Studiu pilot SEGES: Ameliorarea trăsăturilor materne la scroafe
Scris de Lumea SatuluiCreșterea prolificității la scroafe din ultimul deceniu duce la o necesitate a îmbunătățirii capacităților acestora de a îngriji mai mulți purcei. O creștere a capacității de îngrijire a purceilor este benefică atât pentru animale, cât și pentru economia fermei zootehnice.
Potrivit unui studiu condus de Danish Pig Research Centre (SEGES), capacitatea de alăptare a scroafelor din rasa DanBred poate crește prin reproducere. Studiul mai arată că o capacitate de alăptare îmbunătățită va ajuta purceii să supraviețuiască și să aibă o greutate mai mare atunci când vor fi înțărcați.
Creșterea ratei de supraviețuire a purceilor
Rasele DanBred și DanBred Yorkshire sunt deja cunoscute pentru abilitățile lor materne. Chiar și așa, DanBred continuă să optimizeze materialul genetic pentru a se asigura de cele mai bune rezultate pentru crescătorii acestei rase. De pildă, unul dintre obiectivele pe care se concentrează DanBred este creșterea ratei de supraviețuire a purceilor. De aceea, printre țelurile DanBred se numără îmbunătățirea LP5, adică numărul de purcei vii în ziua a cincea după fătare. Dacă purceii supraviețuiesc cele 5 zile, șansele ca aceștia să se dezvolte și să crească până la sacrificare cresc considerabil. Așadar, concentrarea pe un astfel de obiectiv contribuie la o rată mai mare de supraviețuire a purceilor, ceea ce duce la rezultate financiare mai mari pentru fermierii care aleg să crească aceste rase.
Îmbunătățirea capacităților de alăptare
Realizatorii acestui studiu sunt concentrați și pe modul de îmbunătățire a capacităților de alăptare a scroafelor. Prin urmare, departamentul de reproducere și genetică al SEGES a realizat un studiu pilot care a examinat dacă rasele DanBred Landrace și DanBred Yorkshire au o capacitate de alăptare măsurabilă și, în plus, dacă sunt ereditare. „Studiul pilot a arătat că genetica celor două rase poate fi îmbunătățită dacă această capacitate de alăptare este măsurată ca greutatea animalului la înțărcare. Deși capacitatea de alăptare nu face încă parte din obiectivele de reproducție Dan Bred, rezultatele arată că este posibil să se reproducă pentru o greutate crescută la înțărcare. Această trăsătură poate avea atât avantaje economice, cât și durabile pentru producția de purcei și va ușura și volumul de muncă“, spune Lizette Vestergaard Horndrup, consultant senior în reproducere și genetică la SEGES.
Beneficii economice pentru ferme
Greutatea purcelului la înțărcare (ziua 21 după fătare) poate fi determinată de capacitatea de alăptare a scroafei. Studiul pilot realizat de SEGES a prezentat scroafe DanBred Landrace și DanBred Yorkshire – toate gestante prin încrucișări ale raselor. Iar rezultatele au arătat că greutatea la înțărcare conținea o componentă genetică cu o moștenire destul de mare: 15-20%. Totodată, studiul pilot a dovedit că există într-adevăr un beneficiu economic în creștere pentru scroafele cu capacitate de alăptare crescută deoarece, atunci când greutatea la înțărcare este crescută, scroafa va putea alăpta un număr mai mare de purcei până la înțărcare. „Pe lângă o valoare economică mai mare, există și un potențial durabil în creșterea greutății la înțărcare. La sfârșitul zilei, aceasta înseamnă mai puține zile de hrănire înainte ca purceii să atingă greutatea dorită de sacrificare. Mai mult, o capacitate de alăptare îmbunătățită a scroafei va reduce nevoia de scroafe care alăptează, ceea ce va contribui și la o producție mai durabilă“, mai explică Horndrup.
Simona-Nicole DAVID
Articole recente - Lumea Satului
- Recomandări pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă
- APIA primește cereri inițile anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
- Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România
- O tânără din Tecuci vrea să dezvolte afacerea cu legume ecologice a familiei
- Clubul Fermierilor Români înființează o nouă structură de coordonare la nivel național
- Recomandări privind comercializarea și consumul de alimente specifice Postului de Crăciun
- Legea Porcului din vârful gardului
- S-a prelungit perioada de eligibilitate stabilită în Acordul de Finanțare încheiat cu FEI
- Alianța Biosfera, pentru o agricultură sustenabilă
- Corteva susține femeile din agricultura românească: O poveste de succes de la Livada de Poveste