Asociere 17 Septembrie 2020, 15:20

Supa cremă de dovleac, vechi deliciu sănătos

Scris de

Gustos și foarte sănătos, dovleacul se poate savura și în supe ușoare ce se pot consuma reci sau calde. Cu un conținut scăzut de calorii, dovleacul este o sursă importantă de vitamine și minerale, proprietățile sale fiind absolut uimitoare. Poate că nu degeaba natura ni-l oferă toamna, când organismul se pregătește pentru iarnă.

Supa cremă de dovleac se prepară destul de ușor și este nevoie de puține ingrediente. Pentru a fi mai gustoasă, este bine ca dovleacul să fie copt la cuptor înainte de a fi folosit la supă. Dacă ne grăbim, se poate folosi și crud, fără a mai fi copt în prealabil.

Dar iată care sunt ingredientele de care avem nevoie:

  • 1 kilogram de dovleac
  • 3 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 păstârnac
  • 1 lingură semințe de chimen
  • ½ l apă sau supă de pui/vită
  • ulei de floarea-soarelui
  • sare, piper

Dovleacul se spală bine, se taie în bucăți potrivite, se stropește cu puțin ulei de floarea-soarelui și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Se pot adăuga și celelalte legume – ceapa, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul – spălate și curațate de coajă. Este ideal ca temperatura să se păstreze scăzută, iar legumele să se coacă mai încet. Gustul va fi mult mai bun. Va dura aproximativ o oră, dar merită!

După ce legumele s-au copt, se pun în blender cu apă sau supă și se pasează până se obține o cremă care se va pune la fiert câteva minute. Supa se poate servi fierbinte sau rece și, în funcție de preferințe și de creativitatea fiecăruia, se pot adăuga crutoane, semințe de dovleac, brânză, semințe de chimen etc.

Pentru crutoane se poate folosi pâine integrală sau albă tăiată cuburi, stropită cu puțin ulei de floarea-soarelui sau chiar de dovleac. După preferințe, se pot adăuga diferite ierburi aromatice peste bucățile de pâine înainte de a fi introduse la cuptor. Se lasă aproximativ jumătate de oră la cuptor și apoi se scot și se adaugă în supă. În cazul în care pregătim o cantitate mai mare de crutoane este bine să le păstrăm într-o pungă de hârtie sau într-un recipient de sticlă, după ce s-au răcit.

casetă

Beneficii pentru sănătate

Cu un conținut mare de vitamina A, dovleacul este una dintre legumele cu cel mai scăzut nivel de calorii și o sursă bogată de fibre dietetice, antioxidanți, minerale și vitamine.

Potrivit Institutului Național al Cancerului, dovleacul conține beta-caroteni antioxidanți ce pot ajuta în prevenirea cancerului. Și semințele de dovleac sunt benefice, acestea fiind bogate în fitosteroli ce ajută la diminuarea colesterolului LDL (numit și „colesterol rău“).

Tot datorită antioxidanților, consumul de dovleac ne ajută și la menținerea frumuseții pielii, prevenind apariția ridurilor și a petelor ce apar odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, datorită conțintului mare de potasiu, este recomandat a se consuma după efort fizic. Pe lângă energia pe care o dă, potasiul ajută la restabilirea organismului după efort susținut.

Simona Nicole DAVID


Vizualizari 4201
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai multe din această categorie: « Edenul rustic
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti