Conceptul Schaumann cu privire la furajarea scrofiţelor/scroafelor
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Seminarul care a avut loc în sala hotelului Continental din Oradea a întrunit fermieri din judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi a dezbătut cu lux de amănunte conceptul sau mai bine zis strategia Schaumann în furajarea scrofiţelor/scroafelor de reproducţie. La loc de cinste în tematica seminarului au fost scrofiţele, pentru că ele necesită o atenţie deosebită şi nu pot fi niciodată „tratate“ împreună cu scroafele. Adică în cazul scrofiţelor vorbim de un organism animal în plină dezvoltare chiar şi după fătare, în timp ce în cazul scroafelor avem de-a face cu un organism animal deja complet dezvoltat. Pentru a urma o ordine cronologică în furajarea corectă a acestor animale, prima temă a seminarului a fost furajarea din momentul însămânţării şi până în apropierea fătării. Dr. Martin Rimbach, cel care a susţinut prima temă, a subliniat de la început importanța furajării corecte în perioada de gestaţie a scrofițelor – care diferă puţin din punctul de vedere al compoziţiei raţiei furajere față de furajarea corectă a scroafelor în perioada de gestaţie. S-au dezbătut în detaliu fazele gestaţie, importanța furajării diferenţiate de faza de gestaţie în care tocmai se afla animalul, bineînţeles ţinându-se cont de dezvoltarea embrionară a purceilor în fazele gestaţiei.
Cheia succesului în a avea purcei care la fătare sunt bine dezvoltaţi, viabili şi cât se poate de uniformi constă tocmai în furajarea cât mai corectă în această perioadă de gestaţie. Schaumann colaborează cu toate geneticile suine existente la ora actuală în România. Scopul acestei colaborări este cunoaşterea de către Schaumann a cerinţelor nutritive diferite de la o genetică la alta. Tocmai de aceea firma Schaumann poate concepe şi redacta reţete furajere din diferitele faze productive ale reproducţiei suine, în strictă corelaţie cu cerinţele nutritive ale geneticii suine în cauză.
În continuare, dr. Iosif Kelemen a vorbit fermierilor despre furajarea, în conceptul Schaumann, în apropierea fătării şi a evidenţiat rezultatele folosirii produsului Schauma Omni-S ca top dressing în furajarea animalelor. Aceste rezultate au fost obţinute în ferme din România sub directa să coordinare. De asemenea, s-a menţionat importanța existenţei unui furaj de fătare sau de tranzit până undeva în ziua a doua după fătare şi apoi trecerea animalelor pe un furaj de lactaţie. Domnul Peter Salmutter a vorbit despre importanţa furajării corecte în perioada de lactaţie, cu un mare accent pe faptul că în cazul raselor hiperprolifice animalele nu au un potenţial genetic de a produce lapte suficient pentru alăptarea a 16-18 purcei. Şi aici vine Schaumann cu o paletă mare şi variabilă de produse destinate hrănirii purceilor care nu beneficiază de o cantitate suficientă de lapte matern.
Dr. Martin Rimbach a vorbit în continuare despre importanţa fibrei brute de bună calitate şi cu un coeficient de digestibilitate ridicat atât în furajul de gestaţie, cât şi în cel de lactaţie. Ultima prezentare, susţinută tot de dr. Martin Rimbach, a fost despre ultima noutate în domeniul cercetării Schaumann, numită Mitzi. Acesta este soluţia în viitor în cazul folosirii oxidului de zinc (Zn O) în limitele legale impuse de CE şi de asemenea rezultatele obţinute în fermele din Germania care folosesc produse Schaumann pentru purcei au incluse în procesul de fabricare tehnologia Mitzi. Produsele Schaumann destinate purceilor au de acum incluse în tehnologia fabricării lor tehnica Mitzi – patent brevetat şi dezvoltat de ISF Schaumann Forschung – Institutul de Cercetare Schaumann. Prin discuţiile interactive între echipa Schaumann şi fermierii participanţi, seminarul a fost unul reuşit şi de real folos fermierilor români. Schaumann vine întotdeauna în întâmpinarea fermierilor, în cazul de faţă a crescătorilor de porci din România, prin soluţii, concepte şi strategii inovative foarte bine dezvoltate şi testate în producţie încă înainte de lansarea pe piaţă. Foarte importante pentru Schaumann sunt relaţia cu fermierul și sprijinul tehnic oferit prin specialiştii Schaumann care asigură suportul tehnic concretizat prin consultanța la faţa locului, adică în ferma crescătorului de porci. De asemenea, seminariile, articolele din revistele de specialitate, precum şi noutăţile trimise în format electronic via mail periodic clienţilor Schaumann ne fac să înţelegem şi mai bine importanţa pe care Schaumann o acordă clientului şi modului profesional în abordarea cerinţelor şi problemelor clientului. Cele cinci stele din blazonul firmei Schaumann reflectă în totalitate, fără niciun dram de exagerare, calitatea serviciilor prestate către fermieri.
Clement LUPU
Articole înrudite
- Epidermita exudativă a porcului
- Aditivi furajeri pentru purcei sugari
- Emisia de gaze cu efect de seră din dejecții suine 30-40 kg
- Controlul azotului în ferma de suine
- Porcul românesc, între statistici și pandemie
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 10 iulie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 3 iulie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 26 iunie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 19 iunie 2020
- Vești bune pentru crescători: s-a reușit imunizarea suinelor pentru pesta porcină africană
Articole recente - Lumea Satului
- Doar 708 comune, din 2.861, sunt racordate la rețeaua de gaze
- Comunele „dormitor“ din jurul Capitalei au dat agricultura pe piața imobiliară și activități non-agricole
- Myanmar, ţara cu mii de pagode (VIII). Legendă și adevăr
- Cabo Verde, un paradis all inclusive departe de lumea dezlănțuită
- Monumentul paleocreștin de la Niculițel
- Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași – 2021
- Crucile de gheaţă ale pompierilor voluntari din Bosanci, înălţate şi anul acesta
- Piept de rață cu sos de portocale, piure de cartofi și salată de sfeclă roșie cu hrean
- Avantajele agriculturii de precizie
- 2020 - un an bun pentru ICDVV Valea Călugărească