600x250 v1

Zootehnie 23 August 2022, 11:14

Efectele șrotului de semințe de struguri bogat în nutrienți bioactivi asupra integrității și inflamației intestinale la purcei cu colită indusă experimental

Scris de

Bolile inflamatorii intestinale (cum ar fi colita) constituie un grup de afecțiuni intestinale care sunt cauzate de inflamație îndelungată la nivelul tractului digestiv. Cercetările de nutriție au dovedit că aceste afecțiuni pot fi prevenite sau diminuate printr-o alimentație adecvată și specifică. Există o serie de surse alimentare cu potențial în tratarea bolilor inflamatorii intestinale. Aceste surse conțin compuși cu activitate biologică deosebită, ca de exemplu vitamine (D, A, E, complex B), minerale (cupru, zinc, fier, mangan), acizi grași omega 3-6-9, polifenoli, care pot fi folosite pentru combaterea inflamațiilor intestinale la purcei după înțărcare. Pentru purcei, înțărcarea este o perioadă foarte dificilă, în care separarea de scroafe, trecerea de la laptele matern la hrana solidă, un echipament enzimatic și imun insuficient dezvoltat pot conduce la tulburări digestive inflamatorii și o susceptibilitate crescută la infecții, cu pierderi economice implicite. Porcul este, de asemenea, un model animal foarte bun pentru studiul diferitelor afecțiuni umane. De exemplu pentru afecțiuni digestive deoarece sistemul digestiv al porcului este foarte asemănător din punct de vedere anatomic și functional cu cel al omului.

Din perspectivă nutrițională, îmbunătățirea stării de sănătate prin managementul afecțiunilor intestinale este un subiect intens cercetat. În acest sens, în cadrul IBNA Balotești sunt studiate diverse ingrediente bogate în compuși bioactivi cu activitate antiinflamatorie și antimicrobiană. Una din soluțiile alternative, necostisitoare, de surse naturale cu conținut mare de nutrienți cu potențial anti-inflamator și antimicrobian este șrotul din semințe de struguri. Acesta este un subprodus industrial rezultat în urma extragerii uleiului din semințele de struguri. Analizele chimice realizate de specialiștii din IBNA Balotești au pus în evidență prezența în șrotul de semințe de struguri a unui conținut mare de minerale (cupru, zinc, mangan, fier), acizi grași (în special omega-6) și de polifenoli (taninuri, antociani, flavonoide, acizi fenolici). Polifenolii reprezintă, de fapt, antioxidanţi care ajută organismul uman/animal să lupte împotriva agresiunii factorilor interni/externi, generatori de radicali liberi in exces și inflamație.

Studiile realizate în biobaza experimentală din IBNA Balotești, de către echipa Laboratorului de Biologie Animală, pe purcei în care a fost indusă experimental colită cronică au demonstrat că includerea șrotului de semințe de struguri în receptura de nutreț combinat destinate purceilor după înțărcare a condus la ameliorarea inflamațiilor intestinale tranzitorii și la refacerea integrității țesutului intestinal prin reducerea nivelului unor molecule care au rol important în inițierea și propagarea proceselor inflamatorii. Astfel, la purceii cu colită indusă care au primit furaj cu șrot de semințe de struguri nivelurile acestor markeri inflamatorii, ca de exemplu factorul de necroză nucleară (TNF-alfa) interleukinele -1 beta, -6 și -8 la nivelul colonului, situsul cel mai afectat de inflamații în perioada de înțărcare, au scăzut până la nivelul controlului în comparație cu purceii care au primit furaj fără șrot, la care nivelul markerilor inflamatori a fost semnificativ mai mare. De asemenea, aceleași studii au demonstrat că șrotul de semințe de struguri are activitate benefică asupra peretelui intestinal, îmbunătățind funcționalitatea și integritatea acestuia. Expresia unor proteine care mențin joncțiunea dintre celulele epiteliului intestinal care au fost afectate de inflamația indusă a fost ameliorată de nutrienții bioactivi din șrotul de semințe din furaj.

Această reducere a amplitudinii și extinderii proceselor inflamatorii are rol benefic asupra simptomelor colitei și a stării generale de sănătate a animalelor. Ca urmare, șrotul de semințe de struguri poate fi folosit ca promotor al sănătății intestinale la purcei după înțărcare.

Gina Cecilia PISTOL, Ionelia ȚĂRANU

Laboratorul de Biologie Animală, INCDBNA - IBNA Balotești


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti