Evaluarea genetică a ovinelor din rasa Oaia cu cap negru de Teleorman
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
La nivel internațional și național există un interes deosebit pentru conservarea și ameliorarea raselor locale de ovine datorită caracterelor lor biologice deosebite. Crescătorii de ovine din România sunt interesați să crească ovine cu producții mari de lapte și carne și cu prolificitate mare. Oaia cu cap negru de Teleorman este o rasă locală care se caracterizează prin producții mari de lapte, carne și prolificitate mare.
Caracterele de producție – producția de lapte, producția de carne și caracterele de reproducție sunt determinate pe de o parte de fondul genetic al indivizilor din populația respectivă, iar pe de altă parte de mediu. În cadrul INCDBNA Balotești s-au efectuat studii privind estimarea parametrilor genetici pentru producția de lapte, carne și caracterele de reproducție pentru oile din rasa Oaia cu cap negru de Teleorman. Producția de lapte a oilor din rasa Oaia cu cap negru de Teleorman este mare, fiind de 130-150 kg lapte muls. Indicii de calitate ai laptelui la o populație din rasa Oaia cu cap negru de Teleorman determinați de-a lungul perioadei de lactație au fost de 6,56% grăsime și 5,9% proteină. Heritabilitățile pentru producția de lapte, de grăsime și proteină obținute în studiile noastre la o populație de ovine din rasa Oaia cu cap negru de Teleorman au avut valori moderate, în timp ce heritabilitățile pentru procentul de grăsime și proteină au avut valori mari. Parametrii genetici sunt importanți în programele de selecție ale acestei rase pentru producția de lapte.
Producția de carne a ovinelor depinde de caracterele de reproducție, de rata de supraviețuire a mieilor și de caracterele de creștere. Pentru a crește producția de carne trebuie îmbunătățit potențialul genetic de creștere al mieilor. Greutatea mieilor din rasa Oaia cu cap negru de Teleorman este de 5-6 kg la fătare, 14-18 kg la 1 lună și 20-25 kg la 2 luni. Pentru caracterizarea acestei rase locale s-au făcut studii privind estimarea parametrilor genetici pentru greutatea corporală și sporul în greutate la diferite vârste ale mieilor. Au fost obținute heritabilități mari pentru sporul în greutate de la naștere la 30 de zile și pentru sporul în greutate de la naștere la 60 de zile. Heritabilitățile mari pentru aceste caractere oferă posibilitatea selecției animalelor pentru producția de carne la vârste mici.
Caracterele de reproducție sunt cei mai importanți factori care influențează profitul în fermele de oi. Caracterele de reproducție (fertilitatea, prolificitatea) au heritabilități mici, fiind influențate într-o proporție mare de efectele de mediu. Prolificitatea este dependentă de anumiți factori (rasă, populație, individ) și de mediu (dietă, tratamente hormonale, vârsta și greutatea oii, sezonul de împerechere). Rasa Oaia cu cap negru de Teleorman se caracterizează prin prolificitate mare, 150-160%. În populația de oi studiată din rasa Oaia cu cap Negru de Teleorman media numărului de miei la fătare a fost de 1,43 miei, 58,48% dintre fătări au fost fătări simple, 39,69% au fost fătări gemelare și 1,8% au fost fătări cu trei miei.
Evaluarea genetică a ovinelor din rasa Oaia cu cap negru de Teleorman este importantă în programele de selecție.
Rodica Ștefania PELMUȘ
pelmus_rodica_stefania @yahoo.com
Articole înrudite
- Un tânăr din comuna clujeană Râşca crede în pasiunea sa - mioarele
- APIA: Stadiul autorizării la plată a Măsurii 21
- Rasa de oi Teregova - rasa de suflet a unui tânăr din judeţul Caraş-Severin
- PUNCT DE VEDERE - Asociația Județeană a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” BN
- Recomandări privind pregătirea și desfășurarea campaniei de montă la ovine
- Crescătorii de animale vor primi ajutoare de stat
- SELECȚIA GENOMICĂ: Un nou instrument genetic în ameliorarea animalelor
- Doi tineri din Sibiu au lansat îngrăşământul eco din lână de oaie
- Recomandări privind producerea și valorificarea laptelui de oaie
- Sarda, rasa italiană de oi de lapte pe care a mizat un crescător din Târnăveni
Articole recente - Lumea Satului
- Comunele „dormitor“ din jurul Capitalei au dat agricultura pe piața imobiliară și activități non-agricole
- Legendă și adevăr
- Cabo Verde, un paradis all inclusive departe de lumea dezlănțuită
- Monumentul paleocreștin de la Niculițel
- Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași – 2021
- Crucile de gheaţă ale pompierilor voluntari din Bosanci, înălţate şi anul acesta
- Piept de rață cu sos de portocale, piure de cartofi și salată de sfeclă roșie cu hrean
- Avantajele agriculturii de precizie
- 2020 - un an bun pentru ICDVV Valea Călugărească
- Anul 2021 a început cu vești bune! Iată care sunt și cui se adresează