merge la facultate, iar week-end de week-end tânăra se întoarce la stână, locul în care își ajută părinții, în localitatea Valea Glodului, comuna Vulturești, județul Suceava.

Dezvoltarea stânei Vieriu este jobul său de acasă și are pe mână o turmă de oi, rasa Țurcană bucălaie, cunoscută sub numele de „Regina Munților“.

Tânăra provine dintr-o familie în care oieritul este o adevărată tradiție de mai bine de patru generații. Dacă multe studente abia așteaptă week-endul să se relaxeze și să iasă cu prietenii, pentru Loredana sfârșitul de săptămână înseamnă muncă, multă muncă.

„Stâna nu este doar locul în care îmi ajut părinții, stâna e acasă. Locul în care am copilărit, am crescut, am râs, dar am și plâns. La noi în familie creșterea ovinelor este din generație în generație. Am început de la un efectiv mic de animale și, cum ar spune un cioban adevărat, am ajuns la numărul dorit. Ne mândrim să avem oi din rasa Țurcană bucălaie. Recomand tinerilor să-și ajute părinții la orice pas, să nu-i lase atunci când au cea mai mare nevoie, să nu uite de unde au plecat și cei care continuă tradiția oieritului să o facă din pasiune. Nu doar pe hârtie. În viitor vreau să profesez ca inginer agronom și să-mi ajut părinții în dezvoltarea stânei Vieriu“, ne povestește Loredana-Iuliana Vieriu.

Beatrice Alexandra MODIGA+


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti