Selecția și hrănirea reproducătorilor din crescătoria de fazani
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Revenim cu informații utile pentru cei care au în vedere construirea unei crescătorii de fazani. Subiectul articolului de față este legat de selecția și hrănirea reproducătorilor, iar materialul informativ ne-a fost pus la dispoziție de către inginerii Petre Gărgărea și Mihai Tache de la Fazaneria Ghimpați, din cadrul Ocolului Silvic Giurgiu.
Criterii de alegere
Pentru a se evita apariția și menținerea în fazanerie a bolilor infecțioase și parazitare, care pot debilita puternic organismul și influența negativ productivitatea reproducerii, este indicat ca fazanii reproducători să fie folosiți pentru producție un singur sezon, lucru care se și întâmplă de fapt la Fazaneria Ghimpați. Selecția fazanilor tineri pentru reproducție se face respectându-se următoarele criterii:
– se aleg numai din fazanii eclozați până la data de 1 iunie;
– se aleg numai exemplare aflate în perfectă stare de sănătate;
– se aleg numai exemplare foarte bine conformate, cu pieptul plin, ochii ageri, cu penajul complet și coada întreagă;
– coloritul penelor trebuie să fie viu și lucios, inelul roșu din jurul ochiului să aibă nuanță cât mai aprinsă, ciocul de culoare vineție, picioarele să fie netede, lucioase și fără solzi;
– greutatea corporală a reproducătorilor aleși, în momentul compartimentării, trebuie să fie de minimum 1,3 kg la cocoși și de minimum 0,9 kg la făzănițe.
În lotul reproducătorilor se reține un surplus de 15% peste necesarul calculat/planificat, în scopul înlocuirii pierderilor pe timpul desfășurării procesului de reproducere. Lotul de reproducători selecționați se stochează până la momentul compartimentării, separat de ceilalți fazani, în grădini de iernat, grădini care trebuie să asigure suprafața de minimum 5 mp/fazan.
Rațiile furajere
Compartimentarea reproducătorilor se face, în mod obișnuit, în perioada 1-15 februarie, în fiecare boxă de ouat introducându-se 1 cocoș și 6 făzănițe. Rațiile furajere ale fazanilor reproducători sunt diferite în timpul anului, atât cantitativ cât și calitativ, fiind diferențiate, în funcție de necesitățile lor fiziologice, astfel: în perioada reproductivă rația furajeră pentru un fazan este următoarea: 65 g de nutreț combinat, 20 g de boabe de porumb, secară, spărturi de cereale (grâu, porumb, floarea-soarelui, mei, sorg etc.), 15 g de ovăz încolțit, având colții de 12 cm și verdeață la discreție (de la data când apare).
Rețeta nutrețului combinat este formulată în scopul stimulării producției de ouă, al îmbunătățirii gradului de fecunditate și pentru asigurarea echipamentului biogenetic necesar în ou, atât de necesar producerii de pui sănătoși și viguroși.
Vitamina A din verdeață și vitamina E din cerealele încolțite sunt factorii care au efect foarte bun asupra producerii de ouă și fecundității acestora. În același timp, precizăm faptul că este total interzis a se da reproducătorilor nutreț combinat preparat pentru pui sau resturi din hrana puilor deoarece scade dramatic sau chiar se oprește complet ouatul. Grăunțele și spărturile se dau în tainul/rația de seară. Cerealele încolțite se dau obligatoriu în hrană, zilnic, în perioada reproductivă.
Verdeața se dă la discreție, ca supliment în hrană, tot timpul cât există ca atare. Începând din luna aprilie, se va da zilnic reproducătorilor verdeață la discreție, care poate fi: lucernă, ovăz, grâu sau secară verde, recoltate proaspete de pe suprafețe cultivate special în acest scop. Grădinile de iernat și volierele de stocaj trebuie să fie însămânțate din timp cu lucernă, varză furajeră, sorg, porumb, floarea-soarelui, culturi de care fazanii trebuie să beneficieze în perioada de toamnă-iarnă; culturile se instalează pe parcele, până la distanța de 0,5 m de împrejmuire. Pentru favorizarea digestiei fazanilor, în compartimentele de reproducere (de ouat) se așterne nisip de râu cu pietricele mărunte, pe care fazanii le înghit. Nisipul mai are, în plus, și rolul de a evita formarea noroiului în compartimente și murdărirea ouălelor proaspete.
Laura ZMARANDA
Articole înrudite
-
Ce calități trebuie să aibă un fazan de vânătoare crescut în sistem semiintensiv
in Zootehnie -
Prioritățile celei mai mari fazanerii din țară - refacerea grădinilor de stocaj și modernizarea stației de incubație
in Zootehnie -
Fazanii de decor
in Zootehnie -
Hrănirea puilor, a fazanilor adulți și pierderile în fazanerie
in Zootehnie -
Creșterea puilor de fazan în hale și în volierele de stocaj
in Zootehnie -
Producția de ouă în crescătoria de fazani
in Zootehnie -
Reguli de înființare a unei crescătorii de fazani
in Zootehnie -
Fazaneria Ghimpați - 90 de ani de activitate continuă
in Zootehnie -
Fazani de Prahova, pentru vânătorii italieni
-
Fazaneria Ghimpaţi „îndrăzneşte“ să înfrunte timpul
Articole recente - Lumea Satului
- Peste 1.300 de mici fermieri vor primi 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile
- PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
- 40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
- Ambrozia, o buruiană care și-a găsit leacul
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022