Apicultura 08 Noiembrie 2022, 13:09

MIEVA - o cooperativă ,,dulce“ înființată de un tânăr de 35 de ani

Scris de

În țara noastră au apărut în ultimii ani mai multe inițiative de succes, menite să încurajeze antreprenorii locali. Astăzi, vă povestim despre apicultorii Mieva, dar și despre cooperativa Mieva – miere naturală din Vaslui, o adevărată poveste „dulce“ de succes.

Miere naturală din Vaslui – calitate românească, de la oameni pentru oameni

Grupul de apicultori din județul Vaslui, o zonă meliferă cu o istorie bogată, produce miere naturală și alte produse apicole de o calitate superioară. Mieva a apărut în anul 2021. Unul dintre fondatori, mai exact, Rusu Gelu Andrei, din comuna Costești, și-a dorit să facă o asociație ca să sprijine apicultorii din zonă. A accesat fonduri europene și așa a apărut asociația, plus magazinul online Mieva.ro. Aici, apicultorii care produc miere naturală în Vaslui vând direct către consumatori. „Suntem toți din județul Vaslui și ne-am dorit să vindem mierea la un preț corect, mai bun față de ce se vindea pe piață din cauza intermediarilor din comerț. Asociația este încă în plină dezvoltare. Obiectivul principal al muncii noastre rămâne să vindem miere publicului din România, oamenilor care apreciază mierea naturală de calitate produsă local. Pentru viitor, ne gândim și la export. Mierea noastră este naturală pentru că albinele aduc nectarul din natură, apoi noi extragem mierea, o filtrăm și o ambalăm. O familie de albine poate produce undeva la 40 kg de miere pe tot sezonul apicol“, specifică apicultorul vasluian.

Prin intermediul cooperativei se vând chiar și 5 tone de miere la două luni

Andrei s-a apucat de apicultură în urmă cu 11 ani, iar de atunci a devenit mai mult decât o meserie, ne povestește tânărul în vârstă de 35 de ani. „Pornind în anul 2011 cu un efectiv de 80 de familii de albine, după 11 ani de apicultură stupina mea este împărțită în două, astfel, de la 80 de familii de albine, am ajuns la un efectiv de 140 de familii de albine. Am făcut apicultură de tip pastoral timp de 6 ani de zile, dar am renunțat în favoarea celui staționar. Producem miere de albine, polen și lăptișor de matcă. Avem în derulare o cooperativă pentru ca apicultorii să vândă produsele prin intermediul acesteia și să nu mai existe diferența aceea dintre apicultorul care vinde și cei care colectează miere și o cumpără la un preț foarte mic, iar prețul pe raft este destul de mare, plus că, având cooperativa, putem vinde cantități mult mai mari; un singur apicultor nu poate produce cantitățile necesare pentru un supermarket, iar aceste cantități ar fi undeva la 2 tone, chiar

5 tone pe lună sau la două luni, depinde de consumul care este în zona respectivă. Deși ne-am lansat de puțin timp, experiența noastră vastă, precum și pasiunea pentru această meserie ne-au ajutat să ajungem rapid la clienții care își doresc produse apicole de calitate și o miere naturală delicioasă“, specifică Rusu Gelu Andrei din comuna Costești.

Un efort comun...

Fiecare membru Mieva a înțeles că natura are regulile ei, dar este și sensibilă. Mediul înconjurător are un echilibru și un flux bine stabilit, fiind nevoie de disciplină și respect din partea apicultorilor atât pentru albine, cât și pentru natură. „Ne-am unit forțele și cunoștințele în domeniu, depunând un efort comun pentru a produce o serie de alimente sănătoase de origine apicolă. Mai mult decât atât, ne-am dorit și să educăm publicul din România, care se ferește uneori să cumpere miere din cauza intermediarilor care cer prețuri exagerate sau care chiar intervin chimic asupra mierii. Pentru a evita aceste probleme, cea mai simplă soluție a fost să creăm o punte de legătură directă între producătorii locali și clienți. Fiecare membru al cooperativei «Mieva, miere naturală din Vaslui» produce mierea în stupina proprie, respectând procedurile tradiționale și ecologice de producere a mierii naturale. Asociindu-ne, am reușit să scurtăm drumul până la consumator, realizând astfel valorificarea mai eficientă a producției apicole. Prin crearea magazinului online s-a ușurat procesul de comercializare“, conchide Rusu Gelu Andrei.

Beatrice Alexandra MODIGA


Vizualizari 1390
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti