Zootehnie 05 Iunie 2019, 12:51

Fazanii de decor

Foto: Silviu Matei Foto: Silviu Matei
Scris de

În multitudinea păsărilor ornamentale se regăsesc și fazanii de decor. În România cele mai întâlnite subspecii sunt cele a căror descriere o regăsiți în rândurile de mai jos. Cum arată cei mai spectaculoși fazani de decor?

fazanul auriu

Dintre toate subspeciile, fazanul auriu – Chrysolophus pictus L., originar din China, are dimensiunile cele mai reduse. Se remarcă însă printr-un colorit deosebit în nuanțe de portocaliu, roșu, albastru, brun și negru, care în cazul masculilor variază. Aceștia se deosebesc de femele printr-o caracteristică specifică. Este vorba despre un moț format din pene care pornește de pe cap şi se prelungește pe partea postero-inferioară a gâtului, sub formă de glugă.

fazanul argintiu

Fazanul argintiu, Gennaeus nycthemerus L., este o subspecie de talie mare, rezistentă și care poate fi crescută fără probleme în captivitate. Acesta poate fi recunoscut cu ușurință datorită penajului colorat în alb-argintiu, cu dungi fine negre şi cu pete roșii pe obraji. Femelele, în schimb, au o culoare brună, uniformă pe toată suprafața corpului. O trăsătură caracteristică a fazanului argintiu este moţul de culoare neagră, care se continuă pe partea dorsală a gâtului.

fazanul regal

Fazanul regal, Syrmaticus reevesii Gray, este originar din China și Corea de Nord. Se distinge de toate celelalte subspecii prin talia impunătoare, de aceea este recunoscut ca fiind fazanul cel mai mare și mai lung. Coada sa lungă și de 1,5 metri i-a adus titlul de cel mai lung fazan. Și această subspecie are avantajul de a fi rezistentă și pretabilă pentru creșterea în captivitate. Coloritul pena­jului este foarte variat colorat, dar predominante sunt culorile alb, galben şi negru.

fazanul de diamant

Fazanul diamant, Chrysolophus amherstiae Leadb, este o pasăre originară din China de Sud. Și acesta, ca și celelalte subspecii, uimește prin coloritul intens, metalic. Penajul său este o armonie de culori, verde, albastru, roșu, alb și galben. O trăsătură aparte a fazanului diamant este coada mult mai lungă și mai impunătoare decât a celorlalte subspecii.

Laura ZMARANDA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti