reclama youtube lumeasatuluitv
update 7 Aug 2022

Coloșii zootehniei mondiale (II)

În numărul trecut al revistei am făcut o prezentare succintă a liderilor din segmentul zootehniei. Potrivit informațiilor de pe site-ul www.largescaleagriculture.com, continuăm topul celor mai mari ferme din lume cu unități care impresionează prin dimensiunea și nivelul de dezvoltare la care au ajuns.

NAPCo, un business de creștere a vitelor pentru carne cu mai bine de 140 de ani vechime

În anul 1877 Queenslanders William Collins, William Forrest și Thomas McIlwraith alături de John Warner și William Ingram au pus bazele companiei australiene The North Australian Pastoral Company (NAPCo), fără să intuiască probabil că erau inițiatorii unei afaceri cu vite pentru carne care avea să dăinuiască mai mult de 140 de ani. Noua companie a supraviețuit crizelor financiare provocate de seceta din anul 1890, însă primele două decenii ale secolului al XX-lea au cunoscut mai multă secetă, un război mondial și modificări ale structurii de proprietate.

Începând cu anul 1937 Francis Foster a început să investească puternic în NAPCo, iar interesul său de a dezvolta această afacere s-a menținut de-a lungul vieții sale. Acesta a dat dovadă de abilități pastorale excepționale și de o viziune pe termen lung, fapt confirmat și de implementarea unui program de reproducere și pionieratul său în ceea ce privește îngrijirea terenurilor, conservarea și minimizarea bolilor. Întreaga activitate se bazează pe îngrijiriea permanentă a animalelor, acestea fiind monitorizate în fiecare etapă a procesului de producție. Astfel există o trasabilitate completă de la fătare până la procesare.

Astăzi compania, deține aproximativ 200.000 de exemplare, iar nucleul reproductiv asigură peste 60.000 de viței în fiecare an. Animalele sunt crescute cu accent pe temperament și caracteristici de calitate a producției de carne, au o viață fără stres, se bucură de medii australiene curate și naturale și adesea trăiesc cu aceeași turmă de animale de-a lungul întregii lor vieți situată în Teritoriul de Nord, Australia. Ferma Alexandria este nominalizată pe locul cinci în topul celor mai mari ferme din lume și are o capacitate de 80.000 de exemplare.

Davenport Downs, ferma cu 1,5 milioane hectare și 29.000 de vaci

Paraway Pastoral este o companie australiană ce deține în prezent 27 de întreprinderi pastorale localizate în țări diferite și implicit zone climatice diversificate, cu o capacitate de 220.000 de bovine (produce peste 30 de milioane de kilograme de carne de vită pe an) și 250.000 de ovine (produce peste 1,46 milioane de kilograme de lână pe an și vinde 170.000 de oi procesatorilor și repopulatorilor, făcând atât lâna, cât și carnea de oaie mărfuri importante pentru afaceri).

Davenport Downs (Queensland, Australia) este cea mai mare fermă aflată în proprietatea companiei Paraway Pastoral, dar și cea mai mare stație de vite din Queensland, Australia. Aceasta este formată din două proprietăți originale, și anume Davenport Downs, cumpărată în 2009, și Springvale, achiziționată în 2011. Suprafața de teren agricol alocată acestei ferme este 1,5 milioane de hectare, iar capacitatea sa este de peste 29.000 de capete. Ferma este traversată de râul Diamantina și pârâul Farrahs și astfel are avantajul de a fi situată într-o zonă foarte favorabilă creșterii animalelor pentru carne. În afară de accesul la o sursă de apă constantă pe tot parcursul anului, aproximativ un sfert din proprietate este inundată în timpul sezonului umed, iar acest lucru asigură o aprovizionare fiabilă cu furaje.

Compania Paraway deține peste 17.000 de hectare de culturi neirigate și 3.400 de hectare de culturi irigate, suprafață care asigură o varietate de culturi de cereale (atât pentru vânzare, cât și pentru culturi furajere), leguminoase, orez și bumbac.

Home Valley Station, destinație turistică premium și unitate de instruire indigenă

Potrivit informațiilor de pe siteul www.largescaleagriculture.com, pe locul 7 în topul celor mai mari ferme din lume se află Home Valley Station (Australia de Vest), o oază de 248.934 de hectare, care a fost cândva o fermă de animale; astăzi mai deține doar 5.000 de exemplare. Ferma este acum o destinație turistică premium și unitate de instruire indigenă, administrată de Voyages Indigenous Tourism Australia, o filială a Indigen Land and Sea Corporation (ILSC). Stația Home Valley a fost achiziționată împreună cu alte două unități similare. Managerii de aici sunt responsabili de diversificarea culturală și de afaceri a tuturor celor trei stații, proces asigurat prin implementarea unui program de instruire a bărbaților și femeilor indigene în domeniul turismului, ospitalității și agriculturii. Aceste stagii fac din Home Valley un centru de învățare în care abilitățile practice sunt predate pe parcursul unei zile și fac parte integrantă din operațiunea stațiunii. Cursanții trăiesc și lucrează alături de echipa Home Valley și astfel învață aspectele ce țin de menaj, mâncare și băuturi, serviciile pentru oaspeți sau ghidare turistică.

Ultimele trei ferme în topul celor mai mari zece unități agricole din lume

Innamincka unitate aflată în portofoliul companiei S.Kidman and Co, este a doua cea mai mare fermă din sudul Australiei după stația Anna Creek, ocupă o suprafață de peste 13.550 km² și deține până la 13.000 de bovine din rasele Santa Gertrudis și Brahman.

Wave Hill este o altă fermă impresionantă prin dimensiunea sa. Potrivit informațiilor de pe siteul companiei Western Grazing, aceasta a devenit una dintre cele mai mari companii producătoare de carne de vită din Australia, deși inițial activitatea sa era axată pe producerea de lactate. Reprofilarea a avut loc în anul 1983, când compania a cumpărat Eurella Station, o fermă de ovine. Producția de carne pe scară largă a început în 1992, când în portofoliul companiei au fost adăugate alte ferme de profil și tot atunci a fost înregistrat și numele comercial de Western Grazing. Aceasta deține prin ferma Wave Hill un efectiv de 60.000 de animale, fiind astfel nominalizată drept unitatea cu cel mai mare efectiv de bovine încrucișate din rasa Brahman. Planurile de viitor ale managerilor companiei prevăd continuarea programului de reproducere încrucișată pentru a-și extinde segmentul de piață.

Pe ultimul loc în topul celor mai mari zece ferme din lume se află ferma Marion Downs, deținută tot de The North Australian Pastoral Company. Aceasta este situată în Queensland, Australia și deține un efectiv de 17.000 de vaci.

(D.Z.)

Articole înrudite