Zootehnie 04 Mai 2022, 16:51

Vitamina E (tocoferol) în hrana păsărilor

Scris de

Vitamina E, denumită și tocoferol, este un antioxidant liposolubil major, responsabil pentru protejarea membranelor împotriva peroxidării lipidelor. Aceasta, prin rolul său antioxidant în organism, contribuie la prevenirea proceselor patologice asociate cu prezența radicalilor liberi.

Producția comercială de păsări este asociată cu o serie de stresuri, inclusiv cele de mediu, tehnologice, nutriționale și interne/biologice, responsabile de scăderea performanței productive și reproductive a păsărilor. La nivel molecular, cele mai multe dintre ele sunt asociate cu stresul oxidativ și deteriorarea moleculelor biologice importante.

Furajele pentru păsări conțin o gamă largă de antioxidanți derivați din materiile prime; cu toate acestea, furajele sunt suplimentate cu vitamina E deoarece este considerată drept „sediul“ rețelei de apărare antioxidantă. Această suplimentare este necesară deoarece, printre alți compuși, vitamina E poate modula apărarea antioxidantă la păsări.

foto 1

În hrana păsărilor, adaosul de vitamina E este o practică comună pentru contracararea efectelor deterioratoare ale stresului oxidativ. Mai mult, s-a demonstrat că, datorită proprietăților sale antioxidante, vitamina E poate îmbunătăți starea de sănătate a păsărilor, în special imunitatea. În comunitatea științifică este cunoscut faptul că daunele biologice induse de stresul oxidativ au ca rezultat mai multe patologii care afectează creșterea și sănătatea puilor de carne. Astfel, vitamina E reprezintă o practică comună pentru a contracara efectele deterioratoare ale stresului oxidativ, care duce și la o stare de sănătate mai bună, prin creșterea imunității păsărilor.

În prezent, cerințele nutriționale ale păsărilor, conform NRC 1994 recomandă 10 UI de vitamina E/kg furaj pentru a satisface cerințele acestora. Chiar și așa, aceste recomandări nu au fost actualizate din 1994, chiar dacă este posibil ca cerințele nutriționale ale puilor de carne sau ale găinilor ouătoare să se fi schimbat ca răspuns la selecția genetică intensă care a fost observată. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Oregon (SUA), s-a demonstrat că 100 UI de vitamina E naturală furnizează 67 mg de α-tocoferol, în timp ce 100 UI de vitamina E sintetică furnizează 45 mg de α-tocoferol. Stabilirea necesarului de vitamina E este dificilă în principal din cauza interacțiunilor sale cu diverși factori care pot afecta necesitatea suplimentării dietei și starea fiziologică a puilor de carne și găinilor ouătoare (Kuttappan și colab., 2012). Printre acestea sunt proeminente conținutul și compoziția de acizi grași a grăsimilor, antioxidanții prezenți în dietă (de exemplu, seleniu) și condițiile de depozitare sau procesare a furajelor (de exemplu, procesul de granulare). Mai mult decât atât, diferențele genetice dintre genotipurile de pui broiler și găini sunt susceptibile de a influența necesarul de vitamina E, la fel ca și variațiile de absorbabilitate, degradarea prin tractul gastrointestinal, variația cantității vitaminei E transferată de la găina de reproducție la pui, bolile, stresul sau cerințele metabolice crescute. Cu toate acestea, se sugerează că prezența vitaminei E în ingredientele principale utilizate în alimentația păsărilor ar putea fi suficientă pentru nevoile păsărilor (Pompeu și colab., 2015). Mai mult, pe lângă necesitatea de a oferi nivelul optim de vitamina E păsărilor, s-a cercetat și demonstrat că, prin metabolismul acesteia, tocoferolii sunt transportați în produsul final (carne, ouă), protejând oxidarea proteinelor și a peroxidării lipidelor printr-un mecanism de radicali liberi (Colombo, 2010; Rizvi și colab., 2014). Acest lucru duce la creșterea încrederii în rândul consumatorilor a produselor avicole (carne și ouă) prezentând un status antioxidant ridicat, cu efecte benefice asupra consumatorilor.

foto 2

Aceste informații sunt utile pentru a optimiza nivelurile de includere și pentru a maximiza câștigurile, deoarece vitamina E este una dintre cele mai scumpe vitamine din suplimentul comercial pentru păsări.


Newsletter finanțat în cadrul contractului nr. 144/13.10.2016 „Dezvoltarea unor soluții de furajare inovative pentru galinacee în vederea obținerii de alimente accesibile, cu calități nutriționale îmbunătățite“, GALIM PLUS, POC, Axa Prioritara 1.


Alexandru VLAICU, Romeo-Ovidiu AVRAM


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti