update 17 Mar 2023

Eveniment inedit - sute de păsări și animale la EXPO Iași

La începutul lunii martie, în localitatea Holboca, din județul Iași, a avut loc ediția a XIX-a a unei expoziții inedite cu sute de păsări de colecție, EXPO-Iași, organizată de Asociația Crescătorilor de Păsări de Genotecă, unde au fost prezenți peste 80 de participanți din toată țara. În cadrul expoziției, peste 800 de exponate au concurat pentru titlul de campion, iar cele mai frumoase și bine îngrijite exponate au fost premiate. Astfel, timp de trei zile au fost expuse 300 de găini de rasă, 350 de porumbei, 150 de iepuri, 30 varietăți de palmipede, plus alte varietăți de păsări exotice.

Necuvântătoare alese pe sprânceană

Cea de-a XIX-a ediție a expoziției de păsări și animale și-a deschis porțile în prima zi a lunii martie la Iași. Pe parcursul a trei zile, cei interesați au putut admira cele mai frumoase și mai interesante specii de găini de rasă, porumbei, păsări exotice, rațe, gâște și iepuri de rasă. Aproximativ 80 de crescători ieșeni, alături de alți pasionați de animale din toată țara, s-au adunat pentru a se mândri cu cele mai frumoase specii pe care le dețin. Toate exponatele au fost verificate de o comisie de arbitri care a desemnat campionii fiecărei specii în parte.

pasari expo iasi 1

Condriuc Romeo, președinte al Asociației Crescătorilor de Păsări de Genotecă Iași, ne spune că Expo Iași este o expoziție care a devenit tradiție deoarece se desfășoară de 19 ani. „Aceasta reunește crescători din Moldova și are ca scop în primul rând un moment educativ, având în vedere că prezintă peste 800 de păsări, rase diferite de palmipede și păsări exotice; ele se adresează în primul rând copiilor și celor care nu au putut să vadă niciodată o pasăre exotică, ca de exemplu cele care trăiesc în Oceanul Atlantic, o gâscă de Canada sau o rață de Saxonia. Expoziția reunește și peste 40 de rase de găini care sunt crescute în rasă pură. Practic, după ce vizitezi această expoziție ai toate șansele să devii vegan pentru că nu ai cum să folosești ca hrană o astfel de pasăre. Crescătorii de păsări prezenți, în afară de faptul că sunt pasionați, se remarcă și prin faptul că sunt niște oameni serioși deoarece creșterea unei păsări de rasă pură implică și momentul științific, în care trebuie să aplici atât o tehnologie adecvată, cât și o furajare potrivită, plus vaccinările corecte. Ideea de reunire este pur și simplu un moment în care toți crescătorii, în fiecare an, de-abia așteaptă să se reîntâlnească, iar efortul de a-i aduna este unul foarte mic. Un moment deosebit al reunirii crescătorilor a fost de fapt arbitrarea exponatelor și acordarea, în funcție de rezultate, de diplome de participare și de campioni, acest lucru încununând, de altfel, munca de un an de zile a fiecărui crescător.“

Întâi salahor, apoi crescător pasionat

pasari expo iasi 2

Ganicenco Costin, vicepreședinte al Asociației Crescătorilor de Păsări de Genotecă Iași, deține un număr de 1.000 de exemplare, iar la această ediție a expoziției crescătorilor de păsări a venit cu 150 de exponate. „În linii mari, am adus în jur de 26 de varietăți de găină, respectiv mai multe varietăți de rasă și de culoare. Astfel, am adus rațe mandarin, carolin, Micul Atlantic, Fluierătoare de Chile, gâscă călugăr, gâscă Toulouse, păuni, fazani argintii, regali, diamant, pe roșu și pe galben. Această pasiune o am de 10 ani, de când am plecat la un târg în Ungaria, ca salahor, iar dintr-o pasiune pot spune că a devenit un microb. De acolo am achiziționat și prima mea pereche de găini, de Mătase Japoneză. Practic, acesta a fost începutul! În momentul de față am ajuns la 150 de exponate și peste 300 de pui în materie de găină. Dar, dețin și un număr impresionant de porumbei, în jur de 600 de bucăți, care fac parte din 38 de rase. Toate aceste varietăți sunt foarte costisitoare pentru că prețul lor de întreținere este destul de ridicat. De altfel, nu numai hrana pe care o achiziționez este destul de piperată, ci și medicamentele, vaccinările, tratamentele, absolut toate adunate duc la niște cifre cu multe zerouri. Dar, dacă nu aș putea întreține această pasiune, cu siguranță aș fi redus numărul lor până m-aș fi descurcat“, adaugă tânărul crescător.

Maștaleru Vasile, din localitatea Holboca, are o colecție de iepuri Uriaș german, iar la expoziție a adus un exemplar de colecție. „Acasă am o colecție de 30 de exemplare. Nu este greu de crescut astfel de exemplare, trebuie doar să fii atent cu hrana acestora. Particip la diverse expoziții și sunt încântat deoarece îmi văd rezultele muncii“, ne spune acesta.

pasari expo iasi 5

Din localitatea Ipatele, județul Iași, Cojocaru Iulian a venit cu un mascul de Berbec german, de șapte luni, și cu două exemplare de Uriaș german. „Acasă am în jur de 20 exemplare mature, iar cu tot cu pui ajung undeva la 50. M-am apucat de anul trecut... dintr-o pasiune mare! Astfel de exemplare sunt destul de greu de crescut deoarece trebuie hrană de calitate și tratamente, realizate la timp. Particip pentru prima dată la o astfel de expoziție pentru că de-abia m-am înscris în asociație. Aceasta mă ajută în primul rând să îmi tatuez exemplarele, dar și să le pot vinde cu un preț mai bun, plus că învăț multe lucruri utile de la crescători renumiți“, ne-a spus colecționarul.

Beatrice Alexandra MODIGA

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului