ipso martie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 2 Mar 2021

Salers, o alegere potrivită pentru zonele de munte

Salers este o rasă de vite mai puțin cunoscută și crescută în România. Cu toate acestea, în ultimii ani au apărut tot mai mulți mici fermieri interesați de aceste animale, mai ales în zona de vest a țării. Cei care le-au crescut au fost mulțumiți. În materialul de față veți vedea și de ce.

O rasă celebră încă din preistorie

Originea acestei rase se află în Franța. Strămoșii ei apar chiar în picturile rupestre de acum mai bine de 15.000 de ani. Se consideră că rădăcinile acesteia se află în partea de sud a masivului Central, în regiunea Auvergne. Din aceeași regiune își trage obârșiile și o altă rasă celebră, Aubrac.

Blana vitelor Salers lor este groasă și ondulată, mai ales în timpul iernii. Culoarea poate varia de la negru la roșu intens. Membranele mucoase și pielea sunt negre. Aceasta reprezintă un avantaj în protecția împotriva soarelui a ugerului și a altor zone sensibile. Dar cea mai importantă caracteristică a acestei rase, motivul pentru care a devenit atât de răspândită, o constituie dimensiunile. Sunt considerate a fi, pe drept cuvânt, vite de mari dimensiuni. Vacile pot ajunge la o greutate de aproximativ 750 kg, iar taurii cântăresc în jur de 1,100 kg.

Vite de carne, dar și cu lapte mult!

La origine aveau coarne puternice, dar în ultimii ani au fost selecționate și unele linii fără coarne. În orice caz, crescătorii recomandă ca vitele neecornate să fie supravegheate cu mare atenție, atât în turmă, cât și în preajma unor vizitatori ai fermelor. Deși sunt niște vite cu un temperament docil, vacile au un instinct matern foarte dezvoltat, care uneori le determină reacții violente. De remarcat că instinctul matern al vacilor nu se manifestă numai față de proprii viței, ci și față de toți vițeii aparținând turmei. De asemenea, taurii pot avea reacții imprevizibile. Picioarele lor sunt robuste, bine adaptate la terenuri accidentate. La fel și copita, de culoare neagră, este foarte rezistentă. De aceea, cazurile de „ologeală“ sunt foarte rare.

În principal, vitele Salers sunt crescute pentru carne, având în vedere dimensiunile lor, ca și randa­mentul de cca 60% la abatorizare. Însă, de-a lungul timpului, au fost utilizate și ca rase de prăsilă și, uneori, de lapte. Producția de lapte dată de o vacă este de aproximativ 3.000 litri/an, aproape dublu față de alte rase de vite de carne. Din păcate, lactația încetează destul de repede după fătare. Este la fel de adevărat însă că vacile Salers rămân fertile pe toată durata vieții, putând avea numeroase fătări.

La naștere, vițeii cântăresc între 30 și 40 kg. Acest fapt, coroborat cu dimensiunile vacilor, care pe deasupra au zona pelviană foarte lată, face ca fătările să fie foarte ușoare. Vițeii cresc foarte repede, sporul de greutate, în condiții de alimentație optimă, depășind 1,3 kg/zi. Maturi­tatea este destul de precoce. De obicei, prima fătare are loc la vârsta de doi ani. De aseme­nea, taurii s-au dovedit a fi cu 20% mai fertili decât cei din alte rase.

Deși mari, vitele Salers sunt foarte puțin preten­țioase. Așa cum am arătat, deja, sunt originare dintr-o regiune montană. Acest lucru le face rezistente la variațiile condițiilor de mediu din zonele montane. În ceea ce privește hrana, sunt la fel de nepretențioase, fiind capabile să se descurce pe orice tip de pășune. Conversia hranei în carne se face la o rată destul de bună, spun specialiștii.

Calitățile lor le fac să fie niște animale ce pot fi crescute foarte bine în fermele și gospodăriile din zona de munte, în condiții de semi-sălbăticie.

Alexandru GRIGORIEV

Revista Lumea Satului nr. 7, 1-15 aprilie 2017 – pag. 42