Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Puiul de altădată, sănătos și gustos, din nou în farfuria ieșenilor

Puiul de altădată, sănătos și gustos, din nou în farfuria ieșenilor
Distribuie:   

La vârsta de 24 ani, Munteanu Alexandru, din satul Spineni, comuna Andrieșeni – județul Iași, împreună cu tatăl său, în acest an a crescut și vândut 4.000 de pui zburați pentru că știe că oamenii au devenit tot mai conștienți de ceea ce mănâncă și nu puțini sunt cei care preferă puii crescuți la țară. Viitorul sună promițător deoarece tânărul nostru fermier este încrezător în faptul că într-un timp destul de scurt va ajunge la un efectiv de 10.000 de pui zburați pe sezon și în jur de 200 de pui sacrificați.

Ferma Șoldana: investiție de 12.000 euro

Orice început este greu, iar când stai pe întuneric la propriu devine și mai greu, dar cu siguranță nebunia tinereții l-a propulsat spre ceea ce a construit în acest moment, respectiv o fermă de pui crescuți natural, la țară: „În anul 2014, împreună cu tatăl meu am construit pentru prima dată o hală mică de 150 mp în care am început să creștem câteva păsări de țară și astfel am adus în jur de 200 de pui. Lângă hală aveam un hectar de teren unde am pus porumb și zic că mi-a prins bine. De altfel, până atunci am locuit la oraș, dar cu timpul am început să ne ocupăm tot mai mult de mica afacere, până am ajuns să ne facem o locuință, iar apoi ușor-ușor ne-am stabilit aici. A fost greu la început deoarece am locuit în câmp, fără curent electric aproape un an, dar acest lucru nu a fost un impediment, pentru că am reușit să mai construim o hală de 270 mp în care am crescut 300 de curcani. Mărind efectivul, am fost nevoiți să luăm în arendă încă două hectare pe care am plantat varză și ceapă. În anul 2016 am auzit de proiectele europene pentru instalarea tinerilor fermieri; astfel am făcut un proiect prin care am reușit să cumpărăm câteva utilaje agricole și diferite lăzi de transportat pui. Acest lucru m-a ajutat să-mi văd visul realizat!“

Într-o lume a E-urilor, calitatea ajunge să fie greu recunoscută, dar încet, cu pași siguri, cererea oamenilor este cea care face diferența. Astfel, Alexandru a știut că cheia succesului este naturalul, iar pentru acest lucru a mizat pe o rasă productivă, respectiv Ross 308: „Anul acesta am crescut și vândut 4.000 de pui zburați. Cunoscând dorința oamenilor de a mânca pui crescuți la țară, am început să creștem în jur de 200 de pui pe lună pentru sacrificat. Anul acesta am vândut 400 de pui tăiați. Rasa se numește Ross 308, este o rasă de carne cu un coeficient de creștere foarte bun, regăsindu-se în multe ferme din Europa. La vârsta de 42 zile, această rasă poate realiza greutăți corporale medii de 2.847,6 g la masculi și de 2.419,8 g la femele. La maturitate poate ajunge la o greutate de 5,5 kg. Puii îi distribuim în Iași, prin comenzi, la cei care doresc să mănânce carne de pui crescuți sănătos. Legat de alimentația acestora, menționez că furajele sunt produse de noi, din cereale cumpărate de la fermierii din zonă. Astfel, folosim porumb 50%, grâu 15%, șrot de soia 25% și șrot de floarea-soarelui 10%. Nu folosim hormoni de creștere, uleiuri, grăsimi sau prafuri chimice. Pe lângă hrana principală, puii noștri sunt hrăniți și cu lucernă verde tocată și alte verdețuri. Toate acestea ajută la o creștere lentă, sănătoasă și de o calitate asemănătoare cu cea a păsărilor crescute în curtea țărănească.“

Investiția a fost undeva la 12.000 de euro pentru hală! Suma putea fi mai ridicată dacă locul nu era pregătit: „Noi am construit-o într-un lan de porumb, iar costurile au crescut deoarece am avut nevoie de beton în fața halei, drum, precum și de branșare la curent.“

În județul Iași sunt perspective și, totodată, mult entuziasm. Viața la țară i-a priit micului nostru fermier. Acesta face și câteva recomandări celor care doresc să crească puiul de țară, cu gustul sănătos de altădată: „Astfel de pui nu se cresc în zone populate deoarece bolile ajung foarte ușor în fermă. De asemenea, celor interesați le recomand să nu crească mai mult de 100 de pui în primul an pentru că Ross 308 este o rasă de carne, iar hrana trebuie să fie bine echilibrată. De preferat este ca puii să aibă acces la verdeață.“

Beatrice Alexandra MODIGA

GALERIE FOTO


Iasi, pui de pasare, Spineni, Munteanu Alexandru

Alte articole: