reclama youtube lumeasatuluitv
update 18 Nov 2019

Creșterea bibilicilor

  • Publicat în Zootehnie

Denumită popular găină cu mărgăritare, găină de mare, pichere, pichie, pichiriță, câță, bibiță, pică sau tirchiță, bibilica (Numida meleagris) este originară din Africa, doar două dintre cele cinci varietăți existente fiind domesticite. Pe marginea numelui latinesc „meleagris“ circulă și o legendă, cu trimitere și la sunetul pe care-l scoate (în tradiția populară, un fel de „păcat-păcat“): surorile eroului Meleagru au plâns atât de mult moartea fratelui lor încât zeița Diana, de milă, le-a transformat în bibilici, desenul pe pe pene (picățele albe și rotunde) simbolizând lacrimile vărsate.

La noi în țară, bibilica este crescută mai mult în sistem gospodăresc, existând doar una sau două ferme specializate, cu efective mai mari de 3-5.000 de capete. După culoare, avem exemplare din rasa cenușie cu picățele albe sau rasa albă, iar după masa corporală, rasa comună, care ajunge la 1-1,5 g sau 1,5-2,5 kg și rasa de carne, cu greutatea la maturitate de 3,5-4,5 kg. Femelele monogame sunt mai dezvol­tate decât masculii. Cele din rasa comună ouă mai târziu și sunt un pic gălăgioase, iar cele pentru carne, dimpotrivă, ouă timpuriu și nici nu fac efortul să zboare. Produc, în funcție de rasă, 60-90 de ouă de culoare gălbuie-roșcată sau până la 100-120 de ouă, fiecare având 40-50 grame. Puii sunt foarte sensibili (în special la enterohepatita parazitară, boală favorizată de umezeală), dar adultul este foarte rezistent la condițiile de mediu.

Descriere

Într-o descriere sumară, bibilica are gâtul lung, purtat vertical, iar capul este scurt, fără pene sau puf, cu cioc puternic, bine curbat, prezentând o proeminență cornoasă dură pe frunte. Trunchiul este de formă oval-alungită, aripile-lungi, iar picioarele cenușii-închis (la rasa cenușie) sau galbene (rasa albă) sunt destul de scurte.

Avantaje

Însușirile care o recomandă pentru creștere țin de: rezistența deosebită la boli după ce depășește vârsta de 4 luni; rezistență la factorii de mediu; cerințe nu foarte ridicate față de hrană; carne de calitate deosebită, cu un conținut ridicat de proteină (23%); scheletul fin și ușor; randament la sacrificare de 72-75%; ou mai bogat în substanță uscată cu 3-5% față de cel de găină, conținând și de 2-3 ori mai multă vitamina A.

Creștere

Bibilica se pretează excelent la creșterea în sistem industrial. Adăposturile pentru sistemul intensiv, dar și tehnologia în sine se aseamănă cu cele pentru găină, fie că este vorba despre hale dotate cu baterii, fie de cele cu așternut permanent. La creșterea pe așternut, densitatea este de 25-30 de capte/mp la puii de 1-20 de zile și de 5 capete/mp la adultul de 151-210 zile. În baterii, densitatea este de 2-3 bibilici. În rest, toți ceilalți factori (lumină, aerație, hrană) sunt identici ca pentru găini. Bibilica se pretează mai ales pentru sistemul ecologic, caz în care fiecare își adaptează condițiile în funcție de spațiul pe care-l deține. De reținut ar fi că pasărea preferă spații largi. Hrana constă în cereale, furaje combinate și verdeață.

Maria BOGDAN