Implicațiile tehnico-economice ale utilizării camelinei în creșterea porcilor
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – Balotești
În condițiile în care a crescut interesul pentru conversia uleiului din vegetale în biocombustibil, necesitatea studierii unor noi surse vegetale oleaginoase destinate hranei animalelor de fermă care nu afectează productivitatea și calitatea produselor animaliere devine prioritară. Camelina sativa sau inul sălbatic este o plantă oleaginoasă cu un mare potențial economic datorită conținutului excepțional de acizi grași polinesaturați (omega-3). Studiile efectuate în ultimii ani pe animale de fermă evidențiază efectele pozitive ale incorporării camelinei în hrana animalelor.
Un prim avantaj în sprijinul utilizării camelinei ca sursă oleaginoasă îl constituie producția de până la 2 tone/ha care se poate obține în urma cultivării acesteia. Costurile pentru obținerea acestei plante sunt mici, comparativ cu alte oleaginoase. Principala caracteristică care dă un plus de valoare nutritivă camelinei este conţinutul ridicat în grăsime şi structura lipidelor. Astfel, camelina are un conţinut mare în ulei, variabil în funcție de varietate (29-41%), în care la un nivel ridicat se găseşte acidul gras n-3 alfa-linolenic, 30-40%. Uleiul conține, de asemenea, vitamina E (110 mg/100 g), un antioxidant natural foarte puternic care crește stabilitatea uleiului în comparație cu alte uleiuri bogate în acizi grași omega-3. De altfel, tradiţional, camelina a fost cultivată pentru obţinerea uleiurilor şi pentru hrana animalelor.
Rezultatele obținute în urma cercetărilor realizate în INCDBNA Balotești, România, în perioada 2005-2014, pe porci la îngrășat au adus argumente suficiente pentru utilizarea camelinei (ulei și șrot) ca sursă pentru hrana suinelor. Continuarea studiului într-o fermă privată (SC SUINPANAGRO SRL) pe porci TOPIGS pentru 92 de zile a arătat faptul că includerea în proporție de 3% a uleiului de camelină în nutrețul combinat (NC) a crescut nivelul de acid alfa-linolenic al acestuia cu 4,22% în comparație cu NC control (2,72%). Costul obținut per kg furaj în această fermă a fost de 0.24 euro pentru NC control respectiv, 0.27 euro pentru NC cu ulei de camelină. Dar, în funcție de ingredientele disponibile ale fermierilor și de prețul acestora, se pot elabora diferite variante de NC și strategii nutriționale bazate pe utilizarea uleiului de camelină.
Avantajele utilizării camelinei reflectate în performanțele bioproductive
Sporul mediu zilnic obținut în această fermă nu a diferit în prima perioadă (creștere-îngrășare) între loturile de animale, dar a fost semnificativ mai mare pentru porcii hrăniți cu NC cu ulei de camelină la sfârșitul perioadei de finisare (1,038 kg vs 0,840 kg). Eficiența de conversie a furajului nu a diferit în prima perioadă (creștere-îngrășare) între loturi, dar s-a redus de la 4.15 kg la control la 3.83 kg NC/kg spor la grupul hrănit cu NC cu ulei de camelină pentru perioada de finisare. Costul pe kg spor nu a diferit.
Avantajele utilizării camelinei reflectate în răspunsul imun
Includerea uleiului de camelină bogat în acizi grași nesaturați omega-3 (31,50% acid alfa-linolenic), omega-6 (24,96% acid linoleic) în nutrețul combinat pentru porci în finisare a îmbunătățit răspunsul prin anticorpi prin creșterea concentrației plasmatice a imunoglobulinei A (14,4%), importantă pentru eliminarea patogenilor de la nivelul mucoaselor.
Avantajele utilizării camelinei reflectate în calitatea cărnii de porc
O caracteristică a cărnii de porc care merită luată în considerare în strategiile nutriționale pentru ameliorarea calității acesteia este faptul că lipidele din carnea de porc reflectă mai fidel compoziția lipidelor din hrană decât alte specii. Includerea uleiului de camelină a crescut nivelul de acid alfa-linolenic în mușchii Longissimus dorsi (4,14 vs 0,84) și Semitendinosus (3,28 vs 0,97), iar raportul C18:2n-6/C18:3n-3 a scăzut de la 12,03 la 2,59 în Longissimus dorsi și de la 11,97 la 3,25 în Semitendinosus.
Articole înrudite
-
NUTREȚURI COMBINATE PENTRU MIEI ȘI IEZI
in Zootehnie -
FURAJE COMBINATE Complete și Complementare NUTREȚURI COMBINATE PENTRU OVINE ȘI CAPRINE
in Zootehnie -
IBNA Balotești oferă spre vânzare porumb, vițele, juninci, tăurași Aberdeen Angus Roșu
-
Producție de carne de porc mai mică, prețuri mai mari
in Zootehnie -
Fermă tradițională de porci, cu măsuri de biosecuritate și standarde europene
in Zootehnie -
Cooperativa Siliștea Producție Suine, al patrulea producător de pe piața internă a cărnii de porc
in Zootehnie -
Adrian Balaban: „Costurile de producție în fermele de porci au crescut cu 80% anul acesta“
in Zootehnie -
IBNA - Balotești. Evaluarea genetică a vacilor pentru numărul de celule somatice
in Zootehnie -
IBNA Balotești - OFERTĂ TEHNICO-COMERCIALĂ
in Zootehnie -
CERCETAREA - VÂRFUL DE LANCE AL PROGRESULUI
Articole recente - Lumea Satului
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție
- 2023 - an crucial pentru crescătorii de bovine de lapte
- NUTREȚURI COMBINATE PENTRU MIEI ȘI IEZI
- FACTORUL RUSSEN
- Ferma mică mixtă de familie, șansa zootehniei
- PREȚUL IGNORANȚEI
- A fost confirmat un focar secundar de gripă aviară pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov
- De ce să alegem mierea bio pentru consum
- Castelul Károlyi din Carei, „Peleșul Transilvaniei“