Romania

Ce furaje trebuie să utilizăm pentru creşterea eficientă a curcilor?

Ce furaje trebuie să utilizăm pentru creşterea eficientă a curcilor?

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală - Balotești

Curca se caracterizează printr-o curbă de creştere foarte diferită de a altor specii de păsări şi printr-o compoziţie a cărnii, de asemenea specială (are o carne mai slabă şi, în consecinţă, o carcasă mult mai bogată în proteină şi apă). Aceste particularităţi fac ca și cerinţa nutriţională a acestora în proteină să fie mai ridicată decât cea în energie. Prin urmare, şi hrana pe care trebuie să o administraţi trebuie să includă ingrediente de calitate superioară, în special surse de proteină cu digestibilitate ridicată.

Puiul de curcă este mult mai sensibil decât cel de găină la concentraţia proteică, dar mai ales la cea energetică a furajului, în special în primele 5 săptămâni de viaţă (perioada de start sau demaraj). Granularea furajului nu antrenează aceleaşi efecte benefice pentru creştere, ca cele observate la puiul de carne. De asemenea, în vederea asigurării necesarului de vitamine şi microelemente minerale sunt utilizate premixuri vitamino-minerale, pe care Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală (IBNA), Baloteşti le comercializează sub denumirea de Zooforturi. Aceste produse sunt fabricate astfel încât, incluse în proporţie de 1% în structura furajului, să asigure necesarul zilnic de vitamine şi minerale specific fiecărei faze de creştere. Pe toată perioada de creştere, puii de curcă se furajează la discreţie, hrana administrându-se în tainuri mici şi dese, pentru a se evita alterarea şi risipa. Nu uitaţi să procuraţi hrănitori semiautomate tip buncăr (specifice pentru curci) de culoare roşie, deoarece curcile au o acuitate vizuală redusă mai ales în primele zile de viaţă (culoarea roşie stimulând, astfel, consumul de hrană).

Totodată, urmărirea comportamentului alimentar are o mare importanţă, acesta dând indicii despre starea de sănătate a curcilor şi despre calitatea furajelor. Prin cântărirea periodică a puilor şi compararea cu standardul hibridului puteţi analiza evoluţia normală a creşterii. Situarea greutăţii puilor sub standardul hibridului impune analiza şi corectarea condiţiilor de microclimat sau a calităţii furajului administrat. Trebuie să ştiţi că la vârsta de 16 săptămâni curca din hibridul comercial specializat pentru producţia de carne poate ajunge la o greutate de 10,3 kg, iar curcanul la 14,6 kg, ca la vârsta de cca 6 luni, când sunt valorificaţi, să ajungă la greutăţi cuprinse între 22-24 kg, cu un consum specific de 3,3 kg furaj pentru 1 kg de spor realizat.

De asemenea, şi adăpostul în care doriţi să creşteţi curci trebuie să corespundă din punctul de vedere al normelor de igienă. Astfel:

  • Pardoseala adăpostului să fie din beton sclivisit şi nu din pământ care constituie un factor de risc tehnologic în patologia aviară (nu se poate realiza o curăţire şi dezinfecţie corespunzătoare). Ca aşternut, utilizaţi paie de grâu de calitate.
  • Adăpostul să fie prevăzut cu ferestre cu ajutorul cărora să realizaţi o ventilaţie corespunzătoare, având şi o plasă de sârmă care să nu permită pătrunderea păsărilor sălbatice.
  • Să vă amenajaţi un padoc betonat îngrădit cu un gard din plasă de sârmă.
  • Dacă spaţiul vă permite, amenajaţi şi câteva boxe de izolare în care să introduceţi păsările bolnave sau pe cele tarate.

Este foarte important să asiguraţi o densitate optimă a păsărilor în adăpost. Ca urmare, numărul de pui achiziţionaţi să fie în corelaţie cu suprafaţa disponibilă din adăpost.

Microclimatul din adăpost este un alt factor de mare importanţă. În primele zile de viaţă trebuie să asiguraţi temperatura de 35-37ºC, care va trebui să scadă odată cu înaintarea în vârstă, ajungând la 18ºC la vârsta de 5 săptămâni, şi care va fi menţinută la acest nivel până la livrarea/sacrificarea păsărilor. Umiditatea aerului trebuie să fie de 70%. Trebuie să asiguraţi un flux luminos de cel puţin 60-70 lucşi (echivalent cu 15-17,5 W/m2) în perioada de start (0-4 săptămâni). În continuare intensitatea luminoasă scade până la nivelul unui iluminat difuz de 8 lucşi.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală – IBNA, Baloteşti produce şi comercializează o gamă variată de nutreţuri combi­nate (NC) şi de concentrate proteino-vitamino-minerale (CPVM) pentru curci (broiler şi reproducţie) prezentate în Tabelul nr. 1 şi Tabelul nr. 2.

Tabelul nr. 1 – NC folosite pentru creşterea broilerului de curcă

ibna tabel curci 1

Totodată, institutul nostru produce şi comercializează o gamă variată de concentrate proteino-vitamino-minerale (CPVM-uri) pentru curci (broiler şi reproducţie). CPVM-urile sunt destinate, în special, crescătorilor care îşi pot asigura din producţie proprie cerealele.

Tabelul nr. 2 – CPVM-uri* folosite pentru creşterea curcilor

* CPVM-urile sunt destinate, în special, crescătorilor care îşi pot asigura din producţie proprie cerealele (porumb, grâu, triticale etc.).

ibna tabel curci 2

Dr. ing. Georgeta CIURESCU

Institutul Naţional de CD pentru Biologie şi Nutriţie Animală (IBNA), Baloteşti

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

curcani, curci, IBNA Balotesti, cresterea curcilor

Alte articole: