Călătorie în ţinuturile mayașilor (X)
Calendarul mayaş este alcătuit din 18 luni şi 20 de zile, plus „wayeb“, o lună sacră de cinci zile. „B’aktun“ este unitatea cea mai lungă din acest sistem şi echivalează cu 400 de ani. Marele ciclu conţine 13 B’aktun, adică 5.200 de ani. Data de 21 decembrie 2012 marchează sfârşitul unei ere şi începutul alteia.
Calendarul mayaş de la Tikal
La sfârșit de noiembrie 2014 în călătoria noastră pe urmele mayașilor am trăit una din cele mai interesante experienţe vizitând situl arheologic Tikal, cel mai mare din America Centrală.
Numele în limba mayașă înseamnă „locul unde se aud vocile spiritelor“ şi nu întâmplător a fost ales pentru desfăşurarea ceremoniilor prilejuite de sfârșitul unei ere în calendarul mayaș.
Tikal a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1979, devenind Parc Național şi în același timp o atracţie turistică deosebită.
Drumul prin junglă până la Tikal ne-a oferit prilejul să admirăm vegetaţia bogată, arborii seculari şi fauna sălbatică.
Pe mai tot traseul am fost însoţiţi de sunetul înfricoşător al maimuţelor urlătoare care, deşi nu prea mari, aveau o mobilitate extraordinară. A trebuit să stăm mult cu ochii spre vârfurile copacilor pentru a le zări. Am întâlnit şi o specie de păsări interesante, o combinaţie între curcan şi păun care ne-au atras atenţia, dar şi un fel de ratoni numiţi coati.
Am avut parte şi de o lecţie de botanică oferită de ghid şi astfel am aflat de arborele naţional al Guatemalei, ceiba, dar şi de arborele din coaja căruia se obţine guma de mestecat din care am şi gustat. Am încercat să pozăm arbori înalți pe lângă care omul pare o minusculă vietate.
Am explorat mai apoi ruinele sitului, timp în care spiritul civilizației dispărute ne-a pus imaginaţia la încercare.
Perioada de glorie a fostei capitale mayașe a fost atinsă între anii 200 – 900 e.n.
S-au descoperit 6 piramide care au câte un templu în vârf şi multe structuri, însă doar o parte dintre acestea au fost dezgropate, după decenii de săpături arheologice.
Cei mai temerari dintre noi au urcat pe treptele piramidelor templelor vechi de peste 1000 de ani şi au avut prilejul să admire o panoramă impresionantă a locului plin de legende.
Întreaga experiența trăită acolo încă mai are un impact emoţional pentru mine. Vestita civilizație maya mi-a dat impresia unui loc magic, ce oferea parcă senzaţia că se aude vocea spiritelor care încercau să transmită mesajul lor către generaţiile prezentului.
Tikal este leagănul civilizației Maya şi atrage turiștii ca un magnet mai ales după momentul 21 decembrie 2012, iar autorităţile guatemaleze îşi propun să înlesnească accesul vizitatorilor, să ia măsuri care vizează conservarea ruinelor, periclitate de defrișările masive, dar și de hoții de vestigii istorice. S-a promis şi amenajarea unei rezervații naturale cu suprafaţa de 2.000 de km² care să pună în valoare fauna şi flora din zonă.
Mi-aş dori să revăd acele locuri încărcate de istorie pentru că timpul pe care l-am petrecut acolo a fost prea scurt.
Despre Guatemala şi alte atracţii ale sale veţi afla în următoarele episoade. Aşadar, rămâneţi pe urmele mele. Călătoria continuă.
GALERIE FOTO
Teofilia Banu
Revista Lumea Satului nr. 21, 1-15 noiembrie 2016 – pag. 56-57
turism, mayasi, Guatemala, Tikal
- Articol precedent: Noua tinerețe a vechilor reședințe boierești
- Articolul următor: Călătorie în ţinuturile mayașilor (IX)