Soluții pentru lapte de bună calitate
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, piața laptelui a trecut prin numeroase schimbări pe care fermierul român a trebuit să le accepte și să le respecte vrând-nevrând. Multe dintre cerințe au vizat mai ales calitatea laptelui, iar soluțiile nu au întârziat să apară. Una dintre cele mai utilizate metode pentru a obține lapte conform este folosirea filtrelor pentru purificarea de celule somatice.
Laptele conform se obține cu ajutorul filtrelor
Cel puțin așa susțin reprezentanții companiei Biotrend Plus, care pun la dispoziția agricultorilor români o gamă variată de echipamente necesare asigurării calității în industria alimentară. Filtrele sunt disponibile în mai multe categorii, unele pot fi folosite chiar și pentru câțiva litri de lapte, altele pentru până la 30 de tone. „Acest tip de echipament are numeroase avantaje de care sunt conștienți fermierii interesați să obțină lapte calitativ. Filtrul se compune dintr-un corp de oțel inoxidabil în interiorul căruia se poziționează cartușe de polipropilenă. Aceste cartușe au porozitate de doar 5 microni și rețin celulele somatice cu până la 60%. Bineînțeles că odată cu acestea se reduce și numărul de germeni cu 50%, iar impuritățile mecanice cu până la 99%. După ce trece tranșa de lapte, se înlocuiește cu mare ușurință doar cartușul filtrant și se poate începe imediat un nou proces“, a declarat reprezentantul Biotrend Plus, Alexandra Burcuși.
Există și anumite filtre care se adresează micilor fermieri sau gospodăriilor. Ele au porozitate mai mare, de 20 de microni, se adaptează ușor deoarece sunt adaptabile în punctele de preluare către fabrică, sau de descărcare în fabrică.
Cum funcționează?
În fermă se montează după instalația de muls sau înainte de intrarea laptelui în vanele de depozitare. În punctele de colectare filtrele se utilizează înainte ca laptele să intre în tancul de depozitare. Pe mașinile care colectează laptele, înainte de încărcarea laptelui în cisterna de transportare. Dacă este vorba despre purificarea laptelui la fabricile de prelucrare, procesul are loc la unitatea de recepție sau la cea de pasteurizare înainte sau după centrifugare.
Declinul pieței laptelui din țara noastră s-a accentuat mai ales odată cu eliminarea cotelor de lapte în aprilie 2015. Iar embargoul rusesc, care ridica deja probleme, a făcut ca prețul laptelui să fie sub costurile de producție, motiv pentru care tot mai mulți fermieri consideră că acest sector agricol nu mai rentează. Totuși, mai sunt și fermieri care vor să răzbată, însă întrebarea este dacă își permit. Reprezentanții Biotrend Plus susțin faptul că, deși există mereu o discuție în ceea ce privește prețul/litru, investiția în achiziționarea filtrelor este rentabilă pentru că laptele conform asigură și venituri mai bune.
Tot mai puțin lapte colectat
Un raport al Institutului Național de Statistică arată faptul că, în luna iulie 2016, laptele de vacă colectat de unităţile procesatoare a scăzut cu 0,9% faţă de aceeași lună a anului trecut. Dintre principalele produse lactate, scăderi ale producţiei s-au înregistrat la brânzeturi, cu 855 tone – 9,8% şi unt, cu 28 tone – 3,4%.
Cifrele indică o scădere și raportat la cantitatea colectată în lunile iulie și iunie. Astfel, laptele de vacă preluat din exploataţiile agricole şi de la centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 4,5% faţă de luna iunie 2016. În total se observă o scădere cu 4.091 tone, iar principalele produse lactate afectate au fost brânzeturile, cu 1.103 tone – 12,3% şi laptele de consum, cu 888 de tone – 4,4%.
Cantitatea de lapte brut importat a scăzut în luna iulie 2016 faţă de luna iunie 2016 cu 380 tone – 5,7%. Cu toate acestea, la nivelul primelor 7 luni din an, 1 ianuarie – 31 iulie 2016, importul de lapte brut a crescut cu +40,6% – 19.903 tone față de aceeași perioadă a anului trecut.
Loredana Larissa Sofron
Revista Lumea Satului nr. 19, 1-15 octombrie 2016 – pag. 36-37
Articole înrudite
- Drumul laptelui la Ibănești. O investiție de 7 milioane de euro în plină pandemie
- Stațiunea Popăuți investește într-o secție de prelucrare a laptelui și de sacrificare a mieilor
- Există suficiente soluții de protecția plantelor disponibile pentru fermierii români?
- Lăptăria cu Caimac atrage 3 milioane euro printr-un plasament privat de obligațiuni intermediat de BT Capital Partners
- Fermierii români vor fi premiați în cadrul Pria Agriculture&Gala Fermierilor Romani în 8 septembrie 2020
- Recomandări privind producerea și valorificarea laptelui de oaie
- Fermierii români: eroi pe timp de pace și vremuri de război pandemic
- Fermierii campioni la porumb din județele Călărași și Ialomița
- Sticlele festive de la Lăptăria cu Caimac au ajuns în magazine
- UNCSV: ANAF blochează dezvoltarea fermierilor români
Articole recente - Lumea Satului
- Județul Neamț, comuna Săbăoani: Ciupercărie cu Pleurotus, în prag de subzistență
- Floarea-soarelui: cum au evoluat suprafețele și producțiile în România
- Indexul Global al Securității Alimentare a fost actualizat. Raportul regional european dezvăluie liderul regiunii în materie de accesibilitate alimentară
- Ordonanța de Urgență pentru acordarea sprijinului financiar pentru sectorul HoReCa a apărut în Monitorul Oficial nr.186 din 24 februarie 2021
- UNCSV: Este obligatorie actualizarea actelor constitutive ale cooperativelor agricole din România până la 20 aprilie 2021
- Investiție de 30.000 euro într-o crescătorie de struți la Borșa
- Investiție de la zero în județul Prahova: Fermă mixtă de animale în satul Bătrâni
- Măsuri şi recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor la animale în perioada cu temperaturi scăzute
- „Noi suntem ultimii țărani ai României!“
- Până în 2050 agricultura trebuie să ofere cu 70% mai multă hrană