Prioritățile ANZ: Organizarea digitală și Programul de ameliorare a animalelor
În contextul pandemic Covid-19, Agenția Națională pentru Zootehnie Prof. Dr. G. K. Constantinescu a avut parte de unele schimbări la nivel organizațional. De aceea Constantin Viziteu, director general adjunct, a vorbit pentru Lumea Satului despre transformările și acțiunile din ultima perioadă.
Rep.: Cum s-a schimbat sectorul zootehnic în contextul pandemic?
– Sectorul zootehnic a simțit câteva schimbări, de exemplu relația dintre crescător, instituție și specialist. Deoarece crescătorul în orice moment are nevoie de informație, relație, colaborare am pus la dispoziție platforma on-line. Solicitantul poate veni la centrul local, dar poate și să depună online pe site-ul oficial cererile pentru eliberare de pașapoarte, adeverințe etc. Eliminăm astfel deplasarea crescătorului sau a solicitantului. Documentele oficiale sunt analizate de specialiștii noștri și ținem să formulăm un răspuns într-un termen cât mai rapid. Atât la nivel teritorial, cât și la centru am încercat să organizăm toate conferințele on-line pentru a informa crescătorii în cazul în care intervin probleme pe parcurs. Nu s-a rupt relația. Avem și specialiști pe teren care se ocupă de controlul animalelor atunci când se solicită sprijin. Controlul s-a făcut la fața locului prin numărarea efectivelor animalelor solicitate în cerere. Crescătorii au fost și ei receptivi, iar noi prudenți; am încercat să evităm aglomerațiile. Ne conformăm regulilor impuse ca urmare a pandemiei de Covid-19.
Rep.: Când vorbim de zootehnia românească, care ar fi cea mai mare problemă întâmpinată cel mai des?
– Sunt multe probleme pe care le întâmpină crescătorii. Însă cea mai importantă este valorificarea produselor. Nu este dezvoltată o piață clară a valorificării produselor de origine animală plecând de la relația crescător-intermediar-abator-procesator și distribuitor. Toți întâmpină greutăți atunci când vine vorba despre export-import. O altă problemă este calitatea. Nu întâmplător până în 2014 am fost denumiți Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție de Zootehnie. Practic, prin atribuțiile instituției sunt ameliorate efectivele de animale existente la nivel național. Sunt dezvoltate anumite activități specifice, avem registre genealogice cu toate speciile care se cresc în România. De asemenea, avem și registre pentru animalele care sunt în pericol de abandon. Registrele au rolul de a gestiona efectivele pe fiecare specie și de a implementa anumite programe de ameliorare. De exemplu, dacă antreprenorul este interesat de producția de carne solicită un program de ameliorare în acest sens, dacă este interesat de producția de lapte atunci implementează un program specific. Adică pentru creșterea numerică, cea cantitativă, dar și cea calitativă a efectivelor existente.
Rep.: Povestiți-ne puțin despre ameliorare, care este procesul și care au fost cele mai bune rezultate pe rase?
– Registrele de care vă spuneam sunt specializate pe anumite direcții de lapte, carne. Și la fiecare rasă animală avem un singur registru.
S-au făcut infuzii cu rase specializate din anumite țări, iar crescătorii de animale își împărtășesc din „secrete“. De exemplu, la animalele care au avut un spor mai mare de producție se oprește masculul care este păstrat în continuare ca ameliorator.
Rep.: Cum au evoluat efectivele de animale în ultimii 30 de ani?
În ultima perioadă la oaie și la celelalte specii nu a fost o creștere semnificativă. Trebuie să vedem mai mult evoluția calitativă decât cantitativă. Oaia s-a menținut pe un plafon pentru că în România este o tradiție creșterea acestui animal. Și țara noastră, datorită pășunilor, permite creșterea lor. La un moment dat au apărut probleme pentru că nu toate pășunile dispuneau de suprafețe pentru un anumit număr de animale. Sunt niște reguli, nu poți să pășunezi cu un efectiv de 500 capete și să ai doar 10 hectare de pășune. Sectorul suinelor este în declin, cel avicol se menține, numărul vitelor a scăzut, dar nu semnificativ. Însă a crescut cantitatea de lapte, plus valorificarea. Crescătorul știe ce să aleagă. Avem efective care sunt crescute în sistem industrial, unde sunt peste 300 capete și în acest segment producția de lapte a ajuns la performanță. Concurăm și cu celelalte state europene.
Liliana POSTICA
ANZ, Agentia Nationala pentru Zootehnie, rase de animale, ameliorare rase animale, efectele pandemiei
- Articol precedent: Țurcanele Breze ale familiei Rednic din Sârbi, Maramureș
- Articolul următor: Cum a parcurs zootehnia românească drumul de la comunism la capitalism (II)