Unbeaten 2021    Adama decembrie 2020
update 24 Jan 2021

Programul pentru Carnea de Porc, pe masa Parlamentului

„Programul pentru Producția de Carne de Porc Românească a fost conceput pentru a răspunde, simultan, la două solicitări“, ne-a declarat dl Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul MADR.

Un program pentru producători și consumatori, deopotrivă

„Pe de o parte, consumatorul de carne de porc din România spune așa: «Dom´ne, avem nevoie de mai multă carne!» Anual, noi importăm 230.000 de tone de carne de porc. Ș-atunci am zis: «Nu e mai bine să avem noi carnea noastră, proaspătă, de porc, produsă în România, cu porumbul nostru, și nu crescută cu hrană lichidă din altă parte?» Asta a fost cererea consumatorului care a zis: «Dați-ne carne de porc suficientă, de o calitate bună, la un preț rezonabil, s-o avem pe masă!». Producătorul spune în felul următor: «Faceți ceva, pentru că suntem un sector care suferă enorm din cauza embargoului, din cauza căderii pieței și din cauza efectului indirect al embargoului!» Statele mari producătoare au depozitat și, după declararea embargoului, caută debușee, ritmul în care produc este mult mai mare, iar prețul mult mai mic decât cel din România. Ca atare, una este să produci carne cu cereale și să fie o carne din porumb, și alta e să o produci cu hrană lichidă. Sunt două lucruri diferite!“, explică dl Botănoiu premisele care au stat la baza elaborării programului.

Primul pachet, 600 de capete

Ca urmare a acestei situații, a apărut o inițiativă parlamentară. „Noi, MADR, ne-am bucurat când am primit cererea de a elabora un program concret, pentru că în felul acesta putem rezolva deodată două solicitări: a producătorilor, pe care ne străduim să-i menținem, într-o formă sau alta, și a consumatorilor“, spune secretarul de stat.

„Dacă ai până la 600 de capete nu se poate intra în program“, a explicat domnia sa. „Primul pachet de 10.000 de euro se acordă pentru 600 de capete abatorizate. Cei 10.000 de euro reprezintă un ajutor suplimentar, pe care îl primești peste subvenție, peste bunăstare, peste sumele obținute din vânzarea porcilor.“

Carnea de porc

În momentul abatorizării, crescătorul trebuie să aibă următoarele documente: Raportul clasificatorului, care spune că au fost abatorizați 600 de porci grași, avizele de însoțire și toate celelalte documente. Din acte trebuie să se vadă că fermierul nu a luat porcii la 70 kg din orice alt stat, i-a ținut o lună și apoi a intrat în program. „Cu acest program urmărim ca producătorul, odată intrat în program, să ne facă dovada că a luat grăsuni, adică purcei cu greutatea maximă de până la 30 kg în medie. Adică, poate să fie unul de 28 kg și altul de 31, dar media trebuie să nu fie mai mare de 30 kg. În momentul intrării în program, inspectorul vine și vede animalele, documentele cu care s-au transferat ele, ș.a.m.d. Practic, se face dovada că animalele există, că sunt hrănite cu porumb românesc și că sunt crescute până la greutatea solicitată de normativele în vigoare, astfel încât să fie abatorizate și puse pe piață“, explică dl Botănoiu cum se derulează lucrurile.

O „primă anuală“ de până la 2,5 milioane de euro

„Prin acest program urmărim ca pe termen scurt să oprim decăderea acestui sector, apoi să înceapă acea creștere a numărului și a carcaselor existente pe piața din România și, de ce nu, să putem și exporta, dacă este cazul. În continuare, după pachetul de 600 de capete, programul merge mai departe. Crescătorul primește câte 10.000 de euro la fiecare 200 de capete. Maximul de pachete pe care un crescător le poate lua într-un an este de 250, adică, tradus în bani, 2,5 milioane de euro. Avem în România cel puțin trei ferme care fac pachetul maxim. Marea majoritate a fermelor sunt însă la 50 – 70 de pachete. Programul prevede și că o singură persoană, chiar dacă este acționar la mai multe ferme, nu are voie să depășească pachetul maxim“, a mai detaliat dl secretar de stat.

Plățile urmează a fi făcute semestrial. La fiecare șase luni, documentele centralizate se depun la Direcția Agricolă, iar solicitantul, în maximum o lună, își primește banii. Fracțiile de pachete realizate într-un semestru se reportează pentru semestrul următor. Spre exemplu, dacă un crescător n-a făcut un pachet de 200 de capete, ci doar 150, acestea se consideră în numărătoarea semestrului următor. La fel se întâmplă și cu fracțiile existente la sfârșitul anului.

Deocamdată, programul este proiectat pentru opt ani. Pentru acest an, primul, au fost alocate în buget 86 milioane de euro. Urmează ca suma să crească până la 120 milioane de euro, conform declarațiilor domnului Daniel Botănoiu. „Dacă acești bani vor fi cheltuiți, asta va însemna că măsura și-a atins scopul. Aceasta este filosofia programului. Dar, deocamdată, este punctul meu de vedere. Rămâne ca Parlamentul să adopte programul, pentru a-l pune în aplicare. Ceea ce ne dorim să se întâmple cât mai repede!“, a încheiat reprezentantul MADR.

Alexandru GRIGORIEV

Revista Lumea Satului nr. 5, 1-15 martie 2017 – pag. 36

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului