Zootehnie 19 August 2016, 16:44

Înmulțirea animalelor sălbatice devine periculoasă

Foto: radiocluj.ro Foto: radiocluj.ro
Scris de

Acesta este mesajul lansat zilele acestea de Federația Oierilor de Munte din România (FOMR) care atrage atenția asupra intensității atacurilor animalelor sălbatice asupra fermelor agrozootehnice. Numeroase apeluri venite din județele Harghita, Caraș-Severin, Mureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Vâlcea și Brașov semnalează distrugeri provocate de porci mistreți, lupi și urși. Atacurile acestor animale pun în pericol nu doar animalele domestice, ci și viețile oamenilor.

„Doar din rândul membrilor noștri am fost informați de 29 de atacuri ale urșilor, care s-au soldat cu 6 internări în spital și 1 decedat, din rândul ciobanilor.  În județul Brașov am avut atacuri ale lupilor, numai în zona Săcele răpind 300 de oi în 7 zile“, afirmă reprezentanții FOMR.  

Această situație este favorizată de condițiile prielnice și a schimbărilor climatice din timpul iernii, care au făcut să avem o încărcătură excesivă de habitate. Astfel, s-a ajuns ca în Platoul Bucegi să avem cu 31% mai mulți urși decât prevede legislația europeană, conform unui studiu privind diminuarea impactului dintre om și urs.

Mistreții s-au înmulțit foarte mult, spre mulțumirea vânătorilor, dar și spre disperarea celor care și-au văzut culturile de porumb, grâu, grădinile de legume, fânețele și pășunile distruse.

„Principala cauză pleacă de la faptul că administratorii fondurilor de vânătoare nu hrănesc animalele, iar când o fac, utilizează carne și dulciuri expirate cu conținut ridicat de proteină în cazul urșilor, deși este interzis, stimulându-le premisele de a ataca animalele domestice, populația și crescând capacitatea de a se înmulți ușor și repede“, se menționează într-un comunicat emis de FOMR.

Crescătorii de animale atrag atenția că legislația existentă este greoaie, sunt sute de cereri de despăgubire care se depun la primării și rămân nerezolvate, iar cele care se soluționează primesc sume de bani mult diminuate după luni de zile sau chiar ani. În situația dată FOMR amenintă cu proteste în cazul în care nu vor fi operate modificări în legea nr. 407/2006 privind Legea vanatorii și protecției fondului cinegetic cu modoficările și completările ulterioare care să corecteze legislația și cer ordonanță de urgență pentru acordarea de despăgubiri imediate.


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti