Zootehnie 16 Martie 2021, 12:06

Evoluția tehnicii cu ultrasunete și impactul asupra selecției animalelor pentru calitatea cărnii în carcasă în România

Scris de

Acest articol vine să sublinieze potențialul mare al tehnicii cu ultrasunete care s-a dezvoltat an de an odată cu evoluția industriei pieței de carne și a devenit mai sensibilă la cerințele consumatorilor. În România, tehnica cu ultrasunete a fost prima dată utilizată in vivo la ovine pentru a îmbunătăți evaluarea calității cărnii. Metoda clasică implică o abordare complicată și consumatoare de timp prin tăierea mieilor pentru a obține procentul de carne în carcasă, raportul carne-oase, randamentul la sacrificare și randamentul comercial.

Parametrii ecografici obținuți de cercetătorii din IBNA la rasa locală românească Cap Negru de Teleorman (CNT) pentru mușchiul Longissimus Dorsi (LD) au indicat potențialul acesteia pentru carnea de calitate.S-au găsit corelații mari între adâncimea mușchiului LD cu ochiul de mușchi (0,71, 0,76) și cu perimetrul ochiului de mușchi (0,90, 0,85), de asemenea, cu greutatea corporală la naștere (0,40, 0,54) și la vârsta de înțărcare (0,55, 0,67). Suprafața ochiului de mușchi măsurată ecografic la mieii CNT a fost situată în limitele cunoscute pentru calitatea carcasei la această rasă.

LS nr 6 LC IBNA poze 1

Cercetarea a continuat cu un studiu comparativ între tehnica ecografică non invazivă cu metoda clasică, folosind modele de regresie liniară pentru estimarea cantității de carne în carcasă. Aplicarea metodei ecografice a fost utilizată cu succes și la rasa Carpatină cu parametrii ecografici situați în limitele cunoscute de literatura științifică.

LS nr 6 LC IBNA poze 4

Pentru ambele specii, s-a observat că o singură măsurătoare ecografică este suficientă pentru estimarea cantității de carne în carcasă cu rezultat rapid în evaluarea carcasei. De aceea se recomandă metoda ecografică, ca o metodă eficientă și ușor de utilizat în clasificarea animalelor cu carne de calitate superioară. Metoda ecografică oferă oportunități crescătorilor și fermierilor de animale în maximizarea progresului genetic pentru selecția celor mai buni indivizi destinați producției de carne. Scopul final al crescătorilor de animale și al fermierilor din România este de a avea o metodă non invazivă de măsurare precisă și obiectivă pentru evaluarea caracterelor producției de carne in vivo, un veritabil sprijin în clasificarea carcaselor cu beneficii economice sporite, conducând la ocuparea unui loc binemeritat în competiția acerbă de pe piața europeană.

Cristina Lazăr


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti