Adama 04 mai 2020
update 4 Jun 2020

Bacteriile lactice - unica alternativă în lupta contra infecțiilor alimentare

  • Publicat în Zootehnie

Bacteriile lactice reprezintă un grup heterogen de microorganisme a căror principală activitate o reprezintă degradarea glucidelor cu formare de acid lactic, care, în substraturile în care este sintetizat, creează un mediu nefavorabil dezvoltării multor specii de bacterii patogene (E. coli, specii de Salmonella și Shigella), responsabile de numeroase infecții gastrointestinale în rândul animalelor de interes economic.

Preparatele microbiene, cu microorganisme vii, au început să se utilizeze în fermele de animale încă din 1960, utilizarea fiind încurajată de restricționarea utilizării antibioticelor în alimentația animalelor ca „factori de creștere. Lipsa înțelegerii mecanismului de acțiune și datele științifice insuficiente au făcut ca profesioniștii producției animale (veterinari, nutriționiști, crescători), sceptici față de rolul acestor produse, să renunțe treptat la utilizarea lor. Paradoxal, utilizarea microorganismelor vii în alimentația umană ia amploare datorită cercetărilor științifice în domeniul ecologiei digestive și interacțiunii microbiene, în prezent fiind comercializate într-o gamă variată de suplimente alimentare (Linex, Eubiotic etc.). După interdicția antibioticelor decretată în 2006 în Europa, ca urmare a rezistenței dobândite de bacteriile patogene la acțiunea antibioticelor, este relansată utilizarea microorganismelor vii ca aditivi furajeri. Există în prezent aproximativ 12 tipuri de bacterii patogene rezistente la toate tipurile de antibiotice produse în acest moment. Din categoria acestor „superbacterii fac parte și unele tulpini de E. coli și Salmonella. Cercetările în domeniu au demonstrat că bacteriile lactice sunt capabile să controleze pătrunderea și colonizarea tractusului digestiv de către agenții patogeni. În condițiile actuale în care creșterea animalelor este orientată către o strategie cât mai naturală și cu un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător și sănătății animalelor, utilizarea preparatelor microbiene ca aditivi furajeri este unica alternativă. Administrarea preparatelor pe bază de bacterii lactice vii în nutrețurile combinate limitează, pe de o parte, supracontaminarea nutrețului în condiții de depozit, iar, pe de altă parte, aceste bacterii, ingerate de animale odată cu furajul, colonizează tubul digestiv al animalului, împiedicând dezvoltarea agenților patogeni și protejând organismul de infecții digestive și oferă animalului o mai bună rezistență la îmbolnăviri.

În cadrul INCDBNA Balotești s-au realizat o serie de aditivi furajeri pe bază de microorganisme vii administrate în hrana animalelor de interes economic (Suinlact, Avilact, Bovilact, Ovilact) sub formă de policulturi constituite din bacterii lactice, urmărindu-se creșterea parametrilor zootehnici, reducerea frecvenței tulburărilor gastrointestinale și menținerea stării de sănătate a efectivelor. De asemenea, s-au realizat produse cu rol conservant (Biocons) utilizate în obținerea silozurilor de porumb. În 2016 Laboratorul de Biotehnologie a demarat un plan experimental de evaluare „in vivo a preparatelor microbiene constituite din monoculturi de bacterii lactice (conform legislației UE). Au fost efectuate experimente pe purcei în criză de înțărcare, administrându-se în hrană o monocultură de Lb. acidophilus în proporție de 3%, iar rezultatele obținute confirmă ipoteza privind efectele pozitive asupra stării de sănătate și performanțelor productive, precum și reducerea impactului negativ asupra mediului.

Cristina TABUC

Revista Lumea Satului nr. 7, 1-15 aprilie 2017 – pag. 37