Alex Adobriţei este un tânăr fermier în vârstă de 26 de ani din localitatea Dulceşti, judeţul Neamţ, care în urmă cu 7 ani împreună cu părinţii a achiziţionat câteva capre. În prezent, întregul efectiv numără 300 de capete, cu tot cu prăsilă şi ţapi de reproducţie. În tot acest timp tânărul a investit bani şi în genetică, iar pentru ameliorare a folosit ţapi din rasele Saanen, Alpina Franceză, Murciana Granadina şi Carpatină.
Rasa Carpatină, prolifică şi bună de lapte
Totul a început în urmă cu ceva ani, când împreună cu familia sa Alex a achiziţionat 7 capre; prinzând drag de aceste animale, a început uşor, dar sigur, să le înmulţească, ajungând în prezent la un efectiv de aproximativ 300 de capete, cu tot cu prăsilă şi ţapi de reproducţie. „De-a lungul anilor am investit mulţi bani în genetică, achiziţionând ţapi din rase performante de lapte pentru a aduce o plusvaloare efectivului. Pentru ameliorare am folosit ţapi din rasele Saanen, Alpină Franceză şi Murciana Granadina, însă în cele din urmă am ajuns la concluzia că cel mai bine se pretează rasa Carpatină, fiind rezistentă la boli, prolifică şi bună de lapte. Menţionez că selecţia lor se face din primii ani de activitate, pentru un efectiv prosper“, menţionează nemţeanul.
Furajarea animalelor are loc din primăvară până toamna târziu, spune tânărul. „Acestea merg la păşunat consumând iarbă, spini, crenguţe, iar odată ce anotimpul rece îşi face apariţia, rămân pe stabulaţie, unde le administrăm un amestec de cereale format din porumb, orz, mazăre şi floarea-soarelui; pe lângă fân, lucernă şi coceni, pentru că sunt animale rumegătoare care au nevoie şi de celuloză, plus nelipsita sare“, spune Alex.
Brânza, pe bază de comandă
În ceea ce priveşte distribuţia produselor, crescătorul nemţean spune că, în momentul de faţă, nu au un punct stabil, dar au în plan ca din anul 2020 să deschidă unul. „Până în prezent, produsele au fost distribuite pe bază de comandă în comuna şi oraşele învecinate, respectiv Roman şi Piatra-Neamţ. Totodată, ne putem mândri că brânza noastră de capră a fost consumată şi în alte ţări precum: SUA, Finlanda, Germania, Austria, Spania şi Italia, pentru că o brânză bună mereu îşi găseşte locul în bagaj.“
Pentru cei care doresc să investească în sectorul caprin Alex ţine să le transmită acestora câteva sfaturi: „În primul rând trebuie să iubească animalele şi să fie perseverenţi în tot ceea ce fac, pentru că nu este totul roz. Trebuie să fie conştienţi că vor da piept greutăţilor, se vor confrunta cu lipsa forţei de muncă deoarece este din ce în ce mai greu să găseşti oameni care să lucreze în sectorul zootehnic, dar să nu renunţe pentru că succesul nu vine bătând din palme, ci mângâind propriul animal, pentru că el te va ridica la un alt nivel. În al doilea rând vreau să spun că nu este greu să începi o afacere în sectorul zootehnic, este greu să te menţii pe linia de plutire. Pe viitor, intenţionez ca în maximum cinci ani să ieşim cu produsele pe piaţă sub denumirea de Brânzăria lui Alex“, încheie Alex Adobriţei.
Carpatina trebuie riguros selectată pentru că sunt capre care dau 300 ml la mulsoare, iar altele care dau şi 1.5 litri.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole recente - Lumea Satului
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences
- Fermierii campioni la rapiță din județul Mureș
- APIA anunță că a fost aprobat bugetul pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în anul şcolar 2024-2025
- Cele mai eficiente soluții de combatere a buruienilor în postemergență la cultura porumbului