Tradiţii şi obiceiuri în luna lui Cireşar

Numit Cireşar în popor, iunie este prima lună de vară. Este vremea cireşelor, a zilelor călduroase şi a nopţilor mai scurte, precum şi a semănatului legumelor de toamnă – ridichii, gulii sau conopidă. Se spune că dacă în această lună vor fi ploi cu tunete şi fulgere, atunci întreaga vară va fi ploioasă, iar recolta de grâu bogată; dacă vremea va fi uscată, e semn că vor fi mulţi struguri.
Şi în această lună sunt sărbători cu date mobile care influenţează tradiţiile din lumea satului, însă indiferent de datele acestora, prima zi de vară este dedicată copiilor, o sărbătoare nu neapărat tradiţională sau naţională, ci mai degrabă universală. Prima sărbătoare cu dată mobilă este Înălţarea sau Ispasul. La 6 săptămâni după Paşte, creştinii ortodocşi sărbătoresc praznicul Înălţării Domnului, însă de ceva vreme sărbătoarea a devenit şi Ziua Eroilor. În popor această zi mai este cunoscută ca fiind şi Paştele Cailor, chiar dacă această idee a devenit mai mult o zicală care înseamnă niciodată; se spune că denumirea vine de la blestemul Maicii Domnului care, la naşterea Mântuitorului, ar fi blestemat caii să fie sătui doar o zi din an. O a doua sărbătoare cu dată mobilă din iunie este Cincizecimea sau ziua de Rusalii. La 50 de zile după Paște, Sfântul Duh s-a pogorât asupra ucenicilor lui Iisus, iar de-a lungul timpului s-au adăugat tot felul de tradiții care diferă în funcție de fiecare zonă a țării. Denumirea de Rusalii ar veni de la sărbătoarea romană Rosalia, atunci când pe morminte erau puse flori, în special trandafiri. În popor se spune că rusaliile ar fi un fel de zâne ale apelor, asemănătoare sirenelor, de aceea nu este bine să te scalzi în această zi. În unele zone se spune că sunt totuna cu ielele sau că reprezintă zâne rele care iau mințile oamenilor, iar pentru a se apăra de ele trebuie să aibă la ei frunze de pelin. Tot legat de această sărbătoare ar fi și celebrul dans al călușarilor, un ritual străvechi despre care se spune, pe de o parte, că este patronat de iele, pe de altă parte că, odată cu practicarea lui, se pot vindeca relele provocate de acestea. În anumite zone din țară se țin moșii de Rusalii și se dă de pomană celor nevoiași.
Pe data de 21 iunie este solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an, iar în data de 24 iunie se sărbătorește nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În aceeași zi sunt celebrate zânele bune, denumirea populară a sărbătorii fiind Sânziene sau Drăgaica. În unele zone din țară, fetele nemăritate fac coronițe de flori pe care le aruncă în ajunul zilei pe acoperișul caselor, iar în dimineața următoare se verifică dacă au rouă pe ele pentru că dacă au din belșug e semn de măritiș. În alte zone coronițele sunt aruncate chiar pe data de 24 iunie; dacă rămân pe acoperiș anunță găsirea ursitului și chiar nunta; dacă nu, fetele trebuie să mai aștepte un an. Tot în această zi au loc diferite ritualuri de fertilitate a pământului – Caloianul, Drăgaica sau Paparudele – acestea diferă de la zonă la zonă și chiar de la sat la sat. Și despre Sânziene există numeroase legende, punctul comun fiind dat de faptul că acestea erau considerate femei frumoase care trăiau ascunse de privirile oamenilor, iar conform bătrânilor erau divinități nocturne care umblau dezbrăcate în aer sau pe pământ în noaptea de 23 - 24 iunie și se prindeau în hore pentru a sărbători miezul verii. În popor sărbătoarea mai poartă denumirea Amuțitul Cucului deoarece acesta cântă doar 3 luni pe an, de la Buna Vestire până la Sânziene. În această zi nu se lucrează, însă este recomandat să se adune plante de leac.
Ultima sărbătoare importantă din această lună este în ziua de 29 iunie, atunci când se celebrează Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În popor mai este cunoscută și ca Sâmpetru de vară, zi în care se spune că, dacă tună sau fulgeră, alunele și nucile vor avea viermi. Nu se face treabă pentru ca gospodăria să fie apărată de lupi și de grindină și tot acum se dau de pomană colaci și mere, până în această zi nefiind indicat să mănânci mere din noua cultură.
Loredana Larissa SOFRON
Revista Lumea Satului nr 11, 1-15 iunie 2016, paginile 56-57