Tauri de top de la Semtest Craiova - II
- Publicat în Zootehnie
Revenim în atenția dvs. prin continuarea materialului de prezentare a animalelor de top ale României. După cum vă spuneam în numărul trecut al revistei, prima oprire o facem la Semtest Craiova, unde vom aduce pe scena de prezentare cei mai de valoare tauri. Unitatea de la Craiova funcționează pe principiul „Vacile bune nu se cumpără! Vacile bune se obțin în ferme!“ de aceea materialul seminal comercializat provine de la taurii testaţi în Italia, Ungaria, Belgia, Cehia și România. Anual, vânzările de material seminal congelat de taur sunt de 250.000 doze.
Taurul CANDY, rasa ABERDEEN ANGUS
Originea ceho-irlandeză a acestui taur îl recomandă pentru însămânțări în populația de vaci atât în rasă pură, cât și pentru încrucișarea cu rasele locale și metiși ai acestora. Candy a înregistrat rezultate notabile în perioada de testare, având un SMZ=1875 g, atingând greutatea de 569 kg la 365 de zile. Un caracter deosebit este ușurința la fătare și, nu în ultimul rând, punctajul final de 116. Produșii obținuți păstrează atât roba, cât și aptitudinile unei rase de carne, la sacrificare – la o greutate mai mare de 300 kg – regăsindu-se marmorarea specifică rasei Angus.
Taurul TAMPON, rasa ALB ALBASTRU BELGIAN
La Semtest Craiova sunt recoltați tauri din rasa Blanc Bleu Belgique, testați în Belgia, Austria. Tampon este recoltat la Craiova și difuzat cu precădere în gospodăriile populației în vederea obținerii de metiși care prezintă efectul genetic de heterozis, efect ce transmite vițeilor caractere specifice de carne apreciate de crescătorii de viței pentru sacrificare. Taurul transmite roba, crupa culard caracteristică acestei rase și o musculatură puternic dezvoltată în restul corpului, fiind dominant genetic pentru culoarea alb înspicat.
Taurul CLOSS, rasa CHAROLAISE
CHAROLAISE este o rasă originară din Franța, taurul provine dintr-un centru de selecție din Cehia și s-a evidențiat pe perioada testării printr-un SMZ de 1.658 g și o greutate la 365 de zile de 638 kg. În urma testelor, pentru acest taur s-a stabilit o ușurință la fătare de 109 și un punctaj final de 105. Materialul seminal de la acest taur se poate folosi fără rezerve pe vaci (exclus primiparele) bine hrănite din gospodăriile micilor crescători.
Taurul imprimă din prima generație caracteristicile rasei, vitele obținute putând fi păstrate pentru a fi însămânțate în vederea constituirii unei ferme de carne din nucleu Charolaise. Taurul imprimă descendenților un spor foarte bun de creștere, iar ușurința la fătare este condiționată de respectarea furajării în ultima lună de gestație a mamelor însămânțate cu acest taur.
Laura ZMARANDA
Articole înrudite
- Semtest-BVN informează că anul acesta renunță la organizarea Paradei Taurilor
- BOS GENETIC, Ungaria – reședință de lux pentru taurii de elită
- Tauri de top de la Semtest Craiova
- Aspecte privind ameliorarea taurinelor de lapte
- Rozenit și Faron, primii tauri amelioratori din rasa Bălţată cu Negru Românească
- Utilizarea markerilor genetici în evaluarea genetică a taurinelor
- Subvenții pentru zootehnie, sprijinul cuplat pentru taurine
- Cei mai valoroși tauri Simmental din România
- Centru de Excelență pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor, în valoare de 14 milioane lei, inaugurat la Dancu
- Să asigurăm o bună hrănire a taurinelor în sezonul rece!
Articole recente - Lumea Satului
- Fiind băiet păduri cutreieram?
- Pestă porcină africană confirmată în gospodării din județele Bacău și Botoșani
- Programul Național de Irigații prevede reabilitarea a peste 2 milioane de ha din 88 de amenajări
- Alertă de siguranță alimentară: 284 unități verificate și amenzi de 855.000 lei
- Atenție la calitatea semințelor achiziționate!
- Syngenta și Lungulețu - două repere pentru legumicultura românească
- Porumbul de Aur, la pachet cu îngrijorări legate de viitorul PAC
- Conferinţa Agricover - întrunirea fermierilor de elită
- Președinția României a Consiliului a obținut încă un acord provizoriu cu Parlamentul European în domeniul pescuitului
- Noutăți pentru fermieri de la BASF