Zootehnie 17 Iulie 2018, 13:38

BOS GENETIC, Ungaria – reședință de lux pentru taurii de elită

Scris de

Asociația Holstein Ro a inclus în a doua ediție a circuitului Holstein Ro Progresiv Tour și o vizită la centrul de tauri Bos Genetic din Ungaria. Încă de la intrare am fost profund impresionată. Adăposturile, amenajarea spațiilor verzi, totul este făcut cu mult bun gust. Acest loc este ca o pensiune pentru cei mai frumoși și valoroși tauri testați genetic.

Răsfăț pentru cei mai valoroși tauri

Peste 60 de exemplare din Germania, Franța, Italia, Ungaria și mai nou România trăiesc aici ca niște vedete. Taurii sunt îngrijiți, hrăniți cu furaje de cea mai bună calitate și totul pentru ca din când în când să-și ofere materialul seminal.

În urmă cu 38 de ani primii tauri care au populat acest centru au fost din Germania. Ulterior au fost aduse exemplare și din alte state. La început nu exista tehnologia de astăzi, evaluările se bazau doar pe certificatul de origine și performanțele părinților. Astăzi însă, pe lângă aceste informații legate de descendența animalelor, se adaugă testul genomic. Cea mai bună colaborare a centrului Bos Genetic este cu Germania, de unde vin taurii tineri pentru monitorizare și testare, iar al doilea colaborator al companiei este o organizație din Franța, care trimite de asemenea tauri pentru testare. Mă uitam cu admirație la tot ce vedeam expus în fața mea, dar cu gândul la România, care nu a știut să dezvolte la același nivel centrele pe care le are.

„Am avut astfel de centre de o calitate deosebită până în 1989 și o perioadă după, acum am rămas cu două centre, cel de la Craiova și cel de la Neamț. În timp, probabil că vor cunoaște o creștere a eficienței în producția de material seminal, dar în acest moment fermierii români sunt nevoiți să vină în centre consacrate pentru că au o garanție de respectare a etapelor obținerii unui material seminal de calitate. Noi ca stat nu putem renunța la această activitate pentru că dorim să reducem dependența României de material genetic străin“, mă lămurește dr. ing. Iacob Lelior, director general la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Panifmond reprezintă România

De remarcat este faptul că acești tauri sunt extrem de docili și chiar atașați de oameni, ceea ce reflectă modul în care sunt tratați și îngrijiți. Se pune mare accent pe bunăstare. Ultimul tăuraș venit în centrul Bos Genetic este din România și provine din ferma Panifcom Iași, o mândrie nu doar pentru proprietarii lui, ci și pentru noi. Din punct de vedere sanitar-veterinar este un animal sănătos, analizele lui sunt foarte bune, a fost lăudat de îngrijitori, colaborează foarte bine, iar relația om-animal este excepțională. Panifmond, tăurașul venit din România, va împlini pe data de 8 octombrie un an, este introdus în monitorizare și spre sfârșitul anului va fi introdus la primele recoltări. Până atunci va fi răsfățat cu cele mai bune furaje și va lua lecții de bune maniere. Urmează cel puțin 5 ani în care va fi testat clasic, dar și după descendența fiicelor.

Pe linie paternă este originar din Statele Unite, iar pe linie maternă mama are o lactație de 13.000 litri de lapte, cu 3,4 % grăsime și 3,17 proteină la prima lactație, iar străbunica lui este o vacă din Olanda. „Acest tăuraș este o mândrie națională, dar mai ales a asociației Holstein Ro și nu întâmplător el vine din ferma Panifcom din Iași. Acolo se află cele mai bune producții de lapte la ora actuală în România, din ce știu eu au o producție medie de 42 litri/zi, o performanță în creșterea producției de lapte. Așteptăm în viitorul apropiat și alți tauri aici, asociația Holstein RO are produși din această rasă care vor veni pentru testarea genomică și așteptăm cu interes materialul seminal pentru a putea însămânța populația de Holstein din România“, a declarat pentru Lumea Satului Iacob Lelior.

7 tauri au defilat cu eleganță

Am fost așteptați de un grup de 4 îngrijitori îmbrăcați în alb, care au prezentat cu eleganță 8 exemplare deosebite din grupe diferite de vârstă. A urmat o paradă reușită care a debutat cu un taur tânăr venit din Germania. Acesta a împlinit deja vârsta de un an și a intrat în programul de recoltare a materialului seminal. Are un pedigree foarte interesant, atât pe linia maternă, cât și pe cea paternă, însă este rezultatul unei consangvinizări realizate pentru consolidarea caracterelor, o provocare pe care acest centru și-o asumă. În cazul lui, ori vor fi rezultate foarte bune, ori nu va fi bine deloc.

Următorul taur prezentat în ring avea mai mult de 2 ani, provenea tot din Germania și avea deja o producție consistentă de spermă în banca de gene a centrului. „Pe linie paternă are o origine foarte bună, provine din linia Oman, are o bunică Schotel. Caracterele care se urmăresc a fi transmise viitorilor produși nu țin doar de caracteristicile fizice, ci și de calitatea laptelui produs. Spre exemplu, este foarte important ca betacazeina să fie de tipul A2A2 pentru o bună digestibilitate a laptelui în ceea ce privește consumul uman“, ne spuneau specialiștii de la BOS GENETIC.

Italia a fost și ea reprezentată în această paradă de taurul Camembert, un nume care figurează pe lista producătorilor de material seminal din Italia. Este fiul taurului Dormen, iar mama lui este Altaiota. De altfel, Italia este reprezentată aici de 7 tauri.

A urmat un taur de 4 ani din aceeași categorie de vârstă ca și taurul din Italia, cu aceeași linie paternă Dormen, produșii obținuți de la el fiind deja apreciați în competiții internaționale.

Mergând la o altă categorie de vârstă, am admirat în ring un taur de 6 ani care și-a terminat testarea clasică și a rămas în continuare în centru pentru a se recolta material seminal de la el. Fiicele lui se află deja și ele în testare. Mama acestui taur a încheiat ultima lactație cu 17.749 litri și este o vacă cu origine în Statele Unite, iar bunica pe linie maternă a avut o producție de 16.367 litri pe lactație standard.

Pe lângă tăurașul din România a mai fost expus și un taur din Ungaria provenit din programul național de testare al asociației Holstein din țara vecină. Are o mamă care a închis lactația cu 16.025 de litri și o bunică cu 17.000 litri.

Impresii

„Aici se testează cei mai buni tauri din rasa Holstein Friza, o rasă recunoscută la nivel mondial pentru producția mare de lapte pe care o dă. Este impresionant ce am văzut aici, dar în primul rând am remarcat disciplina, un lucru deosebit. Oamenii, prezentarea taurilor, conducerea pe care am văzut-o reflectă cu siguranță toată munca depusă în acest centru. Au oameni bine instruiți, care au un comportament civilizat și foarte blând cu animalele. Taurii sunt foarte docili, iar asta înseamnă că sunt tratați cu mare blândețe. Cei de aici nu sunt simpli îngrijitori, ci sunt specialiști pentru că își cunosc foarte bine activitatea pe care o au și știu că de activitatea lor depind generații întregi de produși din rasa Holstein. Am mai observat un lucru, continuitatea pe care au avut-o aici și o relație foarte bună pe care o are centrul Bos Genetic cu asociația Holstein Ungaria. Activitatea lor este foarte importantă pentru că produșii lor transmit progresul genetic în populația de animale din Ungaria, dar și din alte state“, aprecia directorul ANZ la finalul acestei vizite.

„Avem în țară centre care ne-au oferit suportul lor; de exemplu, cu ajutorul specialiștilor de la SMTest Craiova am reușit să transferăm acest tăuraș în Ungaria. Am ales acest centru pentru că este o poartă către Europa. În plus, este un centru în care există rigori, cerințe sanitar-veterinare extrem de dure, avem evaluări genomice efectuate în Scoția, urmate de interpretări ale acestor analize făcute în Statele Unite. Așadar, se pune accent pe modul în care se lucrează și este mai ușor să atragem privirile spre noi decât dacă am fi făcut-o din țară. Și aici, dar și în țară există profesioniști, nu există diferențe din acest punct de vedere, însă vedem că totul se învârte în jurul marketingului și cred că asta ne lipsește nouă ca organizație și ca breaslă. Mai avem tăurași aflați acum la o vârstă fragedă în țară și avem potriviri de perechi și combinații de gene valoroase care vor veni la Bos Genetic în următoarele 6-12 luni. Suntem mulțumiți că avem ferme cu un status sanitar-veterinar foarte bun, acest lucru fiind probat prin analize făcute în Germania și Spania. Ne-au dat bătăi de cap boli precum IBR și BVD, dar Ungaria le controlează; din contră, la noi încă există programe de vaccinare haotice. Noi, cei de la Holstein RO, avem marele avantaj că putem folosi experiența altor țări, avem un instrument de lucru care se numește testarea genomică. Față de asociația din Ungaria care nu a început încă un astfel de proiect, noi avem deja 700 de vițele genotipizate, dar avem nevoie de mult mai multe informații corecte, transmise cu rigoare de către fermieri, de baze de date solide. Activitatea de ameliorare genetică trebuie să fie 100% independentă, neinfluențată de nicio altă activitate conexă“, a declarat pentru Lumea Satului Ionuț Lupu, director tehnic Holstein RO.

Patricia Alexandra Pop


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti