ipso august 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 21 Sep 2021

Tradiții și obiceiuri în luna lui Gustar

Numită în popor Gustar, august este ultima lună de vară. În această perioadă se coc cele mai multe dintre fructe și legume, de aici rezultând și denumirea populară. Pentru creștinii ortodocși prima zi înseamnă și debutul postului Adormirii Maicii Domnului, care se sărbătorește în data de 15 august. Despre acest post se spune că se desprinde din postul Paștelui care se ținea nouă săptămâni, dar cum primăvara nu sunt atât de multe legume și fructe care să ajute în înlocuirea proteinelor, iar oamenii erau slăbiți, două săptămâni s-au pus înaintea zilei de Sfânta Măria Mare. În această perioadă se fac arăturile de toamnă, se seamănă unele culturi – rapiță, spanac, pătrunjel, țelină, se recoltează legumele de sezon, se adună semințe și plante de leac, se îngrijesc pomii tineri și oile se separă de berbeci.

Prima zi este cunoscută ca fiind Macaveiul ursului, iar oamenii din lumea satului o respectă tocmai pentru ca gospodăria să nu le fie vizitată de animalele sălbatice. Tot în această zi se stropesc grădinile cu agheasmă, în unele zone grâul se sfințește la biserică tocmai pentru ca să fie amestecat cu sămânța ce urmează a fi semănată, iar apicultorii scot miere din stupi deoarece se consideră ca având puteri vindecătoare.

Următoarea sărbătoare importantă este Schimbarea la Față, 6 august, cunoscută și sub denumirea de Probejenie sau Obrejenie. Această zi este considerată ca fiind hotarul dintre vară și toamnă; se spune că iarba nu mai crește, păsările încep să plece spre țările calde și frunzele copacilor încep să își schimbe culoarea. Femeile adună plante de leac, strugurii și prunele devin bune de gustat, iar, dacă vremea-i frumoasă, e semn că toamna va fi îmbelșugată, iar de plouă, va fi mohorâtă. Dacă în perioada de post plouă, se anunță o iarnă plină de ninsori. Este bine să nu fii certat cu nimeni în această zi, pentru că se spune că așa vei rămâne tot anul. De asemenea este indicat să te rogi mai ales dacă vrei să scapi de vreun viciu, iar cei care nu respectă sărbătoarea riscă să se îmbolnăvească. După perioada de post, pe 15 august, se sărbătorește Sfânta Maria Mare, cum mai este cunoscută sărbătoarea în lumea satului. În această zi femeile se duc la biserică și dau de pomană pentru pomenirea morților. De asemenea, duc flori la icoana Fecioarei și culeg planta numită palma Maicii Domnului, care se fierbe și se folosește la îmbăiere pentru a fi ferit de boli. Există și o superstiție a acestei zile: dacă înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă.

În a doua jumătate a lunii sunt alte câteva sărbători respectate mai ales în mediul rural. Pe 23 august nu se face treabă tocmai pentru ca lupii să nu atace turmele de oi, această zi dând startul sărbătorilor de toamnă consacrate lupilor. Apoi, pe 25 se sărbătoresc Vârtolomeii; tradiția spune că în această zi nu e bine să faci nicio acțiune care presupune învârtire: nu se face mămăligă, nu se toarce etc. Singura care se răsucește este ziua, adică noaptea devine mai mare.

Luna se încheie cu sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul – 29 august –, zi în care se spune că nu este bine să tai ce este rotund, mai ales legume și fructe. Tot în această zi nu este bine să bei vin sau să mănânci struguri deoarece sunt produse asociate sângelui, care amintesc de tăierea capului Sfântului Ioan.

Loredana Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr. 15,1-15 august 2016 – pag. 58

Articole recente - Lumea Satului