Zootehnie 19 Noiembrie 2017, 11:26

Rozenit și Faron, primii tauri amelioratori din rasa Bălţată cu Negru Românească

Scris de

Semtest Craiova este una dintre puținele unități de top din țară care și-au concentrat activitatea pe studiul biotehnologiilor reproductive, iar rezultatul acestei activități s-a văzut efectiv prin creșterea potențialului genetic al descendenților rezultați din ameliorarea efectivelor de bovine cu tauri valoroși. Una dintre reușitele unității de la Craiova a fost obținerea primilor tauri amelioratori din rasa Bălțată cu Negru Românească. Cei doi tauri, Rozenit și Faron, au fost introduși în turma de bază pentru a fi testați genomic.

La o lună de viață se cunoaște deja valoarea genetică

Deși Faron și Rozenit au lipsit de la târgul INDAGRA din considerente sanitar-veterinare, am pro­fitat de prezența directorului tehnic de la Semtest Craiova pentru a afla mai multe despre primii tauri amelioratori românești.

„Primii tauri de Bălțată cu Negru Românească au fost obținuți prin ameliorarea vacilor-mamă românești cu material seminal de la tauri importați care au o valoare genetică foarte mare. Vorbim practic despre cei mai buni tauri din lume. Faptul că am reușit să obținem primii doi tauri românești este foarte impor­tant. La fel de important este să menționăm că testarea genomică are rolul de a confirma cât mai repede valoarea de ameliorare a animalelor. În testarea clasică un taur era testat până la 5 ani și jumătate. Acum putem ști valoarea de ameliorare începând de la o lună. Se recoltează sânge sau alte probe biologice care se trimit la un laborator specializat în acest sens și astfel se stabilește valoarea de ameliorare. Apoi se continuă testarea, dar asta pentru a ridica precizia testării. Odată ce avem aceste date despre valoarea taurilor, la vârsta de 12-13 luni putem recolta  material seminal pentru a crește potențialul genetic al populației de vaci. Testarea se face în condiții de producție și numai 20% din materialul seminal trebuie testat prin alte condiții.“

Potrivit dlui Bara, fiecare țară are un program de ameliorare diferit care urmărește îmbunătățirea anumitor caracteristici. Sunt țări în care prin ameliorarea genetică se dorește mărirea producției de lapte, în vreme ce în alte state cercetarea se axează pe procentul de grăsime sau pe cantitatea de proteină. De aceea, spune Mircea Bara, materialul seminal trebuie testat în funcție de obiectivul programului de ameliorare al țării sau al asociațiilor crescă­torilor de animale.

Fără bază genetică națională

După ce obiectivele programului de ameliorare au fost atinse, se face testarea genomică. Se evaluează, spre exemplu, influența pe care au avut-o genele tatălui asupra cantității de lapte la vacile folosite în ameliorare. În testarea genomică evaluările se fac prin comparație cu o bază de referință. „Noi atât la Bălțata cu Negru, cât și la Bălțata cu Roșu ne raportăm la altă bază națională de date. Nu există în România o bază de date la care să ne raportăm. Taurii Rozenit și Faron, spre exemplu, au fost raportați la baza genetică a Italiei. În mod normal ar fi trebuit să fie raportați la baza noastră genetică, la obiectivele pe care le urmărim. Însă mai avem de lucrat în acest sens pentru că va trebui să genotipăm cel puțin 1.000 de vaci din rasa Bălțată Românească cu Negru sau cu Roșu ca să ne creăm o bază națională.“ Reușita unității Semtest Craiova este doar începutul, spune Mircea Bara, care crede că de acum înainte fiecare asociație o să încerce să introducă tăurași în testare cu scopul de a obține tauri testați după valori genetice superioare. Tot domnia sa completează spunând că, deși avem deja primii tauri testați, România va continua să importe material seminal „pentru că sunt vârfuri genetice pe care nu le putem ignora.“ Însă preocuparea ar trebui să fie aceea de a avea tauri amelioratori adaptați condițiilor din România.

  • Potențialul genetic al rasei Bălțată Românească este demonstrat și de datele din anul 2016 care arată că a fost depășit nivelul de 8.500 kg de lapte pe lactație normală, fapt ce confirmă potențialul genetic ridicat al rasei în această direcție.
  • Faron și Rozenit sunt testați genomic și au indicele Gpft peste media europeană.
  • Bălțată cu Negru Românească, rasă omologată în anul 1987, reprezintă astăzi circa 35% din taurinele din România, iar aria de răspândire o constituie, în principal, județele din sudul, sud-estul, estul și vestul țării.

Laura ZMARANDA


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti