update 17 Mar 2023

Paduana, moțata galinaceelor decorative

Dacă v-ați oprit asupra acestui articol sunt convinsă că ceea ce v-a determinat să îl citiți sunt pozele care prezintă aceste păsări inedite. Este vorba despre Paduana, o rasă decorativă de găini. Exemplarele ei seamănă destul de mult cu Moțatele Olandeze, dar există câteva diferențe notabile. Găinile Paduana se disting prin splendoarea penajului, formele elegante ale corpului și au o trăsătură specifică, inconfundabilă. În locul crestei are un mănunchi de pene astfel aranjate încât dă impresia unei flori de crizantemă la mascul sau a unei hortensii la femelă. Paduana, în toate varietățile ei, este ușor de recunoscut prin aspectul excentric.

Care este istoria ei? Deși este atestată ca una dintre cele mai vechi rase de păsări ale Italiei, anumite surse prezintă Paduana ca fiind originară din Polonia și că, de fapt, a fost adusă în orașul italian Padova prin anul 1500 de către niște savanți care au fost cuceriți de aspectul ei. Cert este că rasa s-a aclimatizat foarte bine la condițiile pedoclimatice din Italia și a devenit un simbol al orașul adoptiv. Deși este o rasă decorativă, exemplarele Paduana s-au dovedit rezistente la frig datorită penajului bogat, avantaj care asigură continuitatea producției de ouă și pe timpul iernii. Totuși, în zonele cu umiditate ridicată sau cu precipitații abundente se recomandă creșterea în adăposturi cu volieră (cu nisip bine uscat) pentru că umezeala reținută de fulgi favorizează apariția bolilor, corioza spre exemplu. În plus, smocul de pene de pe cap le obstrucționează vederea și de aceea păsările din această rasă sunt mai vulnerabile în fața prădătorilor. Penajul bogat care o face atât de specială impune însă și condiții de igienă sporite față de alte rase. Standardul rasei Paduana impune anumite caracteristici.

gaini

Corpul exemplarelor din rasa Paduana este larg la umeri și se îngustează către spate, pieptul este larg, dar puțin proeminent, spatele de lungime medie, puțin înclinat și scurt către coadă, cu lanţete abundente. Găinile Paduana au un abdomen destul de dezvoltat, prezintă aripi mari, lungi și largi, iar cocoşii au o coadă bine dezvoltată cu rectice largi şi destul de deschise, seceri lungi şi frumos arcuite și este bogată și în seceri mici. Rasa prezintă coapse drepte cu picioare destul de puternice, de lungime medie. Picioarele de culoare gri au penajul strâns. Capul nu prezintă creastă, dar are în schimb o proeminență osoasă (numită hernie craniană) îmbrăcată într-un moț spectaculos compus din fulgi lungi și înguști, urechile sunt mici și acoperite în întregime de penaj, bărbițele sunt insignifiante, iar gâtul este acoperit din abundență cu pene. Smocul de pene de pe cap se continuă și la nivelul ochilor (favoriți) și până sub bărbie (barba). Atât barba, cât și favoriții sunt foarte dezvoltați. Culoarea ochilor la această rasă variază de la roșu la maro și este în corelație cu nuanțele penajului, iar ciocul prezintă orificii nazale pro­nunțate, este puternic și are o lungime medie. Ca greutate, femelele din rasa Paduana ating cca 2 kg, iar cocoșii 2,5 kg. Pe lângă faptul că este o rasă decorativă, Paduana s-a dovedit a fi o rasă foarte bună pe producția de ouă. Cocoșii ating maturitatea sexuală la 6-7 luni, iar găinile la 5-6 luni. Anual, o femelă poate face între 120-150 de ouă. Din experiența crescătorilor, femelele Paduana nu sunt cloști bune. Dacă totuși clocesc (incubația durează 21 de zile), după eclozare crescătorii trebuie să acorde o atenție sporită cuibului pentru că există riscul ca găinile să lovească puii și să le deformeze acea proeminență osoasă.

Laura ZMARANDA

gaini paddayn ptinci