Scris de Lumea Satului în . Publicat în Zootehnie.
Fermier la 19 ani care mizează pe zootehnie în ferma de bovine din Roman
Alexandru Popa este din această toamnă student la specializarea Zootehnie din cadrul Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din Iași, iar timpul liber și-l va petrece în continuare în ferma zootehnică a familiei - o fermă de bovine cu un efectiv de 100 de capete, care se află în municipiul Roman, județul Neamț. De ce mizează acest tânăr pe studiile superioare? Iată ce ne transmite.
Alexandru Popa are 19 ani, este din municipiul Roman, județul Neamț, și a absolvit Liceul Tehnologic „Vasile Sav“. Tânărul a ales zootehnia, deoarece a dorit să continue și să modernizeze în același timp businessul de familie, o fermă de vaci care se află pe piață de aproximativ două decenii.
„Efectivul de animale este alcătuit din două rase de animale, rasa Brună, aceasta fiind cea predominantă, restul animăluțelor fiind din rasa Bălțată românească. Ferma noastră a prins contur în urmă cu 19 ani, în momentul în care tatăl meu a achiziționat un mic efectiv de animale, acesta fiind reprezentat de cinci vițele din rasa Brună, urmând ca pe viitor ferma să fie modernizată prin intermediul unui proiect SAPARD finalizat în anul 2009. Pentru baza furajeră deținem o suprafață de 30 de hectare teren arabil proprietate, 45 ha pășune concesionate de la primărie și 25 ha teren arabil arendat. Pot spune că eu și ferma am crescut împreună, iar acest aspect m-a determinat să dezvolt o pasiune și o iubire față de animale, rezultând ferma în care lucrez zilnic cu o mare iubire și pasiune. Să fii pasionat de acest domeniu este la superlativ, eu unul ador tot ceea fac și este minunat să am grijă de niște animăluțe atât de cuminți și simpatice, este extraordinar de frumos când o faci din pasiune, încât nu există grad de comparație. Fiecare zi petrecută în fermă m-a ambiționat să am o mulțime de planuri pe viitor, respectiv de a dezvolta ferma de animale până la un efectiv de 300 de văcuțe. Am ales să urmez studiile superioare în zootehnie pentru a-mi dezvolta cunoștințele în acest sector, dar mai ales în ceea ce privește managementul fermei“, a specificat Alexandru Popa, tânărul crescător de animale din județul Neamț.
Beatrice Alexandra MODIGA
fermieri, zootehnie, Neamt, Roman, ferma de bovine
- Articol precedent: A lăsat profesia de polițist pentru 600 de mioare Prec
- Articolul următor: Ciobănaș care a lăsat străinătatea pentru o fermă de 500 de oi Următor
Alte articole:
Mănăstirea Durău, timpul oprit la pendula luminii
Scris de Lumea Satului în .
Nu departe de Cascada Duruitoarea, unde falnicul Ceahlău te cuprinde cu aerul său plin de răcoare, șade retrasă într-un colțișor, înconjurată de atâta verdeață și multicolore flori ce au căpătat și ele din sfințenia locului, Mănăstirea Durău, ce poartă hramurile „Buna Vestire“ și „Sf. Pantelimon“.
Nepoata domnitorului Moldovei Vasile Lupu, maica Mariana, a viețuit aici împreună cu alte maici încă din anii 1600. Prima dovadă a mănăstirii este relevată într-un document din anul 1779, în timpul stareței Nazaria. Însă Shimonahia Nazaria, după aproximativ zece ani, a plecat împreună cu restul maicilor la Mănăstirea Văratec.
Mitropolitul Țării Moldovei, Veniamin Costachi, a simțit chemarea către fostul pământ sihăstresc și a binevoit să schimbe locul deja părăsit în schit de călugări, după anii 1800.
Biserica strașnică de acum, împrejurul căreia necondiționat se înalță păsările dansând prin cântecul plin de curcubeu, a fost ridicată prin anii 1830 în locul celei de lemn, care, în tandem cu vremea, s-a șubrezit și ea. La noua construcție au participat printre alții călugări, Shimonahia Safta Brâncoveanu, iar negustorii Gheorghe și Ioan Prosie, Vasile Iliovici au plătit toate cele necesare.
Turnul Clopotniță a fost ridicat la începutul sec. al XIX-lea; la etajul inferior se află un paraclis ce poartă hramul „Schimbarea la față“, mai multe icoane și obiecte de seamă bisericești, iar la cel superior sunt clopotele.
Cu osteneală și dăruire, pictorul de origine greacă, Haralambie Agnostul, a pictat în ulei lemnul de tei al catapeteasmei și al pridvorului bisericii, dar și un tablou votiv unde sunt amintiți cu litere chirilice părinții Macarie, Pimen și Ghervasie de la Neamț.
Spre jumătatea anilor 1900 au fost pictați și însuflețiți pereții interiori ai bisericii cu dăruirea bine-cunoscutului pictor, cronicar, ceramist Nicolae Tonitza și a ucenicilor săi de la Academia de Arte Frumoase din Iași, așa cum reiese și din scrierea de la intrarea în pronaos. Cu o căldură aparte și estompare plăcută, a fost folosită tehnica encaustică, unică în acel timp în România și destul de puțin folosită în lume, în care picturile ating sensibil portul, chipul și îndeletnicirile sătenilor din aceste locuri.
Mănăstirea Durău a trecut de-a lungul timpului prin mai multe episoade, a fost desființată după jumătatea anilor 1900; a fost transformată în biserică de parohie sub atenta protecție a celui ce urma să fie arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ieromonahul Pimen Zainea. Ulterior, a devenit schit de călugări, iar după înființarea stațiunii Durău, comuniștii au decis demolarea mai multor locații de cult în anul 1977, printre acestea și biserica Sf. Sofia, ce se afla în fostul cimitir al mănăstirii.
Schitul de călugări a devenit mănăstire de maici în 1991 cu ajutorul actualului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci mitropolit Daniel Ciobotea; a fost întemeiat Centrul „Sf. Daniil Sihastru“, ce își dorea să reliefeze într-un mod cât mai prompt învățăturile creștine. Acesta a fost sfințit de către cel considerat succesorul Sf. Apostol Andrei, patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului.
Strecurate printre brazii cei pururea verzi, cele trei turle ale bisericii „Buna Vestire“ acoperă frunțile tuturor credincioșilor ce intră negreșit în sfântul lăcaș, în care pridvorul, naosul, pronaosul, altarul sunt simplu delimitate prin pereți ori uși inscripționate cu caractere chirilice, de care adesea ne sprijinim nu atât cu trupul, cât mai ales cu gândul. În biserică se află, de asemenea, și prețioasa icoană din argint a Maicii Domnului din sec. al XVIII-lea, ce face minuni pentru cei ce se roagă și îngenunchează cu speranță în fața acesteia.
Clopotnița din lemn ridicată în anii 1800, casa construită de mitropolitul Veniamin Costachi de lângă biserică, pietrele mormintelor ce amintesc de protosinghelii Serafim Ionescu și Chesarie Stele fac parte din acest decor plin de încărcătură spirituală.
Ca și Vasile Alecsandri, Alexandru Vlahuță, ce au poposit la un moment dat pe aceste meleaguri, uneori înfometați, alteori osteniți, la fel și eu, un simplu călător, m-am oprit în zilele Sărbătorilor Nemțene să primesc harul presărat printre toate floricelele miresici de la marginea aleii, crinii, trandafirii, iarba udată de ploaia divină ce dau acea stare de calm și timp oprit la pendula luminii, în care ai vrea să mai rămâi încă puțin aici, la Mănăstirea Durău.
Aurora GRIGORE
RALF 2024 – Romanian Agriculture Leadership Forum
Scris de Lumea Satului în .
„Agricultura pregătită pentru viitor” este o chemare la acțiune pentru colaborare, inovare și adaptare la schimbările viitoare, asigurând sustenabilitatea, productivitatea și competitivitatea fermelor.
Acum, mai mult ca oricând, este vital să ne concentrăm pe pregătirea pentru viitor a fermierilor și a fermelor. Schimbările rapide din agricultură, datorate progreselor tehnologice, modificărilor climatice și cerințelor de sustenabilitate, cer adaptabilitate și inovare. Agricultura de precizie, automatizarea și inteligența artificială pot îmbunătăți eficiența, productivitatea și sustenabilitatea fermelor, prin practici agricole reziliente și conservarea resurselor naturale. Competitivitatea pe piața globalizată impune acces la piețe internaționale și strategii de marketing inovatoare. Forumul RALF oferă fermierilor o platformă unică pentru a învăța din experiențele altor țări, a adopta cele mai bune practici și a se pregăti pentru viitor.
În ultimii 8 ani, RALF a reunit mari fermieri români, producători, procesatori, antreprenori și companii inovatoare, alături de invitați din toate țările europene, facilitând un amplu schimb internațional de bune practici.
Data:
- 7 noiembrie 2024, Seara Marilor Fermieri
- 8 Noiembrie 2024, Forumul RALF
Locația: - JW Marriott Grand Hotel, București
Mai multe detalii: https://romanianagriculture.ro/
Cum e să fii inginer agronom pe o suprafață de 5.000 de ha?
Scris de Lumea Satului în .
Agricultura te ține conectat la realitate și nu te lasă să ai somn. Nu e deloc ușor să fii fermier, dar satisfacția pe care o ai atunci când vezi lanurile în bătaia vântului și recolta bogată dintr-un an bun compensează greutățile și te motivează pentru anul următor, ne spune inginerul agronom Ionuț Radu, un tânăr care coordonează 5.000 ha de porumb la Zărnești, județul Neamț, suprafață ce aparține societății TCE Agricultură (fosta TCE Trei Brazi). Cum e ca tânăr să ai această meserie, dar și care sunt cele mai mari provocări și satisfacții în agricultură aflăm chiar de la acesta.
În curând, 2.000 ha de suprafață irigată
„De nouă ani de zile lucrez în cadrul societății TCE Agricultură (fosta TCE Trei Brazi). Exploatăm o suprafață de aproximativ 5000 de hectare, compusă preponderent din cultura favorită a noastră, porumb, porumb siloz și porumb loturi de hibridare, de asemenea din soia și floarea-soarelui, dar și cereale de toamnă, grâu și orz. Proiectul sistemului de irigații s-a implementat acum 4 ani, când am dat startul proiectului, ideii, iar anul acesta în primăvară s-a conturat primul tronson utilizabil de 980 de hectare, sperând ca la finalul anului să avem posibilitatea să irigăm 2.000 de hectare“, adaugă inginerul agronom al societății.
Agricultura, un domeniu provocator
Este o muncă extraordinar de frumoasă, un loc de muncă plin de provocări și de satisfacții, mai punctează Ionuț.
„Acest domeniu este provocator din multe alte puncte de vedere, de exemplu al programului, al stresului, al nivelului de cunoștințe pe care trebuie să-l deții. Nu este un job ușor, dar ceea ce m-a determinat în primul rând a fost munca în aer liber, eu personal n-aș fi putut niciodată să lucrez între patru pereți. Am căutat ceva apropiat de a lucra cu oamenii, a lucra în spațiu deschis, și faptul că am avut contact de mic cu agricultura, la nivel rudimentar, datorită bunicului, m-a făcut să merg spre această ramură“, mai specifică Ionuț.
Cel mai greu lucru pentru un inginer agronom este să te confrunți cu imprevizibilul, adaugă inginerul agronom de la TCE Agricultură (fosta TCE Trei Brazi).
„Cel mai greu lucru pentru mine a fost să fiu nevoit să întorc o cultură. În momentul în care ai muncit pentru înființarea ei, te-ai gândit unde să o amplasezi, să pregătești terenul, să semeni, cum poți fertiliza, să ai grijă de ea, dintr-o anumită greșeală sau o anumită calamitate, ajungi să îți vezi cultura distrusă. Pentru mine a fost cea mai mare provocare, cel mai dificil lucru la care a trebuit să fac față.“
Nevoia de hrană nu va fi niciodată substituită de roboți
IT-ul poate sau urmează să fie înlocuit de către inteligența artificială, mai adaugă tânărul din Neamț.
„Multe lucruri pot fi înlocuite de către roboți sau de către inteligența artificială, însă nevoia de hrană nu va fi niciodată substituită de nimic, suntem datori să producem hrană, suntem datori să producem proteină vegetală și proteină animală, de aceea se vor căuta mereu oameni pregătiți sau mai puțin pregătiți, dar dornici să învețe în domeniul agriculturii. Este o nevoie foarte mare de oameni muncitori, de tineri care să-și dorească să cunoască și le-aș recomanda să citească, să se informeze cât mai mult, suplimentar față de ceea ce au făcut pentru o materie, pentru un examen, pentru o notă. Când ajungi în câmp, experiența practică de aici va fi cu totul alta și, dacă ar avea posibilitatea, chiar și gratuit, noi chiar căutăm oameni, chiar și contracost, să ajungă în fermă, să facă practică și să pună întrebări inginerului agronom, pentru că astăzi tehnologiile sunt diferite, terenurile sunt diferite, mentalitățile sunt diferite. După 9 ani de zile, sunt anumite parcele, terenuri care îmi demonstrează cât de puține știu.“
Muncă continuă de digitalizare
„Este o muncă continuă să aduci improvizații care să te ajute, pentru că trebuie să deții un pachet de cunoștințe din ce în ce mai bogat. Te ajuți de aceste tehnologii, dar într-adevăr îți salvează timp sau îți salvează energie de a te mișca într-un anumit loc. Am ajuns în punctul în care ne monitorizăm o parte dintre mecanizatori, nu neapărat din punctul de vedere al vitezei, dar noi am reglat un utilaj pe o anumită densitate, plecăm de lângă el la alt utilaj pentru că nu putem fi prezenți în mai multe locuri în același timp și, cu ajutorul tabletei sau telefonului, putem vedea dacă mai mulți parametri se modifică. Nu este ușor să ții pasul cu tehnologia, de aceea recomandarea mea este să nu te plafonezi în nici un caz. Dacă ai ajuns în punctul acela în care să consideri că stăpânești lucrurile, că este suficient, ai greșit, acolo este o greșeală, pentru că în niciun an, nicio tehnologie nu este aceeași, fiecare an e diferit, putem avea o anumită sumă de temperaturi în luna martie, în 2024, alte temperaturi în 2025, nu putem aplica aceleași substanțe sau nu vom putea semăna în aceeași epocă, așa că trebuie să ne adaptăm în fiecare an“, încheie ing. agronom Ionuț Radu, care coordonează 5.000 ha de porumb la Zărnești, județul Neamț, suprafață ce aparține de TCE Agricultură (fosta TCE Trei Brazi).
Beatrice Alexandra MODIGA
Anunț APIA cu privire la Campania 2024
Scris de Lumea Satului în .
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 sa demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024.
În Campania 2024, Comisia Europeană și statele membre susțin menținerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70 % pentru intervențiile sub formă de plăți directe în temeiul titlului III capitolul II din Regulamentul (UE) 2021/2115 și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală bazate pe suprafață și pe animale din cadrul titlului III capitolul IV din Regulamentul (UE) 2021/2115.
Această măsura se va vota la nivelul Comisiei Europene în data de 05.09.2024.
Precizăm că plățile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se vor face în lei, la cursul de schimb valutar ce va fi stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2024 și va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar plățile pentru schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9756 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 29.12.2023 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr.1/2024 din data de 03.01.2024.
Totodată, APIA reamintește fermierilor, care au depus cerere de plată în Campania 2024, că în această perioadă inspectorii APIA și cei ai instituțiilor de specialitate delegate desfășoară controlul la fața locului pentru cererile eșantionate în acest scop, în conformitate cu OMADR nr. 292/16.07.2024 pentru aprobarea Instrucțiunii nr. 16/1/05.07.2024, precum și pentru aprobarea Procedurii operaţionale privind activitatea de control clasic pe teren, aplicabilă în campania 2024.
Cu toate că în acest an Campania de depunere a cererilor de plată a început cu o lună mai târziu decât în anii precedenți, termenul de finalizare a controalelor pe teren este de cel târziu până la data de 11 octombrie, cu excepția controalelor pentru cerințele/obligațiile specifice, care se vor efectua în iarnă sau în primăvara anului următor.
Reamintim fermierilor că, în afara controalelor efectuate de inspectorii APIA, următoarele instituții efectuează controale specifice, astfel:
- Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) – efectuează controalele pentru verificarea respectării de către fermieri a cerințelor legale în materie de gestionare SMR 5-6 si SMR 9-11, pentru toți fermierii selectați la condiționalitate;
- Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) – efectuează controalele în cazul fermierilor selectați în eșantionul de condiționalitate (SMR 7 și SMR 8) și M10 (Agromediu și Climă);
- Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) – efectuează controalele delegate în sectorul zootehnic.
Efectuarea controlului pe teren reprezintă o cerință obligatorie impusă de legislația comunitară și o etapă premergătoare efectuării plăților finale.
În ceea ce privește procentul fermierilor controlați până la data de 06.08.2024 inclusiv, procentul este de 31,87% din eșantionul total, iar procentul parcelelor verificate la fața locului este de 32,3% din totalul parcelelor de controlat.
În cazul în care fermierii refuză efectuarea controlului pe teren, cererea de plată va fi respinsă de la plată.
Reamintim că în Campania 2024, au fost selectați pentru control clasic pe teren - sector vegetal un număr total de 7.912 fermieri, pentru controlul clasic pe teren - sector zootehnic un număr de 5.356 fermieri, iar pentru controlul pe teren privind condiționalitatea – 1.314 fermieri.
Ca în fiecare an, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură se bazează pe cooperarea și sprijinul fermierilor pentru ca această activitate să se desfășoare în mod corespunzător.
Cultivarea competențelor viitorilor fermieri pentru o producție alimentară durabilă
Scris de Lumea Satului în .
Viitorul agriculturii este un subiect central de discuție pentru fermieri, companii agricole, guverne și instituții de cercetare, deoarece aceștia caută soluții inovatoare pentru a aborda provocări precum schimbările climatice, securitatea alimentară și practicile agricole durabile. Se desfășoară o mulțime de cercetări științifice, se iau măsuri economice și durabile, dar, împreună cu toate acestea, trebuie să avem în vedere o piesă fundamentală a acestui puzzle: generația următoare de fermieri. Echiparea tinerilor cu competențele și cunoștințele necesare este esențială pentru a răspunde cerințelor viitoare, iar investiția în educația agricolă și inovație este modalitatea de a împuternici o nouă generație de fermieri să transforme sistemele noastre alimentare și să promoveze protecția mediului.
Agricultura este o activitate în care diferite generații au ocazia să lucreze împreună, unde familiile transferă cunoștințele acumulate de-a lungul anilor către cei tineri, care vor continua să scrie istoria agriculturii în întreaga lume. Fiind o companie internațională de cercetare și dezvoltare în agricultură, noi, la Corteva Agriscience, deservim aproximativ 10 milioane de fermieri și clienți în 125 de țări, iar această poziție ne permite să observăm îndeaproape realitatea de pe teren. Cu nevoia urgentă de producție alimentară sustenabilă crescând în fiecare zi, importanța cultivării unei noi generații de fermieri cunoscători și competenți nu a fost niciodată mai critică. Puterea experienței și tradiției venind împreună cu mentalitățile proaspete și inovatoare. Oportunitățile de stagii pe care Corteva le oferă tinerelor talente din întreaga lume le oferă șansa de a dezvolta competențe care depășesc cunoștințele de agronomie și care vor fi cruciale pentru ca viitorii lucrători agricoli să prospere:
- Nivel avansat tehnologic. Pe teren, în aer sau printr-un spațiu de stocare virtual, există multe modalități noi și interesante de a produce mai multă mâncare folosind mai puține resurse. Unele dintre aceste inovații ar putea modela sau chiar revoluționa agricultura viitorului, sporind eficiența, durabilitatea și productivitatea în agricultură.
- Adaptabilitate și reziliență. Capacitatea de a se adapta la schimbări este esențială în agricultură și în această lume în continuă transformare. Anticiparea riscurilor, implementarea practicilor de management proactiv și învățare continuă și adaptarea la informații, condiții și nevoi noi sunt modalități prin care fermierii pot naviga incertitudinea cu încredere, asigurând producția alimentară durabilă și contribuind la securitatea alimentară globală.
- Comunicare și colaborare. Într-o piață globală tot mai interconectată, comunicarea clară și interacțiunea deschisă și colaborativă între părțile interesate asigură că fermierii pot naviga dinamicile comerțului internațional, pot susține politici agricole care sprijină producția și pot construi alianțe care îmbunătățesc productivitatea agricolă și protecția mediului.
- Implicarea comunităților. Construirea relațiilor cu comunitățile locale trebuie să fie mai mult decât angajarea vecinilor în activități de muncă sau accesul direct la piață. Înseamnă promovarea transparenței în practicile agricole, colaborarea la eforturi locale de conservare, susținerea inițiativelor de sănătate și educație comunitară și contribuirea la bunăstarea generală a acestora. Aceasta este cheia pentru a construi încredere, a promova parteneriate și a demonstra un angajament real pe termen lung față de societate.
Prin adoptarea acestor competențe, generația următoare de lucrători agricoli se poate asigura că industria continuă să prospere ca un pilon al dezvoltării durabile și al securității alimentare la nivel mondial. Cultivarea acestor cunoștințe necesită un efort concentrat nu doar din partea instituțiilor educaționale, ci și a factorilor de decizie politică și a afacerilor agricole în sine. Investind în programe educaționale direcționate sau oferind stagii relevante în câmp, putem oferi o asigurare în legătura cu șansa fermierilor aspiranți de a primi competențele necesare pentru a reuși într-un peisaj agricol în rapidă evoluție.
OpEd dedicat Zilei Mondiale a Tinerilor cu Abilități, 15 iulie
Autor: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est la Corteva Agriscience
Productivitatea fermierilor crește în condiții de secetă cu soluții pentru culturi reziliente de rapiță
Scris de Lumea Satului în .
Conform datelor recente furnizate de Observatorul European al Secetei (EDO)1, țările europene au experimentat condiții severe și prelungite de secetă de peste doi ani, afectând semnificativ agricultura din cauza temperaturilor extreme și a lipsei de precipitații. La nivel local, fermierii români sunt, de asemenea, afectați de acești factori, confruntându-se cu provocări continue în ceea ce privește productivitatea și profitabilitatea culturilor, subliniind necesitatea unor soluții specializate pentru a-i ajuta să prospere.
Având în vedere efectele secetei asupra peisajului agricol al României, fermierii trebuie să fie adaptabili în selectarea culturilor care pot prospera în aceste condiții dificile, cum ar fi rapița. Rezistența rapiței la diverse condiții climatice o face o alegere ideală pentru multe regiuni agricole din țară, iar ciclul său de creștere relativ scurt permite fermierilor să utilizeze eficient terenul.
Rapița este foarte profitabilă pentru fermieri. Cu toate acestea, este esențial să se ia în considerare rezistența silicvelor de rapiță la scuturare în timpul recoltării. Alegerea hibrizilor de rapiță potriviți este o decizie importantă pentru fermierii care doresc să își maximizeze potențialul de producție și să minimizeze pierderile din cauza deschiderii silicvelor înainte sau în timpul recoltării.
Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în agricultură, facilitează fermierilor români accesul la soluții precum hibrizii de rapiță Pioneer®, adaptați la condițiile specifice de sol și climat din regiune. Acești hibrizi sunt apreciați nu doar pentru productivitatea lor ridicată, ci și pentru calitatea superioară a culturii datorită trăsăturilor genetice avansate. Hibrizii de rapiță Pioneer® sunt concepuți pentru a rezista la scuturare, a se adapta la condițiile de secetă și a se stabili rapid în sezonul de creștere.
De exemplu, hibrizii de rapiță PT314 și PT315 oferă o eficiență superioară a utilizării azotului, un conținut ridicat de ulei și o rezistență puternică la boli. În plus, hibridul Pioneer® PT303 Sclerotinia Protector este foarte apreciat de fermierii români pentru rezistența sa excepțională la sclerotinia. Noul hibrid Pioneer® PT312 Sclerotinia Protector oferă, de asemenea, beneficii remarcabile, inclusiv rezistență la scuturare, productivitate ridicată, toleranță excelentă la boli, dezvoltare rapidă în toamnă și adaptabilitate pentru semănat târziu.
Roland Heilman, un fermier din Tărian, județul Bihor, a plantat 100 de hectare de rapiță în toamna anului 2023 pe ferma sa de 600 de hectare, Mady Speed Int SRL. Hibridul Pioneer® PT303 Sclerotinia Protector, semănat după o cultură de grâu, a avut un randament de 5.840 kg/ha: "Am început recoltarea la sfârșitul lunii iunie, iar producția a fost excelentă. PT303 este un hibrid remarcabil. Anul trecut am fost norocoși cu ploaia și am plantat 100 de hectare de rapiță, în întregime cu hibrizii Pioneer® PT303 Sclerotinia Protector și PT313," a spus Roland.
Prin angajamentul față de inovație și sustenabilitate, fermierii din România pot depăși provocările agricole actuale și viitoare, asigurând un viitor prosper și durabil pentru generațiile următoare. Corteva Agriscience sprijină această misiune oferind acces la cele mai noi și mai eficiente tehnologii, disponibile în catalogul pentru rapiță din 2024.
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Semințe, România și Republica Moldova
Târg Regional de Zootehnie, Utilaje Agricole și Produse Tradiționale organizat la Botoșani
Scris de Lumea Satului în .
La Botoșani a avut loc cea de-a XVI-a ediție a unuia dintre cele mai importante târguri agro-zoo din Moldova. Este un eveniment cu tradiție care adună producători, fermieri, dar și mii de vizitatori. Pentru două zile, Botoșaniul a devenit un adevărat pol al zootehniei românești.
Sute de producători și fermieri, hub-uri de dezbatere și informare în domeniul agro-zoo, parade, expoziții și peste 15.000 de vizitatori. Acesta este bilanțul Târgului Regional de Zootehnie, Utilaje Agricole și Produse Tradiționale Botoșani, unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate agriculturii și zootehniei din Moldova.
Evenimentul a fost organizat în perioada 11-12 mai la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popouți, comuna Răchiți, o instituție unicat în Europa, renumită mai ales prin producerea pe linie genetică a rasei karakul de Botoșani. Târgul are deja o tradiție în nordul Moldovei, fiind organizat anual, de 16 ani încoace.
Târgul a fost dedicat, așa cum spun și organizatorii, fermierilor și producătorilor din nordul Moldovei. Prin intermediul acestui eveniment aceștia au putut să-și etaleze cele mai frumoase exemplare, să se mândrească cu rodul muncii și, totodată, să facă schimb de experiență.
Totodată, au avut loc întâlniri cu specialiști din zona agro-zoo, dar și cu autoritățile. De altfel, prima zi de festival, sâmbătă, 11 mai, ceva mai „tehnică“, a debutat cu o întâlnire cu fermierii în cadrul stațiunii de cercetare.
Acest festival al producătorilor și fermierilor atrage ca un magnet zeci de mii de vizitatori. Anual, sunt așteptați în jur de 15.000 de oameni care vin să vadă exemplare de elită ale fermierilor, să deguste bunătățile producătorilor și să facă cumpărături. Totul condimentat cu oaie și purcel la proțap și cu muzică foclorică.
Târgul agro-zoo de la Popouți este locul perfect unde se întâlnesc cererea și oferta. La intrarea în zona târgului se află o adevărată piață mobilă, unde expun doar producătorii autentici, de la ciobani cu caș proaspăt și alte tipuri de brânzeturi de la stână și până la apicultori autentici.
Având în vedere că Botoșaniul este „o țară“ a iazurilor, nu au lipsit nici producătorii de bunătăți tradiționale din pește, de la zacuscă la pești afumați. Miile de vizitatori au fost îmbiați și de mirosul plăcintelor și bunătăților tradiționale de patiserie, dar și de cel al mezelurilor de la producătorii locali de preparate din carne.
Cel mai așteptat moment al târgului este mereu cea de-a doua zi, a porților deschise, a paradelor și expozițiilor
În acest an s-a pus un accent deosebit pe crescătorii locali de animale. În majoritatea spațiilor s-au aflat cele mai frumoase exemplare de karakul de Botoșani, un adevărat brand al județului în materie de zootehnie. De altfel, a și fost organizată o paradă a celor mai performanți și mai frumoși berbeci din rasa karakul de Botoșani. Nu au lipsit nici crescătorii de capre de rasă, dar și de bovine cu exemplare deosebite.
Într-o zonă special amenajată au putut fi admirați și cai de rasă, aduși de fermierii botoșăneni pasionați de cabaline. Senzație, mai ales în rândul vizitatorilor, au făcut și frumoasele exemplare de câini ciobănești angrenați într-o paradă dedicată animalelor de la fermă.
În total, au fost prezenți nu mai puțin de 70 de crescători de ovine, 20 de crescători de bovine, plus crescători de cai, capre, păsări de curte, iepuri, porumbei și câini.
„Este un eveniment de mare anvergură, unde unul dintre momentele mult așteptate este parada berbecilor karakul de Botoșani, dar și o prezentare a taurinelor“, a precizat Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popouți.
Fiind un târg dedicat în special fermierilor și producătorilor, a fost amenajată și o zonă pentru tehnică agricolă, cu o diversitate aparte, de la mici autoutilitare pentru munca în fermă până la tractoare și combine agricole.
„Ne interesează foarte mult acest aspect, pentru că fermierii au astfel posibilitatea de a vedea oferta de utilaje și mai ales modul în care ar putea să le și achiziționeze“, a mai mai precizat Ionică Nechifor, director la Stațiunea de Cercetare Popouți.
Târgul de la Popouți a fost organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, împreună cu Stațiunea de Cercetare de la Popouți, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, alături de Asociația Crescătorilor de Taurine și Primăria Răchiți.
Beatrice Alexandra MODIGA
Fermierii au acces la soluții pentru maximizarea productivității în condițiile infestării cu ambrozie în culturile agricole
Scris de Lumea Satului în .
Efectele schimbărilor climatice asupra culturilor fermierilor din România și Republica Moldova îi determină pe aceștia să apeleze la soluții inovatoare care să-i ajute în maximizarea productivității și profitabilității. Selecția atentă a produselor eficiente de protecția plantelor poate contribui semnificativ la eliminarea buruienilor pentru a câștiga suficiente resurse de apă, nutrienți, lumină și spațiu disponibil dezvoltării culturilor.
O atenție deosebită trebuie acordată menținerii buruienilor sub control în lunile de vară. În ambele țări, una dintre cele mai comune buruieni invazive, ambrozia sau Ambrosia artemisiifolia, provoacă pierderi vizibile de recoltă, precum și pierderi financiare pentru fermierii români și moldoveni. Reprezintă totodată și un risc pentru sănătate, care necesită un control al efectelor acestora atât la nivelul autorităților, cât și la nivelul persoanelor care suferă de alergii sau sensibilitate la polenul acestei plante.
Conform programului Sustainable Agriculture Research and Education (SARE)1 semințele de ambrozie supraviețuiesc ușor iernilor blânde și germinează în masă primăvara. O plantă de dimensiuni medii poate produce până la 40.000-150.000 de semințe și poate rămâne viabilă în sol până la 40 de ani, având o adaptabilitate ecologică ridicată1. Odată stabilită într-un sol favorabil, emite rădăcini imediat și infestează rapid solul, lipsindu-l de umiditate și nutrienți. Acest lucru este posibil datorită rădăcinilor sale, pentru că ambrozia poate pătrunde până la 3-4 metri adâncime în sol, permițându-i să extragă umiditate din straturile mai adânci. Conform studiilor realizate la nivel european2,3, proprietățile ambroziei care îi permit să lipsească plantele de cultură de elementele necesare creșterii și dezvoltării au capacitatea de a reduce producția de soia cu 85%, un procent semnificativ pentru productivitatea agricolă. De asemenea, pierderea medie a producției de floarea-soarelui4 este estimată la 300 kg pe hectar .
Recoltarea timpurie a culturilor poate juca un rol important în controlul ambroziei. Deoarece ambrozia nu este prezentă doar pe câmpurile cultivate, ci și în zonele învecinate, se recomandă acordarea de atenție marginilor zonelor necultivate în timpul recoltării, deoarece ambrozia poate reinfecta zona. Curățarea atentă a combinei după recoltarea unui câmp infestat cu ambrozie contribuie semnificativ la prevenirea răspândirii ulterioare a acesteia. Alte metode de combatere a ambroziei includ rotația culturilor, lucrările solului și utilizarea soluțiilor de protecție a plantelor inovatoare.
Pentru managementul eficient al controlului buruienilor, erbicidele auxinice sunt utilizate cu încredere de fermieri, datorită structurii lor chimice din ce în ce mai complexă. Arylex™, unul dintre cele mai eficiente ingrediente active inovatoare din portofoliul companiei internaționale de cercetare și dezvoltare agricolă Corteva Agriscience este primul membru al unei noi clase structurale de ingrediente active auxinice sintetice, acizii arilpicolinici, care pătrund ușor în plantă și se acumulează prin transport la punctele active de creștere. Are o acțiune excelentă împotriva ambroziei și a altor buruieni importante, ceea ce transformă molecula într-o soluție bună pentru gestionarea eficientă a rezistenței buruienilor.
În funcție de tipul de cultură, fermierii români și moldoveni pot utiliza produse din portofoliul Corteva adecvate, care conțin ingredient activ Arylex™ și oferă o gamă largă și un spectru de activitate împotriva principalelor buruieni anuale și bianuale. De exemplu, în România erbicidul postemergent Korvetto™ este destinat culturilor de rapiță, erbicidul Pixarro™ Super este o soluție eficientă pentru cultura de păioase, iar erbicidul postemergent Viballa® este una dintre cele mai populare opțiuni printre fermieri la culturile de floarea-soarelui. De asemenea, în Republica Moldova, Slash™ EC este eficient pentru culturile de rapiță, iar Helianthex™ este considerat cea mai bună soluție pentru combaterea ambroziei și a altor buruieni cu frunze late din floarea-soarelui.
Cosmin Karscu, fermier la Trovatore SRL în județul Timiș, România, cu o suprafață de 700 de hectare de floarea-soarelui a testat erbicidul Viballa® în ultimii doi ani și a observat imediat efectul: „Orice fermier știe că dușmanul numărul unu al culturii de floarea-soarelui în condiții de precipitații este ambrozia, iar anul trecut în zona noastră nivelul de ploi și temperaturi extreme în luna iunie au favorizat apariția buruienii. Ambrozia afectează foarte mult producția, nu doar din prisma consumului de nutrienți destinați florii-soarelui, ci și din prisma faptului că odată ajunsă la maturitate, tu când recoltezi, recoltezi și sămânța de ambrozie, ceea ce ridică probleme foarte mari la vânzare. Am testat produsul Viballa® și chiar din prima zi se vedea efectul foarte bine, pentru că nu aveam doar o ambrozie mică de 10-12 cm, ci aveam o ambrozie de tip tufă de 1 metru, care a doua zi era toată ofilită după aplicarea erbicidului. Un alt aspect important a fost că am aplicat erbicidul foarte târziu, în sensul în care butonul era deja vizibil, dar acoperit de frunze, deci poți prinde a doua și a treia tură de ambrozie. În ciuda acestui fapt, la aplicarea Viballa®, floarea și-a revenit foarte bine și cu siguranță o să-l folosim pe mai mult de jumătate din suprafața pe care o avem, pentru că este ceva de viitor, cu acțiune excelentă pe cultura de floarea-soarelui.”
Corteva continuă să își extindă portofoliul de produse cu ingrediente active și moduri de acțiune noi pentru a oferi fermierilor din România și Republica Moldova soluții eficiente pentru controlul buruienilor invazive și obținerea unor niveluri superioare de productivitate a culturilor. Fermierii se pot informa și achiziționa produse de protecția plantelor discutând cu un expert Corteva, iar dacă doresc să afle mai multe detalii înainte de a cumpăra, pot contacta reprezentanții echipei de vânzări.
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova, Corteva Agriscience
3 Predicting abundances of invasive ragweed across Europe using a “top-down” approach - ScienceDirect
4 Formation Protéagineux : pois et féveroles 19 juin 2015 (terresinovia.fr)
SCDCB Dancu: „Vaca de lapte, o prioritate pentru zootehniști“
Scris de Lumea Satului în .
La Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu, a avut loc dezbaterea „Vaca de lapte, o prioritate pentru zootehniști“, ediția a II-a, care a avut loc marți, 23 aprilie, în comuna Holboca, județul Iași. Reprezentanții stațiunii au prezentat și activitatea, performanțele, producțiile și planurile de viitor ale unității de cercetare. Aflat în vizită cu această ocazie, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești“ (ASAS), Valeriu Tabără, a rămas impresionat de liniștea și curățenia din adăposturile de bovine, ceea ce este un semn că stațiunea funcționează la standarde înalte.
A fost prezentată și o expoziție cu peste 100 capete de animale de rasă Holstein și Sura de stepă.
Stațiunea Dancu, „pepinieră“ de vaci campioane
La stațiunea Dancu există un efectiv numeros de bovine de rasă. Vacile de elită sunt rezultatul reproducerii cu material seminal de la cei mai faimoși tauri din lume.
„S-a lucrat numai cu material seminal importat de la tauri foarte valoroși din rasa Holstein-Friza. Când vorbesc de Holstein vorbesc de tipul de peste Ocean și despre Friza europeană. La stațiunea Dancu, în decursul timpului, am activat linii foarte valoroase de tauri, chiar celebrități mondiale, cum ar fi RORA ELEVATION-3, P.F.ARLINDA CHIEF-8 și PACLAMAR BOOTMAKER-5“, a precizat Vasile Vintilă, director adj. tehnic la SCDCB Dancu.
Stațiunea Dancu „acoperă“, ca influență, o bună parte din zona de nord-est a Moldovei și are în efectiv următoarele rase:
Rasa Bălțată cu Negru Românească: la finalul lunii martie, erau înregistrate 628 de capete, din care 323 vaci (263 în lactație), 70 juninci, 37 vițele montate, 30 capete tineret mascul sub 6 luni etc. Această rasă are cea mai bună producție de lapte din stațiune, vacile producând, în total, 10.104 kg de lapte pe sezon de lactație (305 zile). În medie, o vacă în lactație produce 33,13 kg lapte/zi.
Rasa Bălțată Românească/Fleckvieh: numărul total de bovine din această rasă înregistrat la finalul lunii martie a fost de 105 exemplare, din care 48 vaci (34 în lactație, 14 în repaus mamar), 9 juninci, 4 vițele montate, 3 capete tineret mascul de peste 6 luni etc.
Rasa Sură de Stepă: pur românească, rasa Sură de Stepă face parte din „patrimoniul cultural“ al țării noastre, datorită istoriei lungi în agricultură. În prezent, SCDCB Dancu are în grijă 52 de exemplare, din care 33 de vaci, 3 juninci, 4 vițele montate, 3 capete tineret mascul de peste 6 luni etc.
Producția de lapte, ulterior vândut, contribuie la acoperirea cheltuielilor stațiunii care dispune de camere și aparate de muls. În medie, de la o vacă se obțin 28 de litri/zi.
„Noi mulgem 300 de animale pe zi și obținem 28 de litri pe cap de vacă“, a spus directorul SCSDC Dancu – Iași.
Litrul de lapte se vinde aici cu 2,2 lei
Directorul SCDCB Dancu, Ciprian Radu, a vorbit despre costurile și veniturile stațiunii. În 2023, cea mai mare parte a veniturilor (61%) au fost obținute din vânzarea laptelui/activități economice, 30% din subvenții de la Ministerul Agriculturii, 5% subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), 4% alte venituri operaționale.
Una dintre principalele probleme, prezentă nu doar la crescătorii de vaci de lapte, ci și la stațiuni, este prețul redus al laptelui. Potrivit reprezentanților SCDCB Dancu, laptele produs în stațiune se vinde cu 2,2 lei/litru. În condițiile în care mai mult de jumătate din venituri provin din vânzarea laptelui, iar pentru producerea acestuia costurile pe litru ajung la 2,1 lei, banii obținuți ajung abia pentru ca stațiunea să se mențină pe o linie de plutire, nu și pentru dezvoltare. O mare parte din cheltuieli sunt reprezentate de furaje. Fiind animale de rasă pură, de elită, cu cele mai înalte calități, vacile de la stațiunea Dancu necesită o dietă specială care este, însă, destul de costisitoare.
Conducerea stațiunii plănuiește, pentru a vinde mai scump laptele, parteneriate cu persoane juridice. „Vrem să ajungem să vindem litrul de lapte cu cel puțin patru lei“, a spus Ciprian Radu, directorul SCDCB Dancu.
În România, producția zootehnică are o pondere de 22% din valoarea totală a producției agro-alimentare, în condițiile în care respectiva pondere ar trebui să fie între 50-60%.
Beatrice Alexandra MODIGA
Corteva aniversează cinci ani de creare a valorii
Scris de Lumea Satului în .
Livrarea inovației revoluționare pentru a ajuta fermierii să asigure hrana lumii într-un mod sigur și sustenabil
În urmă cu cinci ani, Corteva s-a lansat ca o companie cu o singură misiune: să ofere constant soluții de vârf pentru a ajuta fermierii să asigure hrana lumii. De atunci, compania a ajutat fermierii să-și obțină producții mai mari – să producă mai multă hrană – prin creșterea numărului de produse inovatoare, inclusiv: soia Enlist E3®, sistemul de trăsături pentru soia numărul 1 din SUA; porumbul Vorceed® Enlist®, care oferă o protecție mai bună împotriva viermelui vestic al rădăcinilor de porumb (diabrotica virgifera); hibrizii de rapiță de toamnă proprii pentru a ajuta la satisfacerea cererii crescânde de biocombustibili, oferind fermierilor în același timp o sursă suplimentară de venituri; Reklemel™ activ, un nematocid selectiv, unic în felul său, care protejează culturile și menține un echilibru sănătos al organismelor benefice în sol; Adavelt™ activ, oferind o apărare foarte eficientă împotriva a peste 20 de boli în mai mult de 30 de culturi; și Utrisha™ N, un stimulator și optimizator fotosintetic care captează azot suplimentar din aer.
Pe 4 iunie, angajații și conducerea superioară a Corteva au comemorat cinci ani ca o companie independentă prin sunarea clopoțelului de deschidere a Bursei de Valori din New York.
„Acești cinci ani de colaborare cu fermierii și clienții ne-au arătat că munca pe care o facem la Corteva nu a fost niciodată mai urgentă sau mai importantă,” a declarat CEO-ul Corteva, Chuck Magro. „Fermierii din întreaga lume se confruntă cu presiuni tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, a noilor dăunători și boli, în timp ce li se cere să hrănească o populație în continuă creștere – și sunt rugați să facă acest lucru folosind aceeași cantitate de teren și resurse mai puține. La Corteva, suntem mândri să marcăm cinci ani de livrare a inovației care ajută fermierii din întreaga lume să abordeze în mod sigur și eficient fiecare dintre aceste probleme.”
Corteva investește aproape 4 milioane de dolari în inovație în fiecare zi și are aproximativ 22.500 de angajați la nivel mondial, dintre care peste 5.000 sunt dedicați descoperirii și dezvoltării inovațiilor de ultimă generație în peste 100 de centre de cercetare și 2.000 de locații de testare la nivel mondial. Compania deservește aproximativ 10 milioane de fermieri și clienți din 125 de țări.
Cinci ani de Corteva în cifre:
- A depășit 78 miliarde de dolari în vânzări nete cumulate[2]
- A crescut EBITDA operațional anual cu peste 1,3 miliarde de dolari (63%)[2][3]
- A oferit un randament total al acționarilor de aproximativ 140% [4]
- A lansat aproximativ 2.000 de produse noi pentru a ajuta fermierii să-și crească producțiile[2]
- A încheiat peste 700 de acorduri la nivel global pentru a ajuta start-up-urile de cercetare, universitățile și altele să avanseze tehnologia agricolă de vârf
- A oferit tehnologie susținută de peste 7.000 de brevete noi
- A dezvoltat singurul fond de germoplasmă din lume pentru a produce porumb cu productivitate de peste 37,65 tone/hectar
- A îndeplinit criterii robuste de inovare în sustenabilitate în 100% din noile soluții din portofoliul de produse
- Prin parteneriate strategice, a îmbunătățit peste 404,700 hectare de terenuri pentru a sprijini biodiversitatea și rezultatele agriculturii regenerative
Pentru a afla mai multe, consultați Raportul anual Corteva 2023 și Raportul de sustenabilitate.
[1] Evenimentul transgenic al soiei Enlist E3® este dezvoltat și deținut în comun de Corteva Agriscience LLC și MS Technologies, L.L.C.
[2] Informațiile financiare și informațiile despre produsele selectate reflectă date din perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2023; perioadele financiare comparative folosesc date pentru anul încheiat la 31 decembrie 2018[3] ca bază.
[3] Informațiile despre EBITDA operațional în această prezentare nu respectă GAAP-ul din SUA și sunt considerate o măsură non-GAAP. Managementul folosește această măsură intern pentru planificare și previzionare, inclusiv alocarea resurselor și evaluarea compensării stimulentelor. Managementul consideră că această măsură non-GAAP reflectă cel mai bine performanța continuă a companiei în perioadele prezentate și oferă informații mai relevante și semnificative pentru investitori, deoarece oferă o perspectivă asupra rezultatelor operaționale continue ale companiei și o comparație mai utilă a rezultatelor de la an la an. Această măsură non-GAAP completează dezvăluirile GAAP ale companiei și nu trebuie privită ca o alternativă la măsurile de performanță GAAP din SUA. Mai mult, o astfel de măsură non-GAAP poate să nu fie consistentă cu măsurile similare furnizate sau utilizate de alte companii. O definiție și reconciliere pentru această măsură non-GAAP la GAAP-ul din SUA este oferită în secțiunea pentru investitori a site-ului Corteva, împreună cu mai multe informații despre informațiile financiare suplimentare pro forma neauditate care au fost utilizate pentru anii încheiați la 31 decembrie 2018 și 31 decembrie 2019, la următorul link: https://cortevaagriscience.gcs-web.com/
[4] Date cumulative până la 31 mai 2024