Lumea satului 750x100

update 4 Dec 2020

Creșterea struților, o pasiune și un mod de viață

Creșterea struților în fermele de familie din România este într-o continuă dezvoltare. Mai ales că astăzi struțul domestic este crescut pentru carnea sa fără grăsimi. Fiind păsări rezistente, struții sunt foarte puțin pretențioși la condițiile de climă și alimentație. Ei pot rezista chiar și la temperaturi de îngheț, încă un motiv pentru care crescătorii de mai jos și-au îndreptat atenția spre aceste păsări.

„Îmi doresc să fie afacerea noastră pentru bătrâneţe!“

oua de strut

De exemplu, Marian Petruleac, din localitatea Bălileşti, judeţul Argeş, a vizitat în urmă cu ceva timp, în Luduş, o fermă de struţi, un loc minunat, spune acesta, de care s-a îndrăgostit imediat. „Văzând acei struţi pot spune că primul meu gând a fost că şi eu pot face o minifermă. Primii pui pe care i-am achiziţionat nu erau mai mari decât o găină. Deocamdată am 4 familii care au în jur de 3 ani, iar femelele au început să se ouă din primăvară.“

Struţii sunt păsări foarte rezistente atât pe timp de vară cât şi pe timp de iarnă, iar hrana acestora trebuie să fie una echilibrată. „Hrana lor constă în 80% lucernă, vara verde iar iarna uscată, trecută prin moara de lucernă şi se mai dă un mix de cereale (porumb, grâu, ovăz, şroturi de soia şi floarea-soarelui) şi, bineînţeles, calciu“, ne spune crescătorul.

Preţul unui kilogram de carne de struţ în marketuri este undeva la 130-150 lei/kg, iar preţul unui ou este de 80-100 lei, ne mai spune Marian. „Deocamdată vând ouă, dar pe viitor vreau să vând şi pui, îmi doresc să fie afacerea noastră pentru bătrâneţe. Planul mea este să ajung la 7 familii, deja adăpostul şi ţarcurile sunt gata.“

struti Arges

Ferma de struți buclucași

Rareş Kovacs din Cucerdea, judeţul Mureş, este un alt crescător pasionat de aceste păsări. Pentru el totul a pornit din dorinţa de a fi aproape de animale, natură şi de a avea propriul business. „După aproape 9 ani trăiţi în Bucureşti, unde am finalizat studiile, am renunţat la job pentru a face altceva. Locul unde mă simţeam cel mai bine şi îmi încărcam bateriile era în Ardeal, într-un sat frumos, aşezat pe valea al cărui nume îl poartă, Cucerdea. Aşa că aveam două lucruri sigure, locul în care mă simt foarte bine şi şansa de a trăi o viaţă frumoasă înconjurat de animale. După o perioadă de studiu aprofundat am ajuns la concluzia că vreau să lucrez cu aceste păsări minunate. Primii pui au fost achiziţionaţi de la cel mai mare şi vechi crescător din România, domnul Bala Florian. În acest moment, ferma noastră buclucaşă are 4 familii reproducătoare şi un număr semnificativ de tineret şi puişori de anul acesta“, adaugă Rareș.

pui strut

Struţul este aclimatizat în România, rezistă foarte bine până la -20 grade și adoră „să se scalde“ în zăpadă. Totodată, cererea de carne pe plan național cunoaşte o creştere, dar totuşi cea mai mare cerere este din exteriorul ţării, mai precizează acesta. „Compatrioţii noştri au descoperit calităţile cărnii de struț, iar unii au început să înlocuiască creşterea porcului cu creşterea struţului, care este mult mai uşor de crescut. Carnea este mult mai ieftină, fiind bogată în Omega 3, Omega 6, Omega 9 și vitamina E. Preţul acesteia variază între 60 şi 100 lei/kg, iar oul gigant, care este echivalentul a 20-24 de ouă de găină, costă în jur de 80 lei.“

Beatrice Alexandra MODIGA