Cum trebuie adăpostite păsările pe timpul iernii
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Umiditatea și temperatura
Având în vedere că temperatura corporală a păsărilor este de 41-42°C și ținând cont de faptul că acestea nu dispun de mecanisme de termoreglare la fel de eficiente precum acelea ale mamiferelor, păsările se adaptează mai greu la factorii de temperatură și umiditate din timpul iernii. De aceea trebuie să le asigurăm un anumit confort de adăpostire.
Desigur, se face referire la situația din gospodăriile populației unde nu există posibilități de realizare a unor fluxuri sau programe tehnologice așa cum sunt în fermele industriale, specializate pentru creșterea păsărilor. În perioada de iarnă, reducându-se durata de lumină, asociată cu scăderea temperaturii și creșterea umidității, se ajunge la scăderea ouatului chiar până la dispariție și, inclusiv, la năpârlirea păsărilor.
Năpârlirea este un fenomen fiziologic normal, de refacere a organismului, și se manifestă prin căderea penelor și încetarea ouatului. Apariția acestor fenomene pe timpul iernii au drept cauză anumiți factori: lumina, temperatura, umiditatea și furajarea necorespunzătoare. Păsările revin în limitele fiziologice odată cu restabilirea lor. În gospodăriile populației, din cauza faptului că nu se respectă acești parametri tehnologici, păsările nu mai intră la ouat după faza de năpârlire.
De ce trebuie respectați acești parametri
Astfel, dacă ne referim la temperatură în sezonul de iarnă, este bine de știut că păsările nu au voie să fie lăsate libere prin curte, ci trebuie să stea în adăposturi bine izolate termic. De asemenea, nu trebuie să fie multe păsări în adăpost, ci în jur de 5-6 găini/m2. În general, datorită căldurii biologice degajate de păsări, se poate menține o anumită temperatură acceptabilă în adăposturi, dar dacă zilele sunt prea geroase, așa cum au fost în ultima perioadă, se recomandă, pe cât posibil, instalarea unor surse de încălzire.
Dacă ne referim la umiditatea din adăposturi, trebuie spus că o umiditate mare (80%), asociată cu o temperatură scăzută, duce la o umezeală excesivă a aerului din adăposturi și, implicit, la apariția unor boli afrigore sau sunt factori favorizanți pentru apariția unor boli infecțioase ca micoplasmoza, bronșita infecțioasă, LTI etc. De aceea, în adăposturile de păsări este recomandat să punem așternut uscat de paie care trebuie împrospătat.
De asemenea, foarte importantă este alimentația pe timp de iarnă, sezon în care lipsesc furajele verzi, iar substanțele nutritive din alimentație se reduc semnificativ. Drept urmare, pentru întreținerea păsărilor și pentru menținerea ouatului este necesară introducerea în alimentația acestora a suplimentelor proteino-vitamino-minerale: Complex Polivitaminic Buvabil, Ovoplus (special creat pentru găinile outoare), Romstarter 9 + 1 A, Vita B Complex și Romzeofort.
Dr. Viorica CHIURCIU, doctor în științe medicale, CSI
Articole înrudite
-
Îngrijirea familiilor de albine pe timpul iernii
in Apicultura -
Știați că… Spânzul iubește zăpada?
in Magazin -
Nimic pentru primăvară, totul încheiat în ferestrele iernii
in Agrotehnica -
Acţiuni și responsabilități privind securitatea alimentară
in Alimentatie -
Moment de analiză și responsabilitate a profesiei de medic veterinar în contextul actual
-
Reglementări ANSVSA. Substanțele stupefiante și psihotrope în medicina veterinară în România
-
Acţiuni ale serviciilor sanitare veterinare pentru asigurarea statusului de sănătate la animale
-
O nouă derogare privind introducerea în Romania și a altor specii de animale din Ucraina, altele decât animalele de companie
in Zootehnie -
Aportul serviciilor sanitare veterinare. Sprijinul investitorilor în domeniul creșterii animalelor și al procesării producției
-
Ferestrele iernii favorabile încheierii lucrărilor solului
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- Creșterea eficienței fertilizării prin luarea de decizii corecte!
- Hotărârea Curţii Europene de Justiţie referitoare la acordarea autorizaţiilor de urgenţã de către Statele Membre
- „Produsele cu adevărat naturale dețin o structură moleculară pe care corpul nostru o recunoaște“
- Coadă la moaștele Sfintei Parascheva, de Bobotează
- Roma, fresca pictată de îngerii frumosului (II)
- Păstrăvaria Ianca, „minunea“ din inima „Saharei“ oltenești
- Știați că… despre reciclare și protecția mediului
- Suveranitatea alimentară a Uniunii Europene?
- „Piața vinului din România este foarte concurențială“
- Pactul verde (I)