Creşterea păsărilor de expoziţie: pasiunea de care nu a mai putut scăpa un tânăr ieşean
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
O pasiune începută în urmă cu 10 ani s-a transformat pentru Constantin Ganicenco, un tânăr de 26 ani din Iaşi, „într-un microb“ care i-a intrat în sânge în momentul în care a ajuns întâmplător la un târg de animale în Ungaria. În prezent, deţine 8 rase de găini, dintre care cele mai populare sunt Ayam Cemani, Brahma şi Mătasea japoneză albă, cu care participă la diferite expoziţii locale şi naţionale.
Titlu de campion naţional la rasa de găini Ayam Cemani
În anul 2010 ieşeanul a achiziţionat primele exemplare de găini de ornament, respectiv Mătasea japoneză albă, ne spune acesta. „A fost doar începutul unui drum care, pe atunci, nici nu bănuiam unde o să ducă. Ajuns în ţară, am construit mai multe spaţii pentru a putea aduce mai multe rase şi, uşor, uşor, am început să achiziţionez păsări atât direct de la crescători, cât şi de la expoziţiile din ţară şi din străinătate.“
Ulterior, această pasiune a tânărului a dus şi la decizia de a urma o facultate în domeniul zootehniei pentru a înţelege mai bine atât creşterea acestor animale cât şi reproducţia, bolile şi tratamentele impuse, mai spune crescătorul. „Am intrat în expoziţia zonală încurajat de tatăl meu, şi el la rândul lui crescător de porumbei de joc şi zbor. Înconjurat de oameni ce m-au susţinut şi au dedicat timp şi bani acestei pasiuni, am ajuns de la una la şase rase de găini. La rasa Brahma, în momentul de faţă, deţinem 12 varietăţi de culoare. Munca, pasiunea şi cheltuielile îmi sunt împărtăşite şi de către soţia mea care îmi este alături, fiind şi medic veterinar. În urma expoziţiilor ne putem mândri cu rezultate foarte bune la expoziţii zonale şi naţionale. Ultimul rezultat de anul trecut a fost titlul de campion naţional la rasa de găini Ayam Cemani, cocoş de 95 de puncte, exemplar obţinut la noi prin încrucişarea a două linii de păsări aduse din Ungaria şi Germania“, precizează Constantin.
Vaccinări şi deparazitări în timp util
Respectarea protocolului de vaccinare, precum şi deparazitarea sunt esenţiale pentru a menţine păsările sănătoase, pe lângă o furajare de calitate, mai specifică ieşeanul. „La fel ca şi la oameni, apar foarte multe boli, dar cele mai periculoase se manifestă în perioada de primăvară şi toamnă. În trecut, am avut probleme cu micoplasmoza aviară, dar cu îngrijire locală şi multă răbdare am depăşit momentul. De altfel, curăţarea boxelor săptămânal este una dintre măsurile abordate de mine pentru prevenirea îmbolnăvirii, o bună aerisire a spaţiilor în care ţinem păsările, mâncare de calitate şi un aport de vitamine periodic m-au ajutat să evit problemele de sănătate în efectivul de păsări. Menţionez că folosesc cereale de cea mai bună calitate furnizate de dl fermier Vasile Lungu, cu care colaborez de câţiva ani; acestea sunt măcinate sau date ca atare. Puişorii de găină vor primi un furaj gata preparat cu un conţinut de proteină necesar unei bune dezvoltări“, a mai adăugat acesta.
Expoziţii locale şi naţionale
Crescătorul specifică că efectivul de păsări nu va fi mărit, dar speră să îmbunătăţească calitatea acestora şi, de la an la an, să poată obţine rezultate din ce în ce mai bune la expoziţiile naţionale şi, de ce nu, la cele internaţionale. „Mulţumită domnului preşedinte Romeo Condriuc de la Asociaţia de Crescători de Păsări de Genotecă Iaşi, unde sunt afiliat, am obţinut anul trecut rezultate frumoase la expoziţia de la Iaşi şi la expoziţia naţională susţinută la Romexpo Bucureşti, urmând pentru noi în acest an expoziţia «Cupa Moldovei» la Suceava, expoziţia locală de la Iaşi şi, de ce nu, doresc să ajung la câteva astfel de evenimente dincolo de graniţă, unde colegii mei au obţinut rezultate bune“, încheie Constantin Ganicenco.
Descrierea păsărilor de ornament
Mătasea japoneză este o varietate de găini ornamentală prezentă la noi în ţară în multe varietăţi de culoare, cea mai des întâlnită fiind culoarea albă. Se deosebeşte de celelalte păsări printr-o caracteristică a penajului inedită, fiind singura găină îmbrăcată în puf şi nu în pene. Pielea acestei păsări este de culoare închisă, respectiv un mov închis, prezentând pe picioare o încălţătură deosebită şi o particularitate a rasei, aceasta având cinci degete. Este o rasă blândă, fără pretenţii de furajare.
În colţul opus Mătasei japoneze se află rasa Brahma, o rasă uriaşă cu o prestanţă deosebită, o găină ce impune respect prin mărimea ei impresionantă şi poziţia ţanţoşă. Este o pasăre des întâlnită în România, în mai multe varietăţi de culoare. Greutatea acestor exemplare este în medie de 5.5 kg la mascul şi 4.5 kg la femelă, dar pot exista şi excepţii. Au câteva cerinţe de alimentaţie mai deosebite, necesitând o atenţie sporită la conţinutul de proteină din hrană.
La Ayam Cemani sau „Lamborghini-ul păsărilor de curte“, carnea, oasele și organele sunt, toate, negre (ciudat sau nu, ouăle sunt crem și nici sângele nu este negru, deși este mai închis la culoare). Motivul este o anomalie genetică numită melanoză. Aceste păsări depun între 60 și 100 de ouă în primul an, dar foarte puțini dintre puii care vor cloci vor fi tot complet negri, ceea ce face ca populația lor să rămână destul de restrânsă.
Beatrice Alexandra MODIGA
GALERIE FOTO
Articole înrudite
- Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași – 2021
- Ferma de 40 de vaci oferă un trai decent familiei Bogos
- Teste la USAMV Iași. Noi combinații de condiment ce pot fi folosite la produsele din carne
- Dumitrașcu Radu, fermier (județul Iași): ,,Ne trebuie apă, nu glumă! Să fie cât mai multă zăpadă, să ne poată proteja pe iarnă culturile“
- Centrele de sacrificare pentru păsări și iepuri de la nivelul fermelor înregistrate sanitar veterinar vor putea să își desfășoare activitatea și după data de 31 decembrie 2020
- În Chiperești, familia Neamțu arde în fiecare vară 8 tone de lână
- Copălău - Patria usturoiului! Un brand la nivel local
- Ce proiecte propune ADR Nord-Est pentru una dintre cele mai sărace regiuni din UE
- Cele mai importante podgorii europene, studiate de cercetătorii de la Universitatea Agronomică din Iaşi
- Primul sistem acvaponic la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică din Iași
Articole recente - Lumea Satului
- UNCSV: Este obligatorie actualizarea actelor constitutive ale cooperativelor agricole din România până la 20 aprilie 2021
- Investiție de 30.000 euro într-o crescătorie de struți la Borșa
- Investiție de la zero în județul Prahova: Fermă mixtă de animale în satul Bătrâni
- Măsuri şi recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor la animale în perioada cu temperaturi scăzute
- „Noi suntem ultimii țărani ai României!“
- Până în 2050 agricultura trebuie să ofere cu 70% mai multă hrană
- Se întâmplă în localitatea Cioranca din județul Buzău. Primele 30 ha cu porumb irigate prin picurare
- Drumul laptelui la Ibănești. O investiție de 7 milioane de euro în plină pandemie
- Amestec de mazăre și făină din fân de lucernă pentru hrana porcilor în creștere-îngrășare
- Cercetare transfrontalieră pentru prevenirea și controlul hepatitei E la USAMV Iași