Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Tehnologii FARMET în România

Tehnologii FARMET în România

Anul acesta au trecut deja 25 de ani de la înființarea companiei de construcții de mașini cehe Farmet a.s., ce se ocupă cu fabricarea utilajelor agricole destinate prelucrării terenului, pregătirii terenului înainte de semănat și cultivării acestuia. Cele mai populare sunt utilajele destinate tehnologiilor de minimizare pentru semănat în sol nepregătit, unde merge mână în mână creșterea puterii mijloacelor de tracțiune și a lărgimii de lucru.

Grapa cu discuri Softer excelează prin utilizarea sa universală la discuirea superficială a miriștilor cu o tăiere perfectă şi cu amestecare intensă a resturilor vegetale, prelucrare a îngrăşământului organic, a culturilor intercalate și pregătirea optimă a patului germinativ în cadrul pregătirii înainte de semănat a terenului, după dezmiriștire sau arat, unde se recomandă o nouă întărire a terenului. Discurile dințate pentru o pătrundere sigură în terenul greu și uscat au diametrul de 510 sau 560 mm și intervalul adâncimii de lucru este de la 5 la 12 cm la o viteză de lucru de 15 km/oră. Construcția scurtă a utilajului asigură un ghidaj precis pe adâncime, o stabilitate perfectă și o întoarcere rapidă la capăt de rând. Variantele purtate au o deschidere de 3 și 4,5 m, iar cele semipurate o deschidere de 4,5; 6,8 și 11 m. Utilajul Softer iese în evidență printr-o rezistență mică la tractare și o întreținere simplă, condiționate de un număr minim de locuri de lubrifiere și reglare.

Seria grapelor cu discuri este completată de utilajul Diskomat, care este recomandat pentru discuirea unei cantități mari de masă organică, de exemplu după culturi de porumb, și pentru scarificarea până la o adâncime de 18 cm. Construcția robustă și largă a organelor de lucru cu diametrul discurilor de 620 mm este completată de o asigurare cu arcuri fără întreținere, cu o forță de deblocare ridicată.

În portofoliul mărcii Farmet se găsesc și cultivatoare cu brăzdar, scarificatoare ce diferă prin numărul de rânduri ale organelor de lucru și adâncimea de prelucrare. În scopul prelucrării terenului până la o adâncime de 15 cm este recomandat cultivatorul modular cu cinci rânduri Fantom PRO cu deschiderea organelor de lucru de 190 mm și înălțimea cadrului de 655 mm. Utilajul este echipat cu un arbore integrat cu roți de copiere, prin intermediul căruia se reglează automat adâncimea de lucru. Utilajul poate fi exploatat și fără accesoriile din spate. Pentru cuplarea tăvălugilor, eventual a grapelor, servește paralelogramul din spate, care asigură o copiere perfectă a terenului și posibilitatea de reglare a presiunii asupra tipului de tăvălugi selectat pe teren. Universalitatea sistemului modular recomandă utilajul pentru o utilizare timpurie din primăvară, când, fără tăvălugi, va prelucra solul mai umed, iar apoi, pe toată perioada anului, cu utilizarea diferitelor tehnologii și moduri de gestionare. Fantom PRO, în varianta semipurtată, este la dispoziție cu o deschidere de 6,5 și 12,5 m, iar pentru agricultori mai mici în varianta mai simplă nepurtată, cu deschidere de 3 la 4,7 m.

În scopul prelucrării terenului până la adâncimea de 35 cm avem cultivatoarele de adâncime Duolent și Triolent, care diferă prin numărul de rânduri de lucru și prin pasul dintre brăzdare. Utilajul Duolent cu pasul dintre brăzdare de 420 mm încorporează în sol resturile de culturi vegetale chiar mai bine decât utilajele cu 3 sau 4 rânduri, la o viteză de lucru corespunzătoare, la o rezistență la tractare redusă și o viteză de 12 km/oră. Utilajul Triolent, cu trei rânduri de organe de lucru și pasul de 290 mm, este recomandat pentru dezmiriștire clasică, scarificare, precum și pentru încorporare la adâncimi mai mari. Pentru prelucrarea miriștilor și tăierea pe toată suprafața, utilajele sunt echipate cu aripioare laterale, însă pentru o activitate la o adâncime mai mare a solului se recomandă lucrul fără aripioare, ceea ce duce la reducerea rezistenței la tracțiune fără a se reduce calitatea prelucrării. Sapele brăzdarelor pot fi echipate cu plăcuțe din metale dure, ceea ce îmbunătățește durata de viață a acestora. După brăzdare sunt amplasate discurile de nivelare cu înălțime reglabilă.

Pentru atingerea unei structuri optime a suprafeței și a unei compactări ulterioare bune există posibilitatea alegerii din câteva tipuri de tăvălugi posteriori care asigură ghidarea de adâncime a utilajului, fărâmițarea brazdelor și nivelarea ulterioară a terenului. Utilajele Duolent și Triolent sunt fabricate în variantele nepurtate sau semipurtate, cu lărgime de lucru de la 2,1 la 7,9 m.

Pentru a atinge o adâncime de lucru de peste 35 cm vom folosi cultivatorul de adâncime Digger, care se oprește la o adâncime de 50 cm. Utilajul poate fi folosit ca un echivalent al aratului clasic la o performanță ridicată și costuri de exploatare reduse. Acesta îmbunătățește semnificativ absorbția solului bătătorit și, îmbibat cu apă, revitalizează capetele de rând după recoltare și în cadrul scarificării stratului de sub brazdă, fără a avea loc amestecarea solului biologic inactiv cu stratul superior fertil. O permeabilitate excelentă este asigurată de înălțimea cadrului de 75 cm și o distribuire optimă a organelor de lucru asigurate prin sistem hidraulic. În total avem șapte organe distribuite în două rânduri cu un pas de 42,5 cm, respectiv 75 cm pe rând. Persoana de deservire poate ridica în mod aleatoriu primul sau al doilea rând al brăzdarelor masive și să lucreze doar în regimul cu un singur rând în terenuri grele, cum ar fi mlaștini, capete de rând sau la aratul drumurilor după recoltare. Noua formă a brăzdarelor asigură o rezistență la tracțiune foarte redusă și permite o viteză de lucru ridicată de până la 12 km/oră.

Utilajele amintite mai sus pot fi echipate cu o unitate de semănat Micro Drill destinată semănatului culturilor intercalate sau a erbaceelor. Micro Drill poate fi instalat ulterior pe utilajele deja achiziționate cu lățimi de lucru de la 2,1 m la 12 m, cu un volum al rezervorului de 200 l. Utilajul Digger poate fi completat cu un set pentru aplicarea îngrășămintelor granulate în zona de rădăcini a profilului de sol.

Ing. Václav Mytyska – Farmet a.s. – www.farmet.ro

Romania, tehnologii, Farmet

Alte articole: