Zootehnie 03 Decembrie 2021, 11:57

Prima fermă mică cu măgărițe din județul Iași, la Butea

Scris de

Claudiu Ciot este un tânăr din Butea, județul Iași, care s-a întors din străinătate și a avut curajul să investească într-o fermă cu măgărițe. Tânărul, care de aproape șase luni se ocupă de mica afacere, spune că visează de mulți ani la o astfel de fermă. A ales această specie pentru calitatea laptelui ei, acesta fiind similar laptelui matern în proporție de 96-98%.

Investiție de 27.000 de lei

Claudiu Ciot și-a îndeplinit visul de a avea o fermă cu măgărițe și anul acesta a cumpărat 22 de măgărițe și trei masculi.

„Am muncit șase ani în străinătate, în cu totul alt domeniu față de cel în care lucrez acum. Ca orice tânăr, am vrut să am ceva al meu, să nu mai muncesc printre străini. Am ales măgărițele pentru că am văzut că mai sunt prin țară și fermierii explicau ce beneficii are laptele lor. Acesta nu are grăsimi, calitatea este excepțională și este singurul lapte asociat cu laptele matern. Are deci multe beneficii pentru organismul uman. Noi vindem laptele proaspăt, motiv pentru care clienții îl pot cumpăra direct de la fermă sau facem livrări!“, afirmă Claudiu Ciot.

Până acum ieșeanul a investit în fermă cca 27.000 de lei, bani folosiți pentru achiziția măgărițelor și pentru amenajarea unui grajd, însă investițiile nu se vor opri aici, mai spune acesta.

„Mai sunt lucruri de făcut și sigur voi mai cheltui cu hrana lor, cu ce mai e nevoie pentru iarnă. Animalele s-au adaptat foarte bine la condițiile de aici. Măgărițele dau lapte timp de șase luni pe an și în cantități destul de mici. De exemplu, o măgăriță dă numai un litru de de lapte zilnic sau, uneori, mai puțin, în jur de 300-400 de mililitri. Animăluțele sunt foarte drăguțe, jucăușe, curioase și prietenoase. Le plac foarte mult morcovii, cubulețele de zahăr, dar și pâinea. Mănâncă și lucernă“, mai adaugă Claudiu.

Afacerile cu măgărițe vor fi incluse pe lista fermelor eligibile la finanțare

Ferma de măgărițe este una dintre cele mai rentabile afaceri din domeniul agricol. Din acest motiv, în ultimii ani au apărut asemenea ferme, în special în zona Transilvaniei. Laptele de măgăriță se vinde cu 100 de lei litrul, iar un kilogram de brânză se obține din 25 de litri de lapte și se vinde la prețul de câteva mii de lei pe kilogram. Dacă o măgăriță dă, în medie, un litru de lapte pe zi, o vacă dă 10-12 litri, dar laptele măgărițelor este mai ușor de digerat, conține un nivel ridicat de Omega-3 și Omega-6 care ajută la scăderea nivelului de colesterol și este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D și E. Un alt avantaj pentru cei care vor să deschidă o astfel de fermă este că afacerile cu măgărițe vor fi incluse pe lista celor eligibile la finanțare pentru accesarea de fonduri europene în cadrul Submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. De altfel, tinerii din Iași care au muncit în străinătate și s-au întors în țară pentru a deschide afaceri vor să investească banii europeni în ferme zootehnice și sere cu legume.

Beatrice Alexandra MODIGA


Vizualizari 2603
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti