Brânzăria lui Alex
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Alex Adobriţei este un tânăr fermier în vârstă de 26 de ani din localitatea Dulceşti, judeţul Neamţ, care în urmă cu 7 ani împreună cu părinţii a achiziţionat câteva capre. În prezent, întregul efectiv numără 300 de capete, cu tot cu prăsilă şi ţapi de reproducţie. În tot acest timp tânărul a investit bani şi în genetică, iar pentru ameliorare a folosit ţapi din rasele Saanen, Alpina Franceză, Murciana Granadina şi Carpatină.
Rasa Carpatină, prolifică şi bună de lapte
Totul a început în urmă cu ceva ani, când împreună cu familia sa Alex a achiziţionat 7 capre; prinzând drag de aceste animale, a început uşor, dar sigur, să le înmulţească, ajungând în prezent la un efectiv de aproximativ 300 de capete, cu tot cu prăsilă şi ţapi de reproducţie. „De-a lungul anilor am investit mulţi bani în genetică, achiziţionând ţapi din rase performante de lapte pentru a aduce o plusvaloare efectivului. Pentru ameliorare am folosit ţapi din rasele Saanen, Alpină Franceză şi Murciana Granadina, însă în cele din urmă am ajuns la concluzia că cel mai bine se pretează rasa Carpatină, fiind rezistentă la boli, prolifică şi bună de lapte. Menţionez că selecţia lor se face din primii ani de activitate, pentru un efectiv prosper“, menţionează nemţeanul.
Furajarea animalelor are loc din primăvară până toamna târziu, spune tânărul. „Acestea merg la păşunat consumând iarbă, spini, crenguţe, iar odată ce anotimpul rece îşi face apariţia, rămân pe stabulaţie, unde le administrăm un amestec de cereale format din porumb, orz, mazăre şi floarea-soarelui; pe lângă fân, lucernă şi coceni, pentru că sunt animale rumegătoare care au nevoie şi de celuloză, plus nelipsita sare“, spune Alex.
Brânza, pe bază de comandă
În ceea ce priveşte distribuţia produselor, crescătorul nemţean spune că, în momentul de faţă, nu au un punct stabil, dar au în plan ca din anul 2020 să deschidă unul. „Până în prezent, produsele au fost distribuite pe bază de comandă în comuna şi oraşele învecinate, respectiv Roman şi Piatra-Neamţ. Totodată, ne putem mândri că brânza noastră de capră a fost consumată şi în alte ţări precum: SUA, Finlanda, Germania, Austria, Spania şi Italia, pentru că o brânză bună mereu îşi găseşte locul în bagaj.“
Pentru cei care doresc să investească în sectorul caprin Alex ţine să le transmită acestora câteva sfaturi: „În primul rând trebuie să iubească animalele şi să fie perseverenţi în tot ceea ce fac, pentru că nu este totul roz. Trebuie să fie conştienţi că vor da piept greutăţilor, se vor confrunta cu lipsa forţei de muncă deoarece este din ce în ce mai greu să găseşti oameni care să lucreze în sectorul zootehnic, dar să nu renunţe pentru că succesul nu vine bătând din palme, ci mângâind propriul animal, pentru că el te va ridica la un alt nivel. În al doilea rând vreau să spun că nu este greu să începi o afacere în sectorul zootehnic, este greu să te menţii pe linia de plutire. Pe viitor, intenţionez ca în maximum cinci ani să ieşim cu produsele pe piaţă sub denumirea de Brânzăria lui Alex“, încheie Alex Adobriţei.
Carpatina trebuie riguros selectată pentru că sunt capre care dau 300 ml la mulsoare, iar altele care dau şi 1.5 litri.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
-
Molduanca - brânzeturi maturate, fine, produse în Bucovina
in Alimentatie -
Ferma de capre Saanen a familiei Popa, investiție de 100.000 euro
in Zootehnie -
Trei frați din Rotbav duc mai departe o fermă veche de 300 de ani
in Zootehnie -
Făbricuţa de brânzeturi La Izvorul Dornei
in Zootehnie -
Nalangâte, gogoși delicioase cu iaurt și brânză din Dobrogea
in Social -
Atelierul de brânză Narcheese, după model elveţian
in Zootehnie -
Ferma Blajinilor, la 1.200 m altitudine
in Zootehnie -
„Târgul de Toamnă“ din Piața Traian a adunat în weekend: fructe, legume și brânzeturi
in Actualitate -
Cea mai mare problemă a ciobanilor de la munte: „Statul nu ar trebui să ne ia nimic pe pășunat“
in Zootehnie -
Brânza și cârnații dezgheață.... drumurile patriei!!!
in Alimentatie
Articole recente - Lumea Satului
- Capacitatea biomaterialelor de a adsorbi micotoxine
- A XXXII-a ediție a Zilei Silvicultorului . De la provocările prezentului la planuri de viitor
- Muzeul Țărăncii Române
- Fereastra spre cer. Tradiția iconarilor continuă în satul Laz din Alba
- Schiturile Icoanei de lângă Mănăstirea Neamț
- Importanța folosirii luminii colorate în creșterea puilor pentru carne
- Controlul principalelor parazitoze la rumegătoare
- Parfumul infinit al trandafirilor din Kazanlak
- Dulcețuri și siropuri din bujor și liliac
- Balenele au învățat cum să supraviețuiască harpoanelor