Zootehnie 05 Aprilie 2022, 13:27

Standardele rasei de iepuri Uriașul Pestriț German

Scris de

În concursurile dedicate iepurilor de rasă, diversitatea exemplarelor este foarte mare. Crescătorii pasionați au în creștere rase spectaculoase dintre cele mai variate. Guliciuc Dănuț Marius din Ipotești, Suceava, este membru al Asociației Crescătorilor din Bucovina, membru al Clubului de Uriaș Pestriț și are în creștere rasa Uriaș Pestriț German. Este o rasă care impresionează prin statură și prin colorit. Domnul Guliciuc ne-a vorbit despre originea rasei și despre standardele ei. Deși există mai multe teorii cu privire la formarea rasei, se pare că Uriașul Pestriț German a fost creat în 1904 de Otto Reinhardt din Reinfalz, Germania. La relativ scurt timp, cca. 6 ani, rasa a ajuns în America, unde Asociația Americană a crescătorilor de iepuri (ARBA) a recunoscut-o ca fiind o rasă cu drepturi depline.

În ceea ce privește caracteristicile rasei, exemplarele de Uriaș Pestriț German au o lungime de aproximativ 68 de cm, corpul este lung, deopotrivă lat și înalt, cu o puternică constituție osoasă. Greutatea minimă a adulților este de 5 kg, greutatea normală este de 6 kg, iar greutatea maximă atinsă de exemplarele mature este de 10 kg. Corpul trebuie să aibă musculatura la fel de bine dezvoltată și lată atât în față, cât și în spate. Picioarele din spate sunt puternice și paralele cu corpul aflat în mișcare. Coada este lungă și bine lipită corpului. Capul este mare, cu fruntea lată, obrajii plini, cu o mandibulă bine dezvoltată. Urechile sunt puternice, cărnoase și stau în poziție verticală. Lungimea lor este de 15 cm. Desenul corpului este alcătuit din fluture, inelele din jurul ochilor, punctele din obraji și desenul urechilor. Fluturele trebuie să fie bine definit, cu aripi bilaterale bine conturate, care se arcuiesc până deasupra colțului gurii și cuprind mandibula pe laterale. Inelele din jurul ochilor trebuie să încercuiască ochiul printr-o bandă închisă și cât mai regulată. Baza urechii este încercuită puternic la rădăcină. Această încercuire nu are voie să atingă culoarea urechilor sau punctele obrajilor. Acestea sunt rotunde sau ovale și stau independente sub inelele din jurul ochilor. Desenul trunchiului cuprinde dunga spatelui și desenul părților. Dunga dorsală se întinde de la partea din spate a gâtului până în vârful cozii și are o lățime de 3 cm. Desenul părților laterale cuprinde pete independente, nu foarte mari, de aproximativ 3 cm în diametru, împărțite în mod egal pe flancuri și pe coapsele din spate. Pe ambele părți trebuie să fie 6-8 pete. Sunt permise tonurile alb-negru, albastru-alb și alb-havana. Culoarea ochilor este maro la animalele de culoare alb-havana și negru-alb, iar la animalele albastru-alb culoarea ochilor este albastru-gri. Ghearele sunt fără culoare.


La concursurile de profil fiecare rasă este evaluată diferit. Criteriile de evaluare sunt forma corpului și tipul (20 puncte), greutatea (10 puncte), părul (20 puncte), desenul corpului (15 puncte), desenul trunchiului (15 puncte), culoarea (15 puncte), starea de sănătate și îngrijirea (5 puncte). Exemplarul cu cele mai multe puncte este declarat câștigător.


(D.Z.)


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti