reclama youtube lumeasatuluitv
update 6 Dec 2019

Colostru bovin, în suplimente nutriționale pentru alte specii

  • Publicat în Zootehnie

Despre colostru se spune că ar fi primul aliment perfect al naturii. De-a lungul timpului, structura și compoziția lui au fost studiate și s-au căutat modalități prin care acest produs miraculos să fie exploatat cu minime intervenții tehnologice asupra formulei sale naturale. Compania daneză Biofider-Damino, intrată pe piața din România anul acesta, a investit 35 de ani în programe de cercetare pentru a avea confirmarea faptului că  transformarea lui în suplimente nutriționale pentru animale este o reușită. Carmen Elena Lazăr, reprezentantul companiei, spune că produsele pe bază de colostru pot salva fermierii din multe situații de avarie.

„Armura“ imunologică se obține în primele 24 de ore de la fătare

Foarte bogat în nutrienți vitali și anticorpi, colostrul produs de vacă în primele două zile de la fătare  este absolut necesar în primele 24 de ore de viață extrauterină a vițelului. Asta pentru că în perioada gestației vițelul nu primește anticorpi și ajunge în mediul extern vulnerabil și fără nicio protecție imunologică. „Armura“ de protecție o va câștiga prin factorii de creștere și alte substanțe bioactive conținute de colostru. Stimulat de aceste componente, sistemul lui imunitar va fi mai puternic și astfel  va fi protejat împotriva infecțiilor. Acesta este unul dintre principalele motive (cunoscute) pentru care colostrul trebuie să fie nelipsit în primele 24 de ore. Mai există însă o explicație, de natură fiziologică, pentru această situație. Se pare că imediat după naștere celulele intestinale ale vițeilor sunt permeabile în mod natural, iar absorbția anticorpilor se realizează ușor, însă doar în primele 24-36 ore de la fătare. Ulterior intestinul se închide, iar celulele intestinale nu mai permit absorbția anticorpilor. În consecință, pentru a permite organismului să-și creeze protecția imunologică necesară se impune ca vițeii să bea cantități suficiente de colostru mai ales în decursul celor șase ore de la fătare.

Însă cu adevărat interesant este că în cei 35 de ani de studiu, susținuți de compania daneză împreună cu institute recunoscute în domeniul cercetării, s-a ajuns la concluzia că și în cazul altor specii de animale colostrul bovin poate fi administrat cu rezultatele foarte bune. Practic, pe baza acestei noțiuni, compania a dezvoltat portofoliul de suplimente nutriționale.

Pudră cu aceleași proprietăți ca ale colostrului

Există situații în care după fătare mama moare, este bolnavă sau colostrul are o calitate slabă, sub 1.050 măsurată cu colostrometru sau sub 22 măsurată cu refractometru. Atunci se impune administrarea colostrului din alte surse. În cazul purceilor, unii se nasc slăbiți și nu reușesc să sugă o cantitate suficientă de colostru sau numărul de purcei fătați depășește capacitatea scroafei de a-i hrăni. De altfel, subliniază interlocutorul nostru, 70% din purcelușii nou-fătați riscă să moară dacă nu primesc cantitatea normală de colostru imediat după fătare. Pentru a preveni situațiile de acest gen, compania a dezvoltat un produs pe bază de colostru bovin ce poate fi administrat purcelușilor, dar și vițelușilor și cățeilor sugari. Colostrul folosit ca materie primă pentru realizarea produsului este colectat de la fermele daneze care pot confirma prin documente că exemplarele unității nu au Rinotraheita infecțioasă bovină. Ulterior, printr-un proces în urma căruia structura colostrului rămâne neschimbată (Ig A, Ig M, Ig G), acesta ia forma unei pudre bogată în Imunoglobuline, acizi grași, nutrienți esențiali și anticorpi.  Este important de menționat, susține Carmen Lazăr, că datorită fluxului tehnologic, în cadrului căruia are loc și un proces special de uscare, produsul finit are aceleași proprietăți bioactive ca și colostrul natural. Practic, este echivalentul laptelui de la scroafă, astfel încât purceilor nu le va lipsi nimic.

  • Carmen Lazăr Elena: „Compania noastră are o tradiție de mai bine de 40 de ani, iar produsele sunt vândute în întreaga lume cu o cotă de export de 90%, în cel puțin 40 de țări, răspândite pe toate continentele lumii. Activitatea noastră este de nișă, în sensul că producem suplimente nutriționale pentru animale, printre care și produse pe bază de colostru pentru viței, purceluși, miei și ieduți. Împreună cu Facultatea de Medicina Veterinară din Copenhaga și Departamentul Sănătății Animalelor din Utrecht, Olanda, lucrăm la o serie de programe de cercetare și descoperiri științifice privind influența produselor noastre asupra sănătății animalelor.“
  • Interesul privind proprietățile colostrului bovin s-au extins și în sfera medicinii umane întrucât cercetările recente au arătat că acest produs are efecte benefice în cazul pacienților cu probleme de intestin. În prezent, se fac studii cu privire la folosirea colostrului bovin în calitate de nutrient pentru copiii prematuri și cei bolnavi de leucemie afectați de chimioterapie. În ambele cazuri, cercetările se concentrează pe abilitatea colostrului bovin de a fortifica și îmbunătăți sistemul imunitar în fața infecțiilor.

Laura ZMARANDA